Ambasada “Megjashi”: Dështim i shtetit, keqpërdorimi i të miturës në Tetovë

Pa fuqi dhe dështim i shtetit. Kështu e komenton ambasada e fëmijëve “Megjashi” rastin e fundit me keqpërdorimin e të miturës nga Tetova. Kreu i kësaj ambasade Dragi Zmijanac tha për Alsat se ky rast ka dëshmuar dështimin dhe defektin e institucioneve të vendit në detektimin e rasteve të tilla. Sipas tij, nëse rasti nuk merr epilog në interes të fëmijëve, patjetër që kjo gjë do të mundësojë përsëritjen e ngjarjeve të trishta si kjo.

“Këtu kanë dështuar edhe ministria e Brendshme edhe Komisioni për luftimin e tregtisë me fëmijë edhe qendra për punë sociale edhe shërbimet profesionale nëpër shkolla edhe prindërit, edhe fqinjët edhe sektori civil të cilët luftojnë kundër tregtisë me fëmijë. Thjeshtë kjo është pafuqi, ndërsa fëmija do t’i vuajë gjithë jetën këto trauma dhe mendoj se nëse nuk mobilizohen institucionet që ta zgjidhin problemin në interes të fëmijëve, atëherë kjo vepër do përsëritet. Ne si Ambasadë e fëmijëve angazhohemi që autorët të dënohen maksimalisht, minimum 14 vjet burg, burg të përjetshëm për akte çnjerëzorë, burg të përjetshëm për personat që i përsërisin këto vepra”, deklaroi Dragi Zmijanac, Ambasada e parë e fëmijëve në botë “Megjashi”.

Sipas Ambasadës “Megjashi”, institucionet përkujdesëse sociale janë kyçe në detektimin e rasteve të tilla, në momente kur prindërit nuk janë në përkujdesje të fëmijëve. Sipas Zmijanac, në programet arsimore duhet të futen dhe materiale për ngritjen e vetëdijes për mbrojtjen e privatësisë së fëmijëve.

“Konsideroj se që në moshë të hershme, që në çerdhe, që në shkollë fillore fëmijëve tu mësohet masa parandaluese që të detektojnë sjelljet e dyshimta, si pranimi i dhuratave nga persona të panjohur, futjen nëpër makina, hyrjen nëpër objekte të panjohura, prekjet e dyshimta dhe fëmija të di çka është e drejtë e privatësisë dhe në asnjë mënyrë mos lejojnë sjellje të dyshimta nga të rriturit”, u shpreh Dragi Zmijanac, Ambasada e parë e fëmijëve në botë “Megjashi”.

Zmijanac tha se në “Megjashi” janë denoncuar rreth 1000 raste për keqpërdorim seksual ndaj të miturve, ndërsa shton se pas secilit rast të denoncuar qëndrojnë 5-6 raste të heshtura të cilat për arsye të ndryshme nuk i paraqesin të njëjtat.

Ndryshe, një fëmijë i moshës së mitur në Maqedoninë e Veriut është keqpërdorur seksualisht për përfitime monetare nga 11 persona nga Tetova dhe Gostivari. Pas një aksioni nga ana e institucioneve, dhe pas urdhrit të lëshuar nga gjyqtari i procedurës paraprake nga Gjykata Themelore Penale – Shkup, në Tetovë dhe Gostivar u krye bastisje ku u arrestuan dhjetë nga të dyshuarit, i njëmbëdhjeti është jashtë shtetit. Kryerësit mund të dënohen nga tetë deri në dhjetë vite burg për veprat me të cilat akuzohen.

Numri i pedofilëve të regjistruar në Regjistrin e Pedofilëve të Maqedonisë së Veriut aktualisht është 311.