Kryeministrat e Ballkanit Perëndimor i lavdëruan vendet e tyre para investitorëve në Samitin e BERZH-it

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) mirëpriti dje krerët e qeverive të Shqipërisë, Bosnjë-Hercegovinës, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë në Samitin e saj të Investimeve në Ballkanin Perëndimor 2024 të mbajtur në selinë e saj në Londër, transmeton Portalb.mk.

Në ngjarje u mblodhën së bashku gjashtë kryeministra të Ballkanit Perëndimor dhe investitorë ndërkombëtarë me synimin për të nxjerrë në pah mundësitë e mundshme për investime dhe biznes në rajon dhe për të promovuar projekte rajonale ndërkufitare.

Ngjarja u hap nga presidentja e BERZH-it, Odile Renaud-Basso, e cila në fjalimin e saj përshëndeti përparimin e rajonit në dekadën e fundit, por paralajmëroi nevojën për të përshpejtuar konvergjencën me standardet e jetesës së BE-së. “Si (institucion financiar ndërkombëtar) më i madh në rajon, ne kemi investuar më shumë se 18 miliardë euro atje – dhe 1,63 miliardë euro rekorde në vitin e kaluar”, tha ajo, duke shtuar se Banka synon të vazhdojë të rrisë aktivitetet e saj në Ballkanin Perëndimor “për të ndihmuar vendet që të kryejnë reforma dhe investime, veçanërisht në fushat e tranzicionit të gjelbër, aftësive dhe digjitalizimit”.

Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel tha: “Në BE ne vlerësojmë sinqerisht punën e BERZH në rajonin tuaj për të mbështetur ekonominë reale dhe për të avancuar reformat, si dhe rolin tuaj në ndihmën për të çuar përpara integrimin dhe bashkëpunimin rajonal”.

Komisioneri i BE-së për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhejli shtoi se BE-ja po mbështetet te partnerët e saj të Ballkanit Perëndimor “për të treguar angazhim të fortë politik për të zbatuar reformat thelbësore të nevojshme. Në këtë punë, bashkëpunimi ynë me BERZH dhe IFN të tjera është kyç.”

Në fjalimet e tyre dhe në përgjigjet e pyetjeve të investitorëve, krerët e qeverive (të cilët folën sipas rendit alfabetik sipas formulës Gymnich) folën për pikat kryesore të forta të ekonomive të tyre dhe pse investitorët ndërkombëtarë duhet të shkojnë atje.

Kryeministrja serbe Ana Brnabiç iu referua shifrave të rritjes ekonomike të vendit të saj dhe sektorit të TIK-ut dhe shërbimeve. Ajo theksoi gjithashtu fuqinë punëtore dhe rritjen e investimeve, jo vetëm në arsim, por edhe në infrastrukturë, si hekurudhat, rrugët dhe energjitë e rinovueshme.

Kryetarja e Këshillit të Ministrave të Bosnjë-Hercegovinës, Borjana Krishto, theksoi hapjen e vendit të saj ndaj biznesit dhe mjedisin e përmirësuar të biznesit si rezultat i reformave, legjislacionit të favorshëm dhe taksave të ulëta. Ajo gjithashtu vuri në dukje traditën industriale të vendit, burimet natyrore dhe fuqinë punëtore të arsimuar.

Për kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, kombinimi i zhvillimit të fundit ekonomik, progresit demokratik dhe stabilitetit institucional e bën vendin e tij një destinacion tërheqës për investime. Ai gjithashtu vuri në dukje shifrat e rritjes së vendit dhe përmirësimet në sundimin e ligjit.

Kryeministri shqiptar Edi Rama vuri në dukje shndërrimin e vendit të tij në një destinacion turistik të sigurt dhe tërheqës. Ai shpjegoi gjithashtu se e gjithë energjia e vendit vjen nga burimet e rinovueshme, por theksoi nevojën për të shtuar energjinë diellore dhe të erës në kapacitetin e saj energjetik me bazë hidro.

Malojko Spajiç i Malit të Zi theksoi anëtarësimin e vendit të tij në NATO, përdorimin e euros si monedhë kombëtare dhe raportin e ulët të borxhit ndaj PBB-së së vendit dhe deficitet e ulëta fiskale. Ai foli gjithashtu për planet e vendit për të rritur lidhjen e tij përmes hekurudhave të reja, rrugëve, aeroporteve dhe një porti me ujë të thellë.

Për Talat Xhaferin, kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, tërheqja kryesore e vendit për investitorët është vendndodhja e tij gjeografike, e cila është afër qendrave evropiane me akses të përshtatshëm në portet kryesore në rajon. Xhaferi foli edhe për politikën stimuluese tatimore dhe për qasjen jodiskriminuese të vendit ndaj investitorëve të huaj, të cilët i quajti “investitorët tanë”.

Në margjinat e Samitit, presidenti i BERZH zhvilloi takime dypalëshe me secilin prej kryeministrave pjesëmarrës për të bërë një bilanc të aktiviteteve të Bankës në vendet e tyre përkatëse dhe diskutuan planet e mëtejshme.

Para hapjes së Samitit, Sekretari i Shtetit i Mbretërisë së Bashkuar për Çështjet e Jashtme, Komonuelthit dhe Zhvillimit Lord Cameron bëri një vizitë në BERZH për të përshëndetur kryeministrat dhe Presidentin e BERZH.

Ky ishte samiti i gjashtë i BERZH-it i këtij lloji. Samiti inaugurues i Ballkanit Perëndimor u zhvillua në BERZH 10 vjet më parë, në shkurt 2014, dhe mblodhi për herë të parë të gjithë krerët e qeverive të rajonit.

Kryeministri shqiptar Edi Rama, i cili e quajti veten “veteran” teksa mori pjesë në të gjashtë Samitet e Ballkanit Perëndimor në BERZH, theksoi rëndësinë e tyre jo vetëm për promovimin e rajonit si destinacion investimi, por edhe për forcimin e stabilitetit rajonal, duke vënë në dukje progresin e prekshëm në bashkëpunimin rajonal që nga viti 2014.