RMV, zbulohet se ku do të përdoren kartelat për ushqimin e subvencionuar të studentëve

Mbi 21 mijë studentë kanë aplikuar deri më tani në platformën “e-uslugi” të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) për të marrë vaktin e subvencionuar të studentëve. Prej tyre deri më tani janë miratuar 17.633 kërkesa, përkatësisht mbi 83 për qind e të gjitha kërkesave të parashtruara, ndërsa janë refuzuar pak mbi 900 kërkesa. 2.626 aplikacionet e mbetura të dorëzuara në periudhën e dytë janë aktualisht në procesim dhe do të vendoset në këtë periudhë, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Kështu kanë informuar nga Ministria e Arsimit pas pyetjeve të Meta.mk se sa është interesimi i studentëve për këtë masë. Në numrat e deklaruar nuk përfshihen studentët e parë dhe studentët që kanë munguar në regjistrimin e semestrit veror, pasi për ta afati i aplikimit fillon më 27 të këtij muaji.

Për aplikimet e studentëve në platformën e MASh-it kujdesen punonjësit e Departamentit për standarde të nxënësve dhe studentëve, pra ata që janë pjesë e Departamentit të standardeve studentore. Ministria megjithatë nuk iu përgjigj pyetjes së Metës se sa punonjës shqyrtojnë mijëra aplikime dhe çfarë ndodhi me premtimin se do të krijohej një departament i posaçëm për t’u kujdesur për zbatimin e kësaj mase shtetërore.

Ushqimi i këtij viti do të blihet me karta speciale

Përveç Ministrisë së Arsimit, procesi i marrjes së të drejtës për vaktin e subvencionuar të studentëve nga ky vit kalon edhe nga një institucion tjetër – banka përgjegjëse për transaksionin e pagesës, e cila lëshon dhe menaxhon pagesën përmes kartave të specializuara të debitit me të cilat studentët do të blejnë ushqime. Këtë rol MASh ia ka caktuar Sparkasse Bankës, e cila, siç tha ministri Jeton Shaqiri, është zgjedhur “në procedurë transparente, me thirrje publike, në përputhje me ndryshimet në Ligjin për ushqimin e subvencionuar të studentëve”.

Të gjithë studentët që kanë fituar ose do të fitojnë të drejtën e një vakti studentor të subvencionuar do të duhet të nënshkruajnë marrëveshje me Sparkasse Bank për të hapur një llogari të veçantë, të lidhur me kartën e dedikuar të pagesës, pavarësisht nëse kanë qenë më parë klientë të bankës. Studentët nuk do të kenë asnjë kosto për hapjen e llogarisë, lëshimin dhe mirëmbajtjen e kartës.

Karta e dedikuar nga Sparkasse Bank është pjesë e paketës së marrë nga studenti që ka fituar të drejtën e një vakti studentor të subvencionuar.

Meta.mk iu drejtua edhe Sparkase Bank me pyetje se si shkon procesi i lëshimit të kartave, por edhe me pyetjen ndoshta më të rëndësishme për të cilën studentët nuk kanë marrë një përgjigje të qartë deri më tani – ku mund të përdoret kartela dhe nga ku mund të blihen vaktet.

Sparkase thotë se kontaktojnë rregullisht me studentët për hapat e nevojshëm për marrjen e kartës, të cilat përfshijnë përditësimin e të dhënave personale në platformën online të bankës, si dhe të gjitha detajet e tjera përkatëse për marrjen e kartës.

“Aktualisht po vijon në mënyrë aktive procesi i shpërndarjes së kartave nëpërmjet qendrave të specializuara të shpërndarjes dhe degëve të Bankës. Studentët marrin informacione të rregullta me SMS për kohën dhe vendndodhjen e saktë të marrjes së kartës”, thotë Banka Sparkase, duke shtuar se nga dje (e mërkurë, 20 shtator), mbi 40 për qind e studentëve, aplikimet e të cilëve janë miratuar, kanë marrë kartelat e tyre.

