Trajnimi dhe financimi i studimeve pasdiplomike për studentët e RMV-së do të sigurohet nga Instituti Evropian për Inovacion dhe Teknologji

Trajnim i specializuar për të rinjtë dhe financim i studimeve pasuniversitare në Maqedoninë e Veriut do t’i mundësojë Institutit Evropian për Inovacion dhe Teknologji (IEIT), njoftoi sot sekretari i parë kombëtar i IEIT në vend, Aleksandar Stamboliev. Ai informon se në vitet e fundit qindra novatorë nga Maqedonia janë përfshirë në programet arsimore të IEIT-it, duke përfshirë edhe të rinjtë, transmeton Portalb.mk.

Instituti Europian pë Inovacion dhe Teknologji (IEIT) njoftoi sot nisjen e qendrës së parë të përbashkët në vend, e cila do të ngrejë në një nivel më të lartë inovacionin rajonal dhe do t’u sigurojë sipërmarrësve dhe novatorëve vendas mbështetje për inovacionin.

Aktiviteti i mbajtur në Qendrën për Transferimin e Teknologjive dhe Inovacioneve – INOFEIT u trajtua nga Marton Herzog, shefe e Ekosistemit të Inovacionit në IEIT, Bens Huba, Drejtor i Skemës Rajonale të Inovacionit për Lëvizshmërinë Urbane të IEIT, Julian Vassallo, Zëvendës Ambasador i Delegacionit të BE në Maqedoninë e Veriut, si dhe prof. Dr. Nikolla Jankulovski, Rektor i Universitetit “Shën Kirili dhe Metodi”.

“Shpresojmë që në të ardhmen, përveç këtyre programeve arsimore që kanë forcuar seriozisht njohuritë, do të arrijnë ta shndërrojnë atë në krijimin e njohurive shtesë për zhvillimin e bizneseve të tyre”, thotë Stamboliev.

Instituti Evropian për Inovacion dhe Teknologji (IEIT), si një organ i pavarur i BE-së, promovon dhe mbështet financiarisht inovacionin përmes partneriteteve midis kompanive dhe institucioneve kërkimore dhe të arsimit të lartë për të gjetur zgjidhje për probleme të ndryshme – nga ndryshimet klimatike dhe energjia e qëndrueshme te jetesa e shëndetshme dhe ushqimi. Për të mbështetur kapacitetet lokale për inovacion, IEIT emëron një Sekretar Kombëtar në Maqedoninë e Veriut, për herë të parë në Ballkanin Perëndimor, i cili do të synojë të forcojë bashkëpunimin ndërmjet komunitetit të biznesit dhe organizatave arsimore dhe kërkimore në fusha të ndryshme.

Rektori Jankulovski, në drejtim të lidhjes së komunitetit akademik me komunitetin e biznesit, foli për Strategjinë për specializim të zgjuar, për të cilën informoi se është në fazën përfundimtare.

“Në krijimin e tij morën pjesë anëtarë të komunitetit tonë akademik. Strategjia ka një rol të madh në rritjen ekonomike të vendit tonë dhe do të krijojë një lidhje mes sektorit publik dhe shtetit dhe institucioneve të tij, studentëve, pedagogëve. UKM është i gatshëm të përballet me të gjitha sfidat, por duhet përkrahje nga shteti për të rikthyer disa nga laboratorët tanë në institutet kërkimore-shkencore, kjo sigurisht që do të jetë me rëndësi të madhe”, tha Jankullovski.