Kundërspin: Jakimovski si Trump, viktimë e shtetit të thellë dhe Sorosit!?

Stevçe Jakimovski nuk është akuzuar apo dënuar për ndonjë krim siç e akuzon SHBA-ja duke e vendosur në “listën e zezë”. Ai, natyrisht, mund të vazhdojë garën e tij presidenciale dhe mandatin për kryetar bashkie nëse nuk fiton zgjedhjet presidenciale. Por kjo nuk do t’i ndryshojë në asnjë mënyrë faktet e së tashmes apo të së shkuarës, as Jakimovski, me spina të tipit se ai, si Donald Trump, është viktimë e “shtetit të thellë”, nuk mund të luftojë kundër imazhit negativ që po i krijojnë tani SHBA-të, shkruan Vërtetëmatësi.

Kandidati për president dhe lideri i GROM-it, Stevçe Jakimovski, ka reaguar dje lidhur me emërimin e tij në “listën e zezë” amerikane, gjatë së cilës vërehet një spin:

Spin: Donald Trump ka 113 kallëzime penale, skenari atje nga shteti i thellë është ose ta pengojnë të marrë pjesë në zgjedhje, ta fusin në burg ose ta vrasin. I njëjti skenar po ndodh në Hungari kundër Viktor Orbanit, kundër Vuçiqit. Kjo është një ndërhyrje e drejtpërdrejtë në marrëdhëniet e brendshme të Maqedonisë në zgjedhjen e presidentit dhe pretendoj se askush nuk mund të na thotë se kush do ta udhëheqë Maqedoninë…

…Unë jam i vetmi kandidat që nuk mbështetem nga Soros dhe qytetarët duhet të vendosin nëse Soros do ta zgjedhë presidentin tonë. Nuk do të heq dorë rastësisht nga fushata zgjedhore. Kjo është vetëm dëshmi se politikat e mia janë të sakta dhe një motiv shtesë për të vazhduar.

[Burimi: Toçka/360 GradëS. Jakimovski, data: 18.03.2024]

Kundërspin: Kryetari i Komunës së Karposhit, lideri i GROM-it dhe kandidati për president Stevçe Jakimovski në një fjalim emocionues lidhur me vendosjen e tij në të ashtuquajturën “lista e zezë” amerikane shtrembëroi të vërtetën dhe përdori një alibi të ngjashme me shumë teoricient konspiracionesh, se ai është viktimë e “shtetit të thellë” (amerikan dhe maqedonas), se atij po i ndodh e njëjta gjë si me Donald Trump, me Viktor Orban apo Aleksandar Vuçiq, se pas tyre janë mbështetësit e Sorosit që mbështetën të gjithë kandidatët e tjerë presidencialë në Maqedoni dhe vetëm ai u mbështet ekskluzivisht nga qytetarët etj.

Ndonëse Jakimovski e mohoi, ai së paku i është përmbajtur sqarimit të shkurtër eksplicit në njoftim ku thuhet se pse është vënë në të ashtuquajturën “lista e zezë”, e cila është një masë e Departamentit të Shtetit që mund të jetë vetëm një vendim për të emëruar një person ose persona të padëshiruar ose mund të pasohet edhe nga konfiskimet dhe/ose ndalimet e operacioneve financiare në Shtetet e Bashkuara të kompanive të lidhura me personat e emëruar nga “listat e zeza”, në bashkëpunim me Departamentin e Financave të SHBA-së (Departamenti i Thesarit):

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Karposhit, Maqedonia e Veriut, Jakimovski ishte i përfshirë në praktika korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij zyrtare për të ndërhyrë në zhvillimin urban dhe proceset e prokurimit për të përfituar ai dhe bashkëpunëtorët e tij.

Në fillim të njoftimit për emërimin e “listës së zezë” thuhet se “veprimet e tyre” (të të emëruarve) kanë cenuar shtetin ligjor dhe besimin e publikut në institucionet demokratike dhe proceset publike të qeverive të tyre”, ndërsa paragrafi i fundit thotë se SHBA “do të vazhdojë angazhimin e saj për sundimin e ligjit dhe forcimin e institucioneve demokratike në Ballkan”.

Ndryshe nga biznesmeni dhe ish-zëvendëskryeministri Koço Angjushev, ndaj të cilit asnjëherë nuk është zhvilluar asnjë procedurë penale, por nga Departamenti i Shtetit është vendosur në “listën e zezë” për shkak të “korrupsionit të madh”, në njoftimin për Jakimovskin (Katica Janeva dhe kryetare e Kosovës), nuk është bërë vërejtje e tillë, edhe pse në paragrafin 7031(c), në bazë të të cilit është marrë vendimi për futjen në “listën e zezë”, thotë se Sekretari i Shtetit e ka këtë mundësi kur ka informacion të besueshëm për persona të caktuar me korrupsion të konsiderueshëm ose për shkelje të theksuara të të drejtave të njeriut.