Banka u bën thirrje studentëve që të jenë të shpejtë në tërheqjen e kartave, në mënyrë që të mund të fillojnë me kohë përdorimin e vaktit të subvencionuar. Ata pohojnë se procesi i regjistrimit të studentëve, si dhe lëshimi i kartave, zhvillohet lehtë dhe shpejt dhe pa sfida të mëdha.

“I gjithë procesi i tërheqjes është i thjeshtë, në lokacione të shënuara qartë dhe të dukshme në qendrat e shpërndarjes dhe filialet e Bankës dhe shmangen turmat e panevojshme me shpërndarje të organizuar në intervale kohore të përcaktuara saktësisht kur të gjithë mund të tërheqin kartelat e tyre nga Sparkasse Bank”, thonë nga banka.

Si dhe ku do të mund të paguhet me kartat e subvencionuara të vakteve studentore?

Me kartelat e dedikuara, studentët do të mund të blejnë ushqime studentore të subvencionuara nga data 2 tetor. Ata do të kenë në dispozicion 140 denarë në ditë, çdo ditë nga e hëna deri të shtunën, përveç festave zyrtare. Pjesa e papërdorur e fondeve në nivel ditor nuk do të jetë e disponueshme ditën e nesërme.

Kartat speciale të co-brendit Visa të lëshuara tashmë për studentët mbajnë logon e bankës dhe të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës.

Sipas Sparkasse Bankës, kartat mund të përdoren për të blerë ushqime nga të gjitha pikat e shitjes që shesin ushqime dhe produkte ushqimore të gatshme apo të përgatitura, sipas ligjit. Ushqimet do të mund të blihen nga vende të tilla në të gjithë territorin e vendit ku është instaluar një terminal POS i çdo banke, që pranon pagesa me karta bankare “Visa”.

Kjo do të thotë se studentët me kartat do të mund të blejnë produkte nga të gjitha pikat për ushqim të gatshëm dhe të përgatitur, restorante, furra buke, dyqane dhe markete që kanë terminale POS.

Pyetur nëse do të mund të blihen vetëm ushqime nga marketet, Sparkase Banka thotë se sipas ligjit është vendosur kufizim përdorimi vetëm sipas aktivitetit të pikës së shitjes, por jo sipas produkteve që janë subjekti i blerjes.

Kjo do të thotë se studentët do të mund të blejnë ushqime nga marketet që më vonë mund të përgatisin në shtëpi, si dhe çdo produkt tjetër.

Ndryshe, vakti i subvencionuar i studentëve për dy vitet e kaluara akademike u paguhej në baza mujore në llogaritë e tyre personale të transaksioneve, me ç’rast studentët mund të tërhiqnin mjetet në para të gatshme dhe t’i përdornin kur, si dhe ku të dëshironin. Diçka e tillë nuk ishte parashikuar në ligjin fillestar të miratuar në vitin 2020, pra “lirimi” i kufizimeve vitet e fundit u fut për shkak të gjendjes së jashtëzakonshme të shkaktuar nga pandemia e Covid.

Ligji për ushqimin e subvencionuar të studentëve nga ky vit më në fund ka filluar të zbatohet siç është paraparë.

Ministria e Arsimit informoi se çdo aplikant për ushqim të subvencionuar që ka nevojë për mbështetje të menjëhershme gjatë aplikimit duhet të kontaktojë në kontaktin [email protected] ose zyrën e dedikuar në katin përdhesë të ndërtesës së Ministrisë.

Mbështetje gjatë procesit të aplikimit dhe blerjes së kartelës ofron edhe Sparkasse Bank, nga ku studentët drejtohen të kontaktojnë në emailin e dedikuar [email protected] ose në numrin e telefonit 02/308-7360.

Mbështetja financiare në shumë prej 140 denarë është e dedikuar për blerjen e ushqimit, të cilën studenti mund ta shfrytëzojë nga e hëna deri të shtunën, te personat juridikë që prodhojnë, përgatisin ose shesin ushqime. Kompensimi monetar nuk është parashikuar të paguhet gjatë periudhës së pushimeve verore nga 1 korriku deri më 1 tetor.