Ministria e Kulturës ende pret nënshkrimin e Arsovskës për marrjen e kompetencave për ndërtimin e Sallës Universale

Ministria e Kulturës është ende në pritje të nënshkrimit nga kryetarja e Shkupit, Danela Arsovska, në mënyrë që ajo të marrë zyrtarisht përgjegjësinë për rindërtimin e Sallës Universale dhe të fillojë aktivitetet, sipas vendimit të Këshillit të Qytetit që e mori dy muaj e gjysmë më parë, transmeton Portalb.mk.

“Salla Universale është ende në qytetin e Shkupit sepse pas vendimit të Këshillit të Qytetit të Shkupit, rreth dy muaj e gjysmë më parë, ende nuk është nënshkruar zyrtarisht nga kryetarja Danela Arsovska. Kjo do të thotë se Salla Universale është ende nën autoritetin e Qytetit të Shkupit”, tha ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska sot pas takimit me Asociacionin dhe Shoqërinë Kulturore Artistike në Qendrën e Kulturës në Komunën Gjorçe Petrov, ku morën pjesë edhe ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska dhe zëvendëskryeministri për çështje evropiane Bojan Mariçiq.

Duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari, ministrja e Kulturës deklaroi se disa herë urgjentisht i janë drejtuar Këshillit të Qytetit të Shkupit, kryetarit të tij Trajko Sllaveski, administratës së qytetit dhe vetë kryetares Arsovska për të përshpejtuar tërë procedurën.

Përfundimi i kësaj procedure, siç sqaroi ministrja, është i domosdoshëm pasi ka edhe disa hapa të tjerë që duhet të ndërmerren nga Ministria e Kulturës për të drejtën e rikonstruksionit të godinës.

Pavarësisht këtyre ndërhyrjeve, ende nuk ka asnjë përgjigje nga Qyteti.

“Ende nuk është bërë, përkundër faktit se para dy javësh është mbajtur një takim në nivel teknik nga përfaqësues të Ministrisë së Kulturës dhe Qytetit të Shkupit, ku është ofruar një lloj marrëveshje që nuk është e përshtatshme me Vendimin e marrë nga Këshilli i Qytetit të Shkupit. Për këtë arsye ne e korrigjuam marrëveshjen e tyre në drejtim të respektimit të vendimit të këshilltarëve që e drejta e rindërtimit t’i kalojë Ministrisë së Kulturës deri në përfundimin e atij rikonstruksioni dhe më pas t’i kthehet Salla Universale qytetit të Shkupit. Por ne ende nuk kemi asnjë përgjigje, edhe pse i gjithë ai dokumentacion i është dërguar rregullisht qytetit të Shkupit dhe këshilltarëve dhe kryetarit (të Këshillit), sepse ky është një proces në të cilin duhet të marrim pjesë të gjithë së bashku pasi Salla Universale dhe mosfunksionimi i saj tashmë, për një kohë shumë të gjatë, është ndjerë nga institucionet kombëtare dhe nga vetë zhvillimi i skenës kulturore”, tha ministrja e Kulturës.

Kujtojmë se më 20 korrik të këtij viti, me 26 vota “për”, Këshilli i Qytetit të Shkupit pranoi iniciativën për dorëzimin e përkohshëm të letrave kredenciale për rindërtimin e Sallës Universale në Ministrinë e Kulturës.

Salla universale ka 7 vite që nuk punon. Ka filluar të rinovohet në shtator të vitit 2021 në mandatin e ish-kryetarit Petre Shilegov me paratë e siguruara nga Qeveria. Por, pas marrjes së detyrës nga Danela Arsovska, punimet ndërtimore u ndërprenë. Denalla akuzoi kryesinë e kaluar të qytetit se është fajtore që nuk po ndërtohet salla e koncerteve sepse kanë bërë një projekt të pasigurt. Për këtë temë, Arsovska akuzoi Asociacionin e Arkitektëve të Maqedonisë (AAM), planifikuesit dhe ministren e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në konferencën për shtyp të thirrur shkurtin e kaluar nga Ministria e Kulturës në përpjekje për të gjetur zgjidhje dhe marrëveshje të përbashkët.