Në Maqedoninë e Veriut nuk është në shitje pija “Prime” me kafeinë, e ndaluar në Slloveni

Tregu i Maqedonisë nuk e ka versionin e “Prime” – pije me kafeinë, të cilën autoritetet në Slloveni e ndaluan dje, pasi përmbante përbërësin L-teanine, e cila nuk lejohet të përdoret në pijet joalkoolike. Siç kanë sqaruar për Meta.mk nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV), deri më tani nuk është pranuar asnjë njoftim përmes sistemit evropian për raportim të ushqimit të pasigurt dhe ushqimit të kafshëve (RASSF) se në tregun maqedonas është plasuar pije e pasigurt e pasigurt, transmeton Portalb.mk.

“Pija hidratuese Prime është e regjistruar në regjistrin e ushqimeve  të AUV-së, por AUV-ja ka lëshuar miratimin që ajo të vendoset në treg. Ne kemi miratuar versionin pa kafeinë, gjegjësisht produkte të deklaruara si pije hidratuese (PRIME HYDRATION DRINK) të cilat janë të pasuruara me vitamina dhe aminoacide, me shije të ndryshme. Lidhur me këto produkte ka një mendim nga Fakulteti i Farmacisë, se ato mund të përdoren si ushqim i fortifikuar, duke respektuar rekomandimet për konsum dhe paralajmërimet e shënuara në etiketimin e këtyre produkteve”, sqaroi AUV.

Nga aty apelojnë tek konsumatorët nëse në treg gjejnë një produkt të kësaj marke të pa regjistruar/miratuar nga Agjencia, ta raportojnë në AUV, personalisht, në linjën falas për konsumatorët 0800 3 22 22 ose në mënyrë elektronike në adresën. [email protected].

Inspektorët e Drejtorisë të Sigurisë Ushqimore në Slloveni ndaluan dje versionin “Prime”. Ata bënë kontroll në bazë të një raporti të marrë.

Shesim, siç pretendon AUV, një version të sigurt të pijes “Prime”, e cila kushton 480 denarë. Përveç pijes, me çmime më të larta shesim edhe patatinat “Takis”, si dhe produkte të tjera amerikane.

Prime ka fituar popullaritet mes fëmijëve të TikTok, duke u promovuar nga ndikuesit më të famshëm, YouTubers amerikanë Logan Paul dhe KSI. Paul ka 23.6 abonentë në YouTube dhe KSI ka 24.1 milion abonentë.