Keq punët! A futet shtëpia në një valixhe? Biblioteka e Tetovës drejt shkatërrimit!

Koment nga gazetari Fisnik Xhelili

Shumë libra dhe lexues, pak hapësirë dhe transferim në hapësirë ende më të vogël. Me një fjali kështu mund të përshkruhet gjendja në të cilën është katandisur e Bibliotekës së Tetovës.

Ky institucion me vite punon në kushte mjaft të vështira e hapësira mjaft të kufizuara, ndërkaq për të mos u mjaftuar me këtë, atyre u ka shkuar urdhri nga Ministria e Kulturës dhe Qeveria se duhet të transferohen në hapësira të tjera, aty diku afër të cilat nuk janë tjetër veç se klasa e që për një bibliotekë të kësaj përmase është si të mundohesh të fusësh të gjithë shtëpinë në një valixhe, por që nuk e nxë!

Shkaku për këtë është se Biblioteka e Tetovës funksionon në hapësirat e Pallatit të Kulturës dhe kjo hapësirë, me vendim të Qeverisë do t’i jepet për shfrytëzim Delegacionit të Bashkimit Evropian për Shtëpinë Evropiane në Tetovë.

Shtëpia e Evropës është më se e mirëseardhur në Tetovë, do të sjell vlerat evropiane më afër të rinjve dhe gjithë qytetit dhe do gjallërojë të njëjtin, madje e njëjta i ka munguar këtij qyteti. Por, Qeveria duhej që të gjente një vend tjetër që i plotëson kushtet, jo bibliotekën e cila edhe aty ku është mezi funksionon.

Si mundet që mbi 33 mijë tituj, mbi 88 mijë libra dhe mbi 5 mijë lexues aktiv të futen në tre-katër klasa? Kjo vërtetë nuk i ka hije një biblioteke.

Institucionet në vend se ta zgjerojnë këtë bibliotekë, ata duan ta transferojnë në vend më të vogël i cili është edhe “kërcënues” për librat.

I gjithë ky kaos dhe kjo huti e krijuar ditëve të fundit nuk do të ekzistonte aspak po qe se institucionet do kishin punë sa kanë pasur fjalë për objektin e ri të Bibliotekës dhe Teatrit të Tetovës, i njëjti sot të ishte i përfunduar dhe biblioteka nuk do të përballej me problemin e “ekzistencës”. Të gjithë do ishin të lumtur, “hoxha i ngopur, miku i ngopur”.

Institucionet po mundohen të vrasin kulturën dhe artin në Tetovë, këtë e dëshmon zvarritja e ndërtimit të objektit të ri të Teatrit dhe Bibliotekës, i cili premtohet 13 vite, ndërtohet 9 vite dhe pritet të jetë gati pas 5 viteve tjera në vitin 2027, marrë parasysh dinamikën e punimeve dhe seriozitetin e institucioneve, kjo nuk është çudi që të zgjatet edhe më shumë. Ndërkaq Bota në gjithë këtë periudhë ka bërë çudi, ndërkaq vendi jonë një objekt nuk është në gjendje ta përfundojë.

E për të mos përfunduar këtu, lexuesve duket se nuk u ka shërbyer aspak ajo që kanë lexuar nga biblioteka, sikur fare nuk po kanë vetëdije për këtë “kërcenim” që po u bëhet. Shkruajnë nga një status në Fejsbuk dhe aq, aty përfundon obligimi i tyre ndaj bibliotekës. Zero vetëdije kolektive, dhe ky nuk është rasti i vetëm!

Editoriale të tjera nga autori mund të lexoni KËTU.