Shqetësuese është përhapja e “Sëmundjes së Legjionarëve” në qendrën e NATO-së në Poloni

Përhapja e “Sëmundjes së Legjionarëve”, e shkaktuar nga bakteret “Legionella”, është raportuar më 17 gusht në kryeqytetin e Polonisë, Rzeszów, që njëkohësisht është edhe një qendër strategjike për NATO-n. Shërbimet e sigurisë po hulumtojnë për të përcaktuar burimin e saj, shkruan Euractiv, transmeton Portalb.mk.

“Legjioneloza” është sëmundje e cila nuk bartet nga kontakti me një qenie tjetër njerëzore dhe sipas shumicës së burimeve, është gjithashtu e pamundur të bartet përmes ujit të ndotur. Sëmundja mund të merret vetëm nëse një person thith aerosolin e krijuar nga spërkatja e ujit të helmuar nga bakteret – për shembull, në dush.

Kjo është me shumë gjasa ajo që ndodhi në Rzeszów – testet treguan se uji në sistemin e furnizimit me ujë të qytetit ishte i ndotur me bakteret “Legionella”. Edhe pse qyteti ka konfirmuar se uji i rubinetit mund të jetë përgjegjës për përhapjen e sëmundjes, burimi i baktereve është ende duke u përcaktuar.

Fundjavën e kaluar (25-26 gusht), sistemi i furnizimit me ujë të Rzeszów u dezinfektua duke futur në sistem një dozë klori 20 herë më të lartë se niveli standard. Ujësjellësi i qytetit e kryen këtë procedurë një herë në vit, por këtë herë bëri dezinfektimin para afatit të caktuar.

Gjatë përhapjes së sëmundjes, e cila po vazhdon që prej dy javësh, të paktën 11 persona kanë humbur jetën, dhe 144 janë të infektuar, shifrat janë nga e hëna. Shumica e viktimave janë të moshuar.

Mediat polake po raportojnë raste të izoluara të legjionelozës, të zbuluara në krahinat fqinje Małopolskie dhe Lubelskie, si dhe në krahinën Wielkopolskie. Ministria polake e Shëndetësisë ka thënë se edhe pse sëmundja është ngjitëse, ajo nuk është infektive.

Sabotim?

Infeksioni nga “Legionella” shkakton pneumoni akute. Ajo shoqërohet me simptoma të përgjithshme të ngjashme me gripin dhe janë të mundshme probleme me tretjen si të vjella dhe diarre.

Meqenëse Rzeszów është një qytet i rëndësishëm strategjik dhe territor i NATO-së më i mbrojtur në Evropë, ai është një qendër metastazash për armët perëndimore në Ukrainë. Rasti i përhapjes së sëmundjes po shqyrtohet nga Agjencia e Sigurisë së Brendshme për të përcaktuar nëse ajo ishte një diversion ose sabotim.

Për gjetjet e para, të raportuara nga mediat polake në fillim të fundjavës, u tha se nuk tregonin asnjë përfshirje të palëve të treta në shkaktimin e situatës kërcënuese për jetën.

Megjithatë, hetimi është ende në vazhdim, si dhe kërkimi për burimin e ujit të ndotur.