Zgjedhjet për kryebashkiak të Londrës, Sadiq Khan e fitoi mandatin e tretë historik

Sadiq Khan fitoi për një mandat të tretë si kryebashkiak i Londrës, duke triumfuar kundër rivales së tij konservatore Susan Hall me një shumicë dërrmuese, transmeton Anadolu.

Me të 14 zonat elektorale që kanë deklaruar rezultatet e tyre, Khan doli fitues me një avantazh të lartë.

Kryebashkiaku në detyrë siguroi 43,8 për qind të votave, krahasuar me 33% të Hall, duke rezultuar në një shumicë prej 276.428 votash.

Khan u zotua të punojë “pa lodhur” për të ofruar një Londër “më të drejtë, më të sigurt dhe më të gjelbër”.

“Nuk mund të isha më krenar që frikësimit iu përgjigjëm me fakte, urrejtjes me shpresë dhe përpjekjeve për të përçarë me përpjekje për t’u bashkuar” tha ai para një turme në Bashki.

Teksa u ngjit në skenë për t’iu drejtuar turmës, Khan u përball me brohoritje të zhurmshme dhe thirrjen “Khan vrau Londrën” nga kandidati i “Britain First”, Nick Scanlon, i cili vazhdoi të largohej nga skena ku ishin mbledhur kandidatët. Scanlon përfundoi i 10-ti.

Pavarësisht spekulimeve që sugjeronin një fitore të mundshme për Hall, performanca solide e Khanit në zonat e ndryshme elektorale të kryeqytetit e forcoi pozicionin e tij.

I lindur nga prindër imigrantë nga Pakistani, ai u rrit në një apartament në pronësi të këshillit, me babain e tij që punonte si shofer autobusi.

Pas studimeve për drejtësi në Universitetin e Londrës Veriore, Khan filloi një karrierë si avokat, i specializuar në ligjin për të drejtat e njeriut. Aktivizimi i tij shpesh synonte çështje që kishin të bënin me përgjegjshmërinë e policisë dhe transparencën e qeverisë.

Karriera politike e Khanit filloi në 1994, me zgjedhjen e tij si këshilltar lokal i Partisë Laburiste në lagjen Tooting në Londër.

Që atëherë, ai është ngritur nëpër rangje, duke bërë përfundimisht histori si kryebashkiaku i parë musliman i Londrës në vitin 2016.