Është propozuar rezolutë në Senatin amerikan për gjuhën, kulturën dhe historinë maqedonase

Senatori republikan nga Indiana, Mike Braun, prezantoi një rezolutë në Senat që shtatori i vitit 2023 të shpallet muaj i trashëgimisë maqedono-amerikane, gjatë të cilit do të festohet gjuha, historia dhe kultura e amerikanëve maqedonas, transmeton VOA në gjuhën maqedonase.

Rezoluta thekson se është e rëndësishme të theksohen kontributet kryesore dhe ndikimi kulturor i amerikanëve maqedonas në Shtetet e Bashkuara.

“Të njihen kontributet e shumta të amerikanëve maqedonas në Shtetet e Bashkuara në fusha të ndryshme, duke përfshirë artin, shkencën, biznesin, politikën, mjekësinë dhe sportin, dhe të inkurajojë qytetarët e Shteteve të Bashkuara që të përkujtojnë muajin e trashëgimisë maqedono-amerikane me ceremoni të përshtatshme, aktivitete dhe programe që respektojnë kontributet dhe arritjet kulturore të amerikanëve maqedonas”, thuhet në rezolutë.

Në të thuhet se “që nga vitet 1880, dhjetëra mijëra maqedonas emigruan në Shtetet e Bashkuara duke kërkuar liri civile, të drejta të njeriut, liri fetare, mundësi ekonomike dhe siguri në përgjigje të Kryengritjes së Ilindenit kundër Perandorisë Osmane të vitit 1903, Luftërave Ballkanike të 1912-1913, Lufta e Parë dhe e Dytë Botërore, Lufta Civile Greke e viteve 1946-1949 dhe politika komuniste e Jugosllavisë.

Vlerësimet janë se sot në SHBA jetojnë rreth 500.000 qytetarë me origjinë maqedonase, numri më i madh i tyre në shtetet federale të Michigan, New Jersey, New York, Ohio, Indiana, Illinois, Pennsylvania, Florida, Texas, Arizona dhe Kaliforni.

“Komuniteti maqedono-amerikan në Shtetet e Bashkuara është një komunitet i gjallë që është i ngulitur në mozaikun e Shteteve të Bashkuara, duke marrë pjesë në të gjitha sferat e jetës – biznes, mjekësi, drejtësi, teknologji, angazhim qytetar, qeveri, ushtri, arsim, arti, bota e kuzhinës, atletika dhe më shumë, si dhe sipërmarrësit maqedonas treguan qëndrueshmëri, vendosmëri dhe përkushtim për punën e palodhur duke tejkaluar sfidat për të arritur sukses afarist dhe kontribut në themelimin e tregtisë në SHBA”, thuhet në rezolutë.

Në të gjithashtu theksohet suksesi i sportistëve me prejardhje maqedonase në disiplina të ndryshme sportive në Shtetet e Bashkuara, si dhe kontributin e amerikanëve maqedonas në forma të ndryshme arti, duke përfshirë artin pamor, letërsinë, muzikën, kërcimin, teatrin, filmin dhe fotografinë.

Anëtarët e komunitetit maqedonas në SHBA janë gjithashtu aktivë në mjekësi, duke përfshirë kirurgjinë kardiovaskulare dhe torakale, kirurgjinë ortopedike, mjekësinë sportive, obstetrikën dhe gjinekologjinë, dhe shërbejnë në legjislaturat dhe gjykatat anembanë SHBA-së, “duke bashkëpunuar në punën e pafund të demokracisë amerikane”.

Rezoluta e sponsorizuar nga Bron, i cili është i vetmi senator që është anëtar i grupit miqt e Maqedonisë dhe amerikanëve maqedonas në Kongres, duhet së pari të miratohet nga Komiteti Gjyqësor i Senatit përpara se Senati të mund ta votojë atë.

Iniciativa për rezolutën është paraqitur nga Diaspora e Bashkuar Maqedonase (DBM).

“Kjo rezolutë është veçanërisht e rëndësishme në një kohë kur vendi po përballet me mohimin e gjuhës dhe identitetit maqedonas nga Bullgaria,” tha Meto Koloski, bashkëthemelues dhe kryetar vullnetar i DBM për Zërin e Amerikës.

Në qershor, Bundestagu gjerman miratoi një rezolutë që rikonfirmon identitetin dhe gjuhën maqedonase në rrugën e vendit drejt Bashkimit Evropian (BE).

Bullgaria vitin e kaluar u dërgoi një deklaratë të njëanshme vendeve anëtare të BE-së se gjuha maqedonase nuk ekziston dhe se ajo është dialekt i gjuhës bullgare.