Shoqata e mjekëve privatë të RMV-së: Letra të hiqet, udhëzimet të jepen në mënyrë elektronike

Në shëndetësi, duhet të heqim qafe letrën dhe të shkojmë gjithnjë e më shumë drejt kujdesit shëndetësor elektronik. Ne kërkojmë nga autoritetet, për shembull, të jenë në gjendje të krijojnë një udhëzim që nuk duhet të printohet. Gjërat duhet të thjeshtohen si për mjekët ashtu edhe për pacientët, transmeton Portalb.mk.

Kështu thotë për Meta.mk Lilia Çolakova Dervishova nga Shoqata e Mjekëve Privatë. Këtë gjë ajo e ka vënë në dijeni të drejtorit të Fondit për sigurim shëndetësor, Sasho Klekovski.

“Mjekët do të jenë më efikas nëse reduktohet burokracia, e cila aktualisht është e gjerë. Ministria e Shëndetësisë dhe Fondi janë institucione shumë të rëndësishme për ne. Në takim u bisedua për faktin se shumë mjekë të rinj po largohen nga vendi, ndaj ata si autoritete duhet të gjejnë një mënyrë për të ruajtur objektet shëndetësore publike dhe të vazhdojnë të ofrojnë shërbime për pacientët. Kemi kërkuar që të ngrihet kapitulli, i cili tani është 75 denarë për pacient. Së treti, pacientët nuk duhet t’u referohen specialistëve për rekomandime të reja. Për shembull, një pacient që ka një organ të amputuar, nuk ka pse të shkojë përsëri të kërkojë rekomandime, kur të njëjtat do t’i jepen”, thotë Çolakova Dervishova.

Veç kësaj, shton ajo, nëse një pacient, për shembull, ka problem me gjëndrën tiroide, barnat që ai merr janë të njëjta dhe nuk ka nevojë të shkojë sërish te mjeku specialist për t’i përshkruar sërish.

“Ne nuk duhet të torturojmë pacientët. Në një rast të tillë faturohet ekzaminimi pa nevojë, bëhet bujë, pacienti keqtrajtohet”, shton Çolakova Dervishova.

Në njoftimin që i kanë dërguar FSSh-së, shkruhet se institucionet private shëndetësore (IPSh) janë shtylla kurrizore e shëndetësisë parësore dhe janë kontakti i parë i qytetarëve me mjekët.

“Planet e Fondit të Sigurimeve Shëndetësore janë që të rrisë ndjeshëm shkallën e digjitalizimit dhe në këtë mënyrë të reduktojë në mënyrë drastike burokracinë dhe në të njëjtën kohë të arrijë një qarkullim më të shpejtë të informacionit ndërmjet institucioneve në sistemin shëndetësor. Digjitalizimi do të zvogëlojë edhe mundësinë e abuzimeve, e njëkohësisht do të përmirësojë shërbimin ndaj pacientëve”, thonë nga atje.

Mjekët kanë akumuluar probleme si kërkesa për rregullimin e marrëdhënieve mes IPSh-së dhe mjekëve amë, rritje të kapitacionit, si dhe ndryshime në politikat ndëshkuese dhe penalitete të shprehura në përqindje të pagës.

“Si masë emergjente, Shoqata e Mjekëve Privatë kërkoi që në temperatura ekstreme, pacientët kronikë të mos referohen tek specialistët për rekomandime të reja, por të përdoren të vjetrat. Për këtë kërkesë është njoftuar menjëherë Ministria e Shëndetësisë”, thotë FSSh.