Përpjekje e re për të shpifur se amerikanët janë përfshirë në masakrën e liqenit të Smilkovës

Nuk është e vërtetë ajo që thuhet në postim se ambasadorja Ageler apo ambasada amerikane që ajo përfaqëson kanë qenë në një farë mënyre të lidhur me vrasjet në liqenin e Smilkovës. Por kjo nuk është hera e parë që postime të tilla publikohen në Facebook, ku akuzojnë Shtetet e Bashkuara të Amerikës për këto vrasje pa asnjë provë, duke përhapur një teori konspirative, raporton Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Apo çfarë, prap do të na vrasësh pesë fëmijë me kallashnikov në Smilkovë? Apo do të na bëni luftë për të drejtat e pakicave? Apo do të vendosh edhe dy kilogramë pudër në fytyrën tuaj të shëmtuar?

Në kuadër të njoftimit prezantohet një foto e ambasadores amerikane Angela Ageler dhe citohet deklarata e saj: “Ageler: Nuk do të ketë negociata të reja për Prespën, as me Bullgarinë për BE-në, ato marrëveshje janë punë e përfunduar”.

Nuk është e vërtetë ajo që thuhet në njoftimin se ambasadorja Ageler apo ambasada amerikane që ajo përfaqëson ka qenë e përfshirë në njëfarë mënyre në vrasjen e djemve në liqenin e Smilkovës. Nuk ka asnjë të dhënë konkrete për këtë, as ndonjë fakt përmes të cilit mund të bëhet kjo lidhje. Por nuk është hera e parë që në hapësirën e Facebook-ut bëhen postime të tilla që akuzojnë Shtetet e Bashkuara të Amerikës për këto vrasje pa asnjë provë, duke përhapur një teori konspirative.

E gjithë kjo bëhet në kushtet kur kishte një vendim gjyqësor për vrasjen e pesëfishtë në Liqenin e Smilkovës në rastin e njohur në opinion si “Monstrum”.

Vrasja e pesëfishtë ndodhi më 12 prill 2012 pranë liqenit të Smilkovës të enjten e Madhe para festës së krishterë të Pashkëve, kur u vranë Filip Slavkovski, Aleksandar Naqevski, Cvetanço Atskovski dhe Kire Trpkovski, si dhe peshkatari Borçe Stevkovski.

Alil Demiri dhe vëllezërit Agim dhe Afrim Ismailoviç morën burgim të përjetshëm. Në aktgjykim të formës së prerë është vërtetuar edhe dënimi për Haki Azirin, i cili është dënuar me nëntë vjet burgim dhe Fejzi Aziri me 15 vjet burg. Vetëm i akuzuari Sami Ljuta u konstatua i pafajëshëm.

Të dënuarit Alil Demiri dhe Afrim Ismailoviq janë në arrati në Kosovë, por përkundër fletarestit të lëshuar, arrestimeve dhe premtimeve nga Prishtina, ata nuk janë ekstraduar në Maqedoni të Veriut.

Gjyqi ishte publik

I gjithë procesi “Monstrës” ishte publik dhe përveç ekspertëve të kriminalistikës, kishte edhe një dëshmitar të mbrojtur, si dhe dëshmitarë të tjerë të shumtë.

Prokurorja Fatima Fetai tha se Prokuroria konsideron se është një ngjarje që ka mundur të sjell përsëri konflikt dhe ka sjellë shumë viktima të pafajshme dhe një incident që ka intensifikuar urrejtjen mes maqedonasve dhe shqiptarëve, duke qenë se bëhet fjalë për viktima të përzgjedhura dhe një ngjarje që ndodhi pak ditë para Pashkëve.

Ndoshta motivet më të sakta dhe ndoshta urdhëruesit e tyre mund t’i tregojnë Afrimi dhe Alili kur të përballen me një gjykatë vendase kur të ekstradohen, besoj se do të vijë ajo ditë. Agimi nuk e shfrytëzoi atë mundësi. Motivimi për të mos ekstraduar Agimin dhe Afrimin mund të jetë më i thellë, siç tregon pasiviteti i pajustifikuar i autoriteteve të Kosovës, por kohët po ndryshojnë dhe pres që edhe ata të dalin para asaj gjykate për t’u përballur me drejtësinë dhe prindërit e viktimave, tha Fetai.

Në asnjë moment gjatë procesit gjyqësor nuk evidentohet ndonjë lidhje e të dënuarit me SHBA-në apo ambasadën amerikane. Përveç kësaj, ambasadori Ageler nuk ishte ambasador gjatë periudhës kur u dha aktgjykimi.

Teoria e konspiracionit e nisur nga Trump u çmitizua

Dezinformatë të ngjashme u përhapën edhe më parë për të akuzuar SHBA-në për inskenimin e vrasjeve në liqenin e Smilkovës. Ajo u bë në mënyrë që fajësonin edhe CIA-n për “krijimin” e ISIS-it dhe Al Kaedës. Por CIA nuk krijoi Al-Kaedën dhe ISIS-in.Kjo teori konspirative e ka origjinën nga Donald Trump dhe është hedhur poshtë.

Sa i përket luftës së vitit 2001 në Republikën e Maqedonisë, përkundër disa pretendimeve të pjesëmarrësve të drejtpërdrejtë se SHBA-të ishin të përfshira në njëfarë niveli gjatë konfliktitt, veçanërisht në nxjerrjen e UÇK-së nga Haraçina, e vërteta është se SHBA-të ndihmuan, së bashku me BE-në, për t’i dhënë fund konfliktit me nënshkrimin dhe monitorimin e zbatimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit. Kjo është shënuar edhe në faqen e internetit të Departamentit të Shtetit.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre evropianë vepruan shpejt për të ndërmjetësuar për t’i dhënë fund konfliktit civil të Maqedonisë së Veriut, i cili buronte nga tensionet etnike, dhe mbështetën nga afër përpjekjet e suksesshme të qeverisë dhe partive kryesore për të arritur një zgjidhje paqësore, politike të krizës nëpërmjet Marrëveshja Kornizë e Ohrit, shkruan në faqen e Departamentit të Shtetit.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.