Çipi i parë me dizajnin e Google nuk do të vijë deri në 2025

Sipas një raporti që vjen nga The Information, Google kishte planifikuar të zëvendëson çipin e modifikuar Samsung Exynos që përdor për telefonët Pixel njohur si Google Tensor me një çip të dizajnuar prej tyre dhe do të ndodhë në 2024, raporton PCW.

Raporti pretendon se Google tashmë ka shtyrë debutimin në 2025 dhe do të prezantojmë një procesor të ri me emrin e koduar “Laguna.”

Një ishte ekzekutiv i Google tha se arsyeja e kësaj vonese ishte humbja e punonjësve nga ekipet zhvilluese në SHBA dhe Indi. Ekipi pas projektit është irrituar për shkak se Google ka anuluar zhvillimin e disa çipeve Tensor në dy vitet e fundit.

Historia duket e ngjashme me atë çfarë ndodhi me Meta e cila u përpoq të ndërton një çip me dizajnin e saj për realitetin virtual dhe të miksuar.

Për momentin Google do të ngelet me versionet e modifikuara të çipeve të Samsung por planet e kompanisë janë zhvendosja drejt TSMC, gjiganti i prodhimit të çipeve që furnizon Apple iPhone.

Çipi i parë i Google me procesin e fabrikimit 3-nanometër të TSMC do të jetë Tensor G5. Avancimet në efikasitetin e energjisë dhe performancë të këtyre çipeve 3-nanometër ka bërë që kërkesa për to të jetë e lartë. Raportohet se Apple ka rezervuar 90 përqind të kapacitetit prodhues të TSMC për gjeneratën e saj të parë të procesorëve 3-nanometër.