RMV, fëmijët që kanë marrë dozën e tretë të vaksinës DiTePer në 6 muajt e fundit mund të shkojnë në kopsht

Fëmijët që janë vaksinuar me dozën e tretë të DiTePer në 6 muajt e fundit mund të shkojnë në kopsht, ka vendosur Komisioni për Sëmundjet Infektive. Në të njëjtën kohë, ata duhet të rivaksinohen brenda 6 muajve pas marrjes së dozës së tretë, transmeton Portalb.mk.

“Për shkak të epidemisë po e shkurtojmë kohën e rivaksinimit nga një vit në 6 muaj. Situata nuk është e mirë, nuk është stabile dhe në këtë situatë kemi arritur nga sjellja e papërgjegjshme e shumë qytetarëve para shumë vitesh. Të dhënat e 50 përqind të fëmijëve të vaksinuar janë një e dhënë shkatërruese për vendin dhe këtu duhet të punojmë shumë. Në Shkup kemi 170 raste me kollë të mirë dhe në vend janë gjithsej 200 dhe ky numër do të rritet në periudhën e ardhshme. Është e mundur që në periudhën e ardhshme të dalim me masa më të rrepta epidemiologjike, varet nga zhvillimi i situatës”, tha kryetari i Komisionit për sëmundje infektive, Aleksandar Petliçkovski.

Kryetari i Komitetit Kombëtar të Imunizimit Aleksandra Grozdanova tha se një vendim i tillë është marrë për shkak se është vlerësuar se një fëmijë i vaksinuar me tri doza në gjashtë muajt e fundit do të jetë i mbrojtur në mënyrë optimale për të shkuar në kopsht, duke theksuar se duhet të bëhet rivaksinimi për 6 muaj.

“Aspekti imunologjik për mbrojtjen e fëmijës do të jetë i plotë nëse merr dozën e tretë dhe duhet të bëhet rivaksinimi për 6 muaj”, tha Grozdanova.

Komisioni për Sëmundjet Infektive do të apelojë që kopshtet të bëjnë kontroll më intensiv të certifikatave dhe njëkohësisht të përfshihet edhe inspektimi i vaksinës MRP që të mos kemi dy epidemi në të njëjtën kohë. Ata thonë se fëmijët mund të marrin vaksinën DiTePer dhe MRP në të njëjtën ditë.

“Komiteti i Imunizimit u dërgoi zyrtarisht një rekomandim ekipeve të vaksinimit që edhe fëmija që merr vaksinën DiTePer në 18 muajsh të marrë së bashku vaksinën MRP. Dhe kjo tashmë bëhet në stacionet e vaksinimit. Prindërve u duhet sqaruar se nuk ka problem që të dyja vaksinat t’i marrin në të njëjtën ditë”, tha Grozdanova.

Në disa kopshte, prindërit e fëmijëve të refuzuar për t’u pranuar u drejtuan në pikat e vaksinimit, për të kërkuar një udhëzim në të ashtuquajturin Komisioni i Imunologjisë pranë Klinikës së Fëmijëve, ku supozohet se do t’u lëshohet një certifikatë e posaçme, me të cilën do të mund të shkojnë në kopsht. Meta iu drejtua Klinikës së Fëmijëve, ku  thanë se dje kanë ardhur shumë prindër për një certifikatë të tillë, por më kot, sepse një komision i tillë brenda Klinikës nuk ekziston.

Fëmija më i vogël me pertusis i konfirmuar është 4 vjeç, ndërsa më i rrituri është 44 vjeç.

Kujtojm; se 50% e fëmijëve në çerdhet e Shkupit janë pjesërisht ose plotësisht të pavaksinuar plotësisht me vaksinën DiTePer. Inspektorët në terren do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Fëmijët nuk do të pranohen në kopshtin e fëmijëve, qoftë privat apo publik, derisa fëmija të vaksinohet plotësisht sipas moshës.