Sot në Shkup u mbajtë konferenca e shefave të Shtatmadhorive të armatave nga vendet anëtare të NATO-s

Sot u zhvillua konferenca vjetore e shefave të shtabit të përgjithshëm të shteteve anëtare të SHBA-së – Karta e Adriatikut, ku mrën pjesë, ministrja Sllavjanka Petrovska, presidenti Stevo Pendarovski,  gjenerali Christopher Cavoli, komandant i ushtrisë amerikane për Evropë, si dhe pjesëtarë të forcave të armatosura të Shqipërisë, Bosnjë e Hercegovinës, Kroacisë dhe Malit të Zi, transmeton Portalb.mk.

Në fjalën e saj, ministrja Sllavjanka Petrovska theksoi se në 20-vjetorin e themelimit të kësaj nisme, mund të themi se ajo solli rezultate të dukshme, veçanërisht duke pasur parasysh se katër nga pesë vendet në A5 janë edhe anëtarë të plotë të NATO-s.

“Rezultatet e veprimit dhe bashkëpunimit të kësaj nisme janë më se të dukshme dhe të njohura gjerësisht. Katër nga pesë anëtarët e saj ekzistues janë anëtarë me të drejta të plota të aleancës së NATO-s, por ne gjithashtu kontribuuam bashkërisht në mbështetjen e paqes ndërkombëtare dhe operacioneve ndërkombëtare fillimisht si A3 dhe sot si A5. Kontributi ynë i përbashkët në misionin ISAF dhe Mbështetja e vendosur u njoh gjerësisht dhe u vlerësua shumë nga aleatët tanë”, tha ministrja.

Petrovska falënderoi për mbështetjen e vazhdueshme amerikane, e cila, theksoi, ishte motivuesi më i fuqishëm për realizimin e agjendave euroatlantike të anëtarëve të Kartës. Gjithashtu, ministrja iu referua konceptit të rivitalizimit, zbatimi i të cilit filloi nën presidencën e Maqedonisë së Veriut, me të cilin u intensifikua bashkëpunimi i ndërsjellë dhe u zhvilluan ide dhe projekte të reja.

“Këtë vit, nën kryesimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, filluam zbatimin e Konceptit për rivitalizimin e A5. Koncepti e vendosi bashkëpunimin ndërmjet shteteve anëtare në një nivel të ri më të lartë. Në fazën përfundimtare të përgatitjes është kontributi i përbashkët me Ekipin e Trajnimit Mobile i cili do të dërgohet në fillim të nëntorit në një mision dyjavor në misionin e NATO-s në Irak me mandat për të mbështetur trajnimin e Ushtrisë Irakiane. Gama e ideve dhe projekteve për bashkëpunim vazhdon në kuadër të zhvillimit të aftësive mbrojtëse në kuadër të NATO-s, procesit të planifikimit të mbrojtjes dhe përmbushjes së detyrimeve nga Objektivat e Kapacitetit dhe Objektivat e Partneritetit, e më pas edhe në kuadër të trajnimin dhe ushtrimin e përbashkët të forcave, menaxhimin e krizave dhe në fusha të tjera”, tha Petrovska.

Konferencën e hapi shef i Shtatmadhorisë së Armatës të Republikës së Maqedonisë së Veriut, gjeneral-nënkoloneli Vasko Gjurçinovski dhe komandanti i Komandës së Lartë Aleate të NATO-s për Evropën, gjenerali Kristofer Kavoli, ndërsa fjalim para pjesëmarrësve të konferencës mbajti  edhe presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski.

“Nëse i kthehemi historisë, Karta e Adriatikut filloi si një format bashkëpunimi midis anëtarëve të atëhershëm të Partneritetit për Paqe, Shqipërisë, Maqedonisë dhe Kroacisë, në maj të vitit 2003, për të koordinuar aktivitetet e tyre në procesin e integrimit në NATO, dhe patronazhin e partnerit tonë strategjik Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Më vonë, gjatë vitit 2008, Bosnje-Hercegovina dhe Mali i Zi iu bashkuan nismës, kështu që në janar 2009 nisma mori një format të ri dhe A5 i zgjeruar, me mbështetjen e vazhdueshme nga Shtetet e Bashkuara, i shtoi shumë më tepër konceptit të sigurisë dhe bashkëpunimit rajonal në Ballkanin Perëndimor”, tha Pendarovski.

Në këtë konferencë u fol edhe për agresionin rus në Ukrainë, me ç’rast iu dha mbështetje sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës.

Komandanti i Komandës së Ushtrisë Amerikane për Evropë, gjenerali Christopher Cavoli, tha se pushtimi rus i Ukrainës tregon vlerën dhe rëndësinë e sigurisë kolektive dhe integritetit kolektivo-territorial.

“Të gjitha vendet që janë të pranishme këtu kanë programe të rëndësishme bashkëpunimi të përbashkëta dhe marrin pjesë si partnerë dhe aleatë në modernizimin e NATO-s në kuadër të konceptit të mbrojtjes kolektive. Pushtimi rus i Ukrainës na kujton gjithashtu se duhet të punojmë për stabilitetin çdo ditë. Ngjarjet që ndodhën së fundmi në këtë rajon tregojnë gjithashtu se ne të gjithë duhet çdo ditë të kontribuojmë për stabilitetin”, tha gjenerali Cavoli.

Pjesëmarrësit e konferencës kanë nënshkruar një deklaratë të përbashkët për thellimin e bashkëpunimit të ndërsjellë ushtarak dhe për ruajtjen dhe forcimin e sigurisë në rajon.

Karta SHