PK “Mali Sharr” ndaloi përdorimin e automjeteve për transportim të skiatorëve, pasi shkatërrojnë natyrën

Parku Kombëtar i Malit Sharr ka ndaluar përdorimin e mjeteve motorike -ratrak, që kompanitë private i përdornin për të transportuar skiatorë në zonat e malit ku ka më shumë borë. Përdorimi i tij në kushtet kur në mal ka shumë pak ose aspak borë shkakton dëme të mëdha në kullotat malore dhe bimësinë tjetër, e me këtë edhe shkatërrimin e natyrës. Prandaj, PK Mali Sharr e vlerësoi përdorimin e ratrakëve si një nga kërcënimet potencialisht më të mëdha për zonën e mbrojtur dhe është e nevojshme të rregullohet lëvizja e tyre, transmeton Portalb.mk.

“Maqedonia është i vetmi vend në Evropë ku mund të praktikoni skijimi me ratrakë në një park kombëtar ose skijimi popullor free ride. Bëhet fjalë për një aktivitet që ka 15 vjet që po zhvillohet në mënyrë të parregullt në Malin Sharr, nga një ose dy ratrakë në fillim, tani janë 27, nga të cilët në baza ditore 8-10 ratrakë transportojnë turistë shumë më thellë në mal, jashtë qendrës së skijimit Kodra e Diellit. Lëvizja e këtyre mjeteve jashtë shtigjeve të synuara shkakton dëme të përhershme për natyrën dhe botën e gjallë, duke rrezikuar mbijetesën e tyre, duke shpërfytyruar peizazhin dhe duke shqetësuar dashamirës të tjerë të natyrës. Gjatë shkrirjes së borës, bëhet gjithnjë e më e dukshme që shumë zona të kullotave të larta malore janë lëruar dhe sipas deklaratave të barinjve, delet nuk kullosin më në vendet ku kanë kaluar këto makineri”, njoftojnë nga Administrata e Parkut Kombëtar.

Për mos respektim të këtij vendimi janë paraparë sanksione kundërvajtëse, për personat juridikë nga 9.000 deri në 140.000 euro në kundërvlerë në denarë dhe për personin përgjegjës të personit juridik në vlerë prej 500 deri në 7.000 euro në kundërvlerë në denarë, varësisht nga përmasat e subjektit dhe kundërvajtjes, ndërsa për personat fizik gjoba në shumë prej 300 deri në 450 euro, në varësi të kundërvajtjes.

Kundër kësaj, pronarët e rarakëve që transportojnë skiatorët në pjesët më të larta të malit thonë se po ndiqen padrejtësisht duke i akuzuar se lëvizin jashtë pistave të përcaktuara.

“Ne vozisim në rrugë të hapura dhe të rregullta. Ne përdorim rrugët e lejuara për të cilat Parku Kombëtar Mali Sharr na ka dhënë një hartë. Por askush nuk thotë që nëse bëhet dëm, e riparojmë, bashkë me një kompani tjetër operator. Duke qenë se këto janë mjete të rënda, ne jemi të vetëdijshëm që diku po bëhen dëme, por menjëherë pas përfundimit të sezonit hedhim fidane bari në ato vende, asfaltojmë rrugë apo shtigje të dëmtuara dhe bëjmë aksione për pastrimin e mbeturinave”, thotë Zharko Nedelkovski, pronar i kompanisë “Eskimo trade”, e cila i çon skiatorët në zonat më të larta të malit ku ka më shumë borë.

Ekspertët e sporteve dimërore nuk e shohin mirë përdorimin e ratracëve për të çuar skiatorët në terrene më të larta. Ata thonë se këto automjete nuk duhet të përdoren për këtë qëllim sepse i shkaktojnë dëme të mëdha natyrës.

“Është mirë që Kodra e Diellit promovohet përmes udhëtimit falas, por kjo nuk guxon të bëhet në kurriz të shkatërrimit të natyrës. Parqet kombëtare dhe zonat e mbrojtura janë krijuar për të ruajtur bukurinë natyrore. Pistat e skijimit u shpikën dhe përdoren në të gjitha qendrat e skijimit në botë vetëm për të përgatitur pistat e skive duke shtypur borën. Teleferiku dhe skiliftet përdoren për transportimin e skiatorëve në pistat më të larta të skijimit”, thotë Zharko Trpkoski, kryetar i klubit të skijimit “Ljuboten” nga Tetova.

Kujtojmë se Mali Sharr është e shpallur Park Kombëtar me 30 Qershor 2021. Por kjo gjë nuk e ka ndryshuar situatën e këtij mali. Për mbeturinat dhe deponitë brenda Parkut Kombëtar “Mali Sharr” assesi të gjendet zgjidhje. Mbeturinat janë gjithandej të shpërndara në Sharr, ndërsa situata më problematike paraqitet në vendbanimet që ndodhen brenda parkut. Komuna e Tetovës thotë se pastron mbeturinat në vendbanime ndërsa pjesa tjetër nuk është kompetencë e tyre.