Klaus Schwab nuk u dërgua në spital në gjendje të rëndë

Postimi përhap gënjeshtra se themeluesi i SEF-it Klaus Schwab është i sëmurë rëndë dhe në spital. Një zëdhënës i SEF-it për kontrolluesit e huaj të fakteve tha se Schwab është në gjendje të mirë shëndetësore dhe nuk ka qenë në spital muajt e fundit, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Psikopati globalist Klaus Schwab i Forumit Ekonomik Botëror u dërgua në spital në gjendje të rëndë, që do të thotë se Zoti mund të jetë gati të “ndërtojë më mirë”.

Dhe është koha që ai të marrë përforcues për Covid-in, ashtu me meritë.

Shërbime të shumta relevante dhe të vërtetuara të verifikimit të fakteve të mediave botërore shkruajnë se informacioni se Klaus Schwab është dërguar në spital në gjendje të rëndë është i pavërtetë, pra nuk ka prova për një pretendim të tillë. Për shembull, Reuters shkruan:

Raportet e shpërndara gjerësisht në mediat sociale se themeluesi i Forumit Ekonomik Botëror Klaus Schwab është i sëmurë rëndë dhe në spital janë të pabaza, sipas një zëdhënësi të SEF-it.

Postimi shfaqet në platforma të shumta dhe është parë një milion herë në shumë vende, përfshirë Britaninë e Madhe.

Një zëdhënës i SEF-it dërgoi një deklaratë për Reuters në të cilën ai mohoi se Schwab ishte i sëmurë dhe shtoi se ai nuk kishte qenë në spital kohët e fundit.

Mund të konfirmoj se profesori Schwab është në gjendje të shkëlqyer shëndetësore dhe nuk ka qenë në spital kohët e fundit, tha ai për Reuters më 23 prill, duke shtuar se këto pretendime janë plotësisht të pabaza dhe se shumë organizata dhe individë janë viktima të rritjes së dezinformatave.

Gjithashtu nuk ka raporte të besueshme mediatike se Schwab dyshohet se ishte shtruar në spital në prill 2024.

Madje, ka media që, pasi u kërkua nga Reuters të komentonte një artikull me përmbajtjen se Schwab ndodhet në spital, e fshinë atë nga platforma e tyre dhe kërkuan falje. I tillë ishte rasti me Weekly Cryer.

Sipas verifikuesve të fakteve të një shërbimi tjetër botëror, “Associated Press”, njoftimi për shtrimin e supozuar në spital të Schwab u shfaq për herë të parë në një faqe që boton “kolumna satirë, komedi dhe editoriale”. Megjithatë, për “Associated Press” Forumi Ekonomik Botëror mohoi akuzat për shtrimin në spital dhe gjendjen e keqe të presidentit të SEF-it.

Kontrolluesit e fakteve të USA Today, si dhe Politifact dhe Full Fact, dolën në të njëjtat përfundime.

Forumi Ekonomik Botëror është një organizatë joqeveritare që lidh liderët politikë, kulturorë dhe të biznesit në mbarë botën për të zgjidhur problemet globale. Kjo organizatë është shpesh shënjestër e lajmeve të rreme dhe teorive konspirative. Truthfinder ka shqyrtuar më parë disa prej tyre (këtukëtu).

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.