Për një vit në Maqedoninë e Veriut u është vënë çelësi 14 shkollave

Gjithsej 14 shkolla në Maqedoni janë mbyllur vetëm për një vit shkollor, sipas të dhënave të fundit për numrin e shkollave, paraleleve dhe nxënësve, të cilat i publikoi sot Enti Shtetëror i Statistikave (ESHS), transmeton Portalb.mk.

Në vitin shkollor 2021/2022 në vend kishte 976 shkolla, ndërsa në vitin pasues shkollor 2022/2023 ky numër është 962. Në arsimin fillor vitin e kaluar kanë pasur 10.997 paralele dhe 182.245 nxënës, ndërsa në vitin paraprak kishte 11.057 paralele dhe 184.910 nxënës.

“Në arsimin fillor vitin e kaluar ka pasur rënie të numrit të nxënësve për 1.4 për qind krahasuar me vitin paraprak shkollor. Në shkollat ​​e mesme të rregullta, nga ana tjetër, numri i nxënësve në fund të vitit shkollor 2022/2023 është 66.678, që paraqet një rënie prej 3.9 për qind krahasuar me vitin paraprak shkollor”, njofton ESHS.

Ajo që është interesante është se edhe pse numri i nxënësve në nivel shtetëror është në rënie, numri i mësuesve është në rritje. Vetëm në një vit në arsim u punësuan 283 mësues të rinj. Pse është kështu, Meta.mk pyeti demografin Donço Gerasimovski.

“10 vite më parë u rrit numri i mësuesve dhe klasave. Por tani numri i paraleleve është në rënie dhe numri i mësuesve po rritet. Kjo sepse kurrikulat e reja kërkojnë më shumë punësim.“Janë të shumtë ata që janë punësuar me kontratë dhe nuk kanë plane për afat të pacaktuar, por përkundër kësaj menaxhohen si punëtorë”, thotë Gerasimovski.

Sipas tij, arsyeja e rënies së numrit të nxënësve në vend është ulja e natalitetit dhe emigracioni.

“Kryesisht çiftet e reja të martuara që kanë fëmijë, apo fëmijët e të cilëve kanë lindur jashtë vendit, largohen. Vlen të përmendet edhe diferenca prej rreth 1000 nxënësve në fillim të vitit shkollor krahasuar me fundin e vitit shkollor. Kjo do të thotë se gjatë vitit shkollor e kanë lënë shkollën dhe janë shpërngulur”, shton Gerasimovski.

Ai ka thënë disa herë deri më tani se është e nevojshme të bëhet një strategji për zhvillimin e politikës së popullsisë, si dhe një strategji për arsimin, si zgjidhje për këtë situatë.