Pamje të rralla nga eklipsi diellor që përshkoi Meksikën, SHBA-në dhe Kanadanë (Galeri)

Eklipsi i parë total diellor ka dhuruar pamje të rralla dje, më 8 prill. Eklipsi nisi me Meksikën duke udhëtuar nëpër pjesë të SHBA-së dhe Kanadasë, transmeton Portalb.mk.

NASA transmetoi drejtpërdrejt pamjet. Ky është eklipsi total diellor më i gjatë në mesin e atyre të dukshëm nga Shtetet e Bashkuara që nga viti 1806.

Eklipsi i plotë diellor përshkoi një rrugë të tërësishme prej 115 miljesh në pjesë të Meksikës, Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë.

Çfarë është një eklips diellor?

Fjala “eklips” do të thotë “zënie” ose “mbulim” . Eklipsi është hija që krijohet mbi sipërfaqen e një objekti hapësinor. Një eklips është një ngjarje astronomike që ndodh kur një objekt astronomik ose anije kozmike errësohet përkohësisht, duke kaluar në hijen e një trupi tjetër ose duke kaluar një trup tjetër midis tij dhe shikuesit. Ky rreshtim i tre objekteve qiellore njihet si një syzigji.

Eklipset e Hënës dhe të diellit janë fenomene natyrore ku Hëna apo Dielli zihen pjesërisht apo plotësisht respektivisht nga Toka apo Hëna.

Një eklips i plotë ndodh kur silueta e errët e Hënës errëson plotësisht dritën e ndritshme të Diellit, duke lejuar që anët diellore të jenë më pak të dukshme. Gjatë çdo eklipsi, tërësia ndodh në rastin më të mirë vetëm në një udhë të ngushtë në sipërfaqen e Tokës. Kjo udhë e ngushtë quhet rruga e tërësisë.

Kur është eklipsi i ardhshëm total diellor pas vitit 2024?

Një eklips i plotë diellor nuk do të jetë përsëri i dukshëm në SHBA deri më 22 gusht 2044. Eklipsi i ardhshëm nuk do të ketë shtrirjen e gjerë në të gjithë SHBA si ky i sotmi. Rruga e tij do të përfshijë vetëm tre shtete. Ai do të fillojë në Grenlandë, do të përfshijë Kanadanë dhe do të përfundojë rreth perëndimit të diellit në Montana, Dakota e Veriut dhe Dakota e Jugut.