Çfarë ndjeni gjatë një ataku kardiak?

Simptomat mund të jenë të lehta, por mos u mashtroni – çdo sulm në zemër është serioz, transmeton Panacea.

Në Hollywood, në film duket kështu: “Personazhi i dënuar në ekran zakonisht shtrëngon gjoksin e tij ndërsa dhimbja i shtrembëron fytyrën. Pastaj, ai shtrëngohet dhe bie. (Skena e fundit.)

Por në jetën reale, kjo nuk është ajo që shumica e njerëzve zakonisht përjetojnë gjatë një infarkti të miokardit (aka, ataku në zemër). Simptomat priren të jenë shumë më delikate. Në disa raste, në fakt, njerëzit mund të mos e kuptojnë se jeta e tyre është në rrezik.

Pra, cilat janë shenjat e një ataku kardiak? Le të zbulojmë nga kardiologu Lesli Ço, MD.

Shenjat e një ataku në zemër

Konkretisht, si ndodh realisht një atak në zemër? Njerëzit zakonisht raportojnë:

Presion ose shtrëngim në gjoks. Imagjinoni sikur dikush është ulur mbi gjoksin tuaj. Është afër ndjesisë së shkaktuar nga një atak në zemër. “Mund të ndihet një shtrëngim,” thotë Dr. Ço.

Siklet që ngjason me urthin. Është mjaft e zakonshme që sulmet në zemër të ndjehen si refluks acidi. Në fakt, simptomat mund të jenë pothuajse identike. (Mësoni si të bëni dallimin midis një ataku në zemër dhe urthit.)

Frymëmarrje e shkurtuar. Disa sulme në zemër nuk shkaktojnë dhimbje fare. Këto “sulme të heshtura në zemër” janë më të zakonshme tek njerëzit me diabet dhe të moshuarit.

Dhimbje në anën e majtë. Shenjat e një ataku kardiak mund të përfshijnë dhimbje që rrezaton në anën e majtë të nofullës ose në krahun e majtë. Disa njerëz ankohen edhe për dhimbje shpine.

Lodhje. Kjo simptomë është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar dhe mund të diagnostikohet gabimisht si një sëmundje e ngjashme me gripin.

Të vjella dhe djersitje. Edhe pse këto simptoma mund të ndodhin me dhimbje të forta gjoksi, ato mund të ndodhin edhe vetë, veçanërisht tek gratë ose njerëzit e caktuar femrat gjatë lindjes (AFAB).

A mund të kalojnë pa u vënë re sulmet në zemër?

Disa njerëz zbulojnë se kanë pësuar një atak në zemër vetëm pasi kanë pasur një ekzaminim mjekësor që bëhet pas një jave apo edhe muaji.

Si mund të mos e dijë dikush, pyesni? Epo, jo të gjitha sulmet në zemër janë të barabarta kur bëhet fjalë për mbajtjen e një dëmtimi. Sulmet “të lehta” në zemër mund të sjellin simptoma që imitojnë dispepsi ose lodhje të përgjithshme – ndjenja që mund të mos shkaktojnë alarm në kokën tuaj.

Askush nuk dëshiron të besojë se po përjeton një atak në zemër. Njerëzit shpesh i injorojnë simptomat e tyre. “Mohimi është i vërtetë kur bëhet fjalë për sulmet në zemër”, thotë Dr. Ço. “Dëshironi ta përjetoni këtë.

Ju duhet një vlerësim klinik së bashku me analizat e gjakut dhe një elektrokardiogram (EKG) është i nevojshëm për të diagnostikuar përfundimisht një sulm në zemër.

A ndryshojnë simptomat midis burrave dhe grave?

Në pjesën më të madhe, burrat dhe gratë përjetojnë simptoma të ngjashme të sulmit në zemër. Por rreth një e treta e grave (dhe njerëzve me AFAB) përjetojnë simptoma të ndryshme sesa burrat.

Gratë dhe burrat kanë më shumë gjasa të përjetojnë:

Frymëmarrje, lodhje dhe pagjumësi që kanë filluar para sulmit në zemër.

Dhimbje në shpinë, shpatulla, qafë, krahë ose stomak.

Nauze dhe të vjella.

Gratë dhe burrat kanë më pak gjasa të përjetojnë:

Dhimbje gjoksi, veçanërisht në qendër të gjoksit.

Siklet që ndihet si dispepsi.

Cila ndjesi nuk është një atak në zemër

Jo të gjitha dhimbjet e gjoksit janë simptomë e një ataku kardiak, shpjegon Dr Ço. Dhimbja nuk ka gjasa të jetë e lidhur me zemrën kur:

Është momentale, duhen vetëm disa sekonda.

Ndjehet një ndjesi shpimi.

Ndodhet në një zonë të vogël të gjoksit, e lokalizuar mirë.

Përmirësohet ose përkeqësohet me frymëmarrje ose ndryshime në pozicion.

Mund të aktivizohet kur shtypni gjoksin ose lëvizni dorën.

Rrezaton nën stomak dhe në këmbë.

Duke pasur parasysh simptomat ndonjëherë delikate, mund të jetë e vështirë të dihet se çfarë është sulmi në zemër dhe çfarë jo. Rregulli më i mirë praktik? Nëse ka kuptim që ajo që po ndodh mund të jetë një atak në zemër, kërkoni ndihmë menjëherë.

Çdo sulm në zemër – qoftë edhe i vogël – mund të dëmtojë muskujt e zemrës. Trajtimi i hershëm mund ta minimizojë atë dëm.

“Çdo minutë llogaritet me një atak në zemër”, thekson Dr. Ço. “Nëse mendoni se diçka nuk është në rregull, shihni njëri-tjetrin. Mos e injoroni presionin në gjoks, gulçimin ose të përzierat që zgjasin më shumë se 10 minuta dhe duket se po përkeqësohen. Dëgjoni trupin tuaj.”

Telefononi ambulancën nëse:

Simptomat shfaqen papritur dhe vazhdojnë për më shumë se 10 minuta.

Mungesa e frymëmarrjes dhe/ose shqetësimi në gjoks ndodhin kur jeni në pushim.

Ju zhvilloni simptoma dhe jeni një i rritur i moshës së mesme ose më i vjetër me faktorë rreziku si duhanpirja në të kaluarën ose aktualisht; diabeti; ose histori familjare të sëmundjeve të zemrës. Gratë më të reja që pinë duhan ose kanë diabet, hipertension ose mosfunksionim ovarian janë gjithashtu më të prekshme.

Dhe është e rëndësishme të telefononi ambulancën. Arsyeja? Rreth 1 në 300 njerëz që kanë simptoma të një ataku kardiak, përfundimisht zhvillojnë një aritmi kërcënuese për jetën gjatë rrugës për në spital. Nëse kjo ndodh në një ambulancë, trajtimi mund të fillojë menjëherë.

Parandalimi i sulmit në zemër

Nëse keni lexuar deri tani, padyshim që jeni të shqetësuar për mundësinë e një ataku kardiak. Tani lajmi i mirë: Ju mund të ndërmerrni hapa proaktivë për të parandaluar atakun në zemër.

“Edhe nëse keni historinë më të keqe familjare në botë, sëmundjet e zemrës dhe sulmet janë kryesisht të parandalueshme”, shpjegon Dr. Ço. “Ju e bëni këtë duke kontrolluar presionin e gjakut dhe kolesterolin, duke ushtruar rregullisht, duke ngrënë një dietë të shëndetshme, duke menaxhuar peshën tuaj dhe duke mos pirë kurrë duhan.”

   “Bëhu proaktiv. Mos prisni nëse keni simptoma.”