Browsing Tag

Salajdin Salihu

ME GABZHER UJKU…

“Shikohen me gabzherr ujku” është shprehje popullore që përdoret kur dy njerëz urrehen marrëzisht. Politikanët shikohen “me gabzherr ujku”. Ndodh që tekat individuale i bëjnë agjenda shtetërore dhe kombëtare. Zënkat personale i…
Lexo më shumë

VALIXHET E LEHTA

Nisem në udhëtim me valixhe të lehta. Janë të mbushura me ëndrra, kujtime, dashuri, dhembje dhe trishtime. Janë për çdo stinë. Nuk hekurosen. Nuk dalin nga moda… Në valixhet e lehta hyn pa u diktuar edhe brenga për vendin tim, për…
Lexo më shumë

PUNA E AVASHTË

Eksploruesit gjerman Edwin Rockstroh-ut i duhej një leje që të udhëtonte nga Shkupi në Tetovë, por nëpunësit nuk ishin në vendin e punës. Kur u ankua te zyrtarët e lartë, ata i thanë me gjakftohtësi se nëpunësit kishin dalë për kafe.…
Lexo më shumë

Copëza shpirti për kohëra të ndryshme…

“Dreri” dhe “Në natën plot acar” janë poezi të Ismail Kadaresë. Lexuesi që i ka përjetuar vitet e diktaturës, poezitë i lexon si refuzim estetik kundër diktaturës dhe kundër mediokritetit që nuk e duron gjeniun, gjuhën e ëndrrës, artin,…
Lexo më shumë

Integrimet dhe tensionet

Dihet se pas disa muajsh do të ketë zgjedhje parlamentare në Maqedoninë e Veriut. Qëllimi: të zhbllokohen proceset eurointegruese për shkak të kushtëzimeve nga ana e Bullgarisë. Dihet se do të ketë kryeministër shqiptar, ashtu siç e…
Lexo më shumë

SALLA E KUQE

Orët poetike që organizoheshin në Sallën e Kuqe të Fakultetit Filologjik të Universitetit të Prishtinës ndiqeshin nga studentët e filologjisë, historisë, pedagogjisë, elektroteknikës, makinerisë, mjekësisë, matematikës, fizikës, kimisë,…
Lexo më shumë

BUKURI DHE HELM

Kronistët, emisarët, gazetarët, shkrimtarët, shkencëtarët dhe aventurierët e kanë përshkruar Tetovën dhe rajonin si vend me klimë të mirë, ajër të pastër dhe me hapësira të gjelbëruara. George Pachymeres-i (1242 – 1310), në shekullin…
Lexo më shumë

VITI I RI

Festa e Vitit të Ri më ngjall kujtime fëmijërie. Kujtimet e bukura na ndihmojnë kur na kaplon ligështimi dhe mërzia. Festa e Vitit të Ri ka diçka përrallore, të ëndërrt, përtejtokësore, përtejnjerëzore, të gjithëkohshme. Kjo festë e ka…
Lexo më shumë

PRAGA E VOGËL

Pas udhëtimit disaorësh nga Vjena arrijmë në Olomouc, një qytet në Çeki me rreth 110 mijë banorë, ku deri në shekullin XIX numri i gjermanëve etnikë ishte tre herë më i lartë se i çekëve. Hoteli i vogël “Lafayette”, i ndërtuar në…
Lexo më shumë

Shifra shqetësuese

Njerëzit largohen nga vendi në kërkim të një jete më të mirë, më të sigurt, më të qetë. Largohen në kërkim të një jete pa ankthe ekzistenciale, sigurie dhe perspektive. Sipas Entit për Statistika, çdo vit largohen nga vendi rreth 12 mijë…
Lexo më shumë