Në tekst përmendet edhe Angjushev për të tërhequr një paralele tjetër, sepse për Jakimovskin, megjithatë, procedura gjyqësore është zhvilluar në bazë të aktakuzës së Prokurorisë për krim të organizuar dhe korrupsion, e cila është e ngjashme me atë që është përshkruar në njoftim të Departamentit të Shtetit..

Jakimovski, si i pandehur i parë, akuzohet se në periudhën nga viti 2011 deri në vitin 2017, si funksionar kryetar komune, në disa raste ka keqpërdorur pozitën dhe autoritetin zyrtar në procedurat për prokurim publik dhe në procedurën për legalizimin e objekteve të përkohshme afariste dhe privatizimin e tokës ndërtimore në pronësi shtetërore, SDK.mk thekson pjesë nga shpallja e vitit 2019 e PTP NKOK. 

Disa nga bashkëpunëtorët e tjerë të Jakimovskit, të cilët ishin akuzuar me të, e pranuan fajësinë dhe u dënuan me nga një vit burg me kusht, ndërsa Jakimovski shkoi në disa seanca gjyqësore të cilat u zvarritën dhe sipas mediave, krimi u parashkrua sipas ndryshimeve skandaloze të vitit të kaluar në Kodin Penal, kur u shkurtuan afatet për shpërdorimin e detyrës zyrtare.

“Lista e zezë” amerikane, si dhe listat e zeza apo sanksionet nga vendet e tjera evropiane, janë debatuar prej kohësh në vend nëse ato duhet të transpozohen me efekt të menjëhershëm në legjislacionin e brendshëm, për të cilën ka edhe një propozim për një ligj i paraqitur nga ministria kompetente, ajo është Ministria e Punëve të Jashtme dhe ndodhet në Kuvend. Ai projektligj parashikon ndalimin e ushtrimit të detyrës publike dhe hapjen automatike të hetimit nga prokuroria ndaj çdo personi që futet në “listën e zezë” të Shteteve të Bashkuara, si dhe ndalimin e përkohshëm të posedimit të pasurive të formave të ndryshme dhe të paluajtshme. Pavarësisht nga fati i kësaj zgjidhjeje ligjore, vetë Shtetet e Bashkuara, si dhe njohësit e politikave të saj, thonë se përcaktimi publik i një personi në “listën e zezë” nuk është një proces që bëhet pa të dhëna të besueshme që ata arrijnë me muaj apo vite kërkime.

Prandaj, të bësh një krahasim mes tij dhe Trumpit, mes tij dhe Vuçiqit apo Orbanit, është spin i Jakimovskit, sepse ai nuk është figurë me aq rëndësi dhe peshë politike sa të përmendurit, e as nuk janë në listën e zezë amerikane si Jakimovski. Pra, është veçanërisht spin të krahasohet Jakimovski me kandidatin aktual presidencial dhe të pretendohet se edhe ai është viktimë e shtetit të thellë si Donald Trump, ndaj të cilit u zhvilluan procedura gjyqësore vetëm për të shmangur kandidimin e tij në zgjedhjet presidenciale amerikane.

Në anën tjetër edhe pse koha përkon – në KSHZ është dorëzuar një kandidaturë për zgjedhjet presidenciale, është gënjeshtër tendenciozee të thuhet se vetëm Jakimovski është kandidat i përkrahur nga qytetarët, ndërsa të tjerët janë përkrahur nga njerëzit e George Soros! ? Ky shtrembërim i së vërtetës nga ana e Jakimovskit është i panevojshëm për tu demaskuar, sepse është absurd dhe i ngjan teorive konspirative të vendosura si në Perëndim ashtu edhe në Lindje për shkak të krijimit të narrativave dezinformuese me qëllime të ndryshme dhe cenimit të interesit publik të qytetarëve dhe shoqërisë.

Stevçe Jakimovski, ta themi qartë, nuk është akuzuar apo dënuar për ndonjë vepër penale siç akuzohet nga Shtetet e Bashkuara. Ai, natyrisht, mund të vazhdojë garën e tij presidenciale dhe mandatin për kryetar bashkie nëse nuk fiton zgjedhjet presidenciale. Por kjo nuk do t’i ndryshojë faktet nga e tashmja apo e kaluara, as Jakimovski nuk mund të përdorë spin për të luftuar kundër imazhit negativ që po i krijojnë tani SHBA-të, bazuar, siç pretendojnë, njohuritë dhe provat e besueshme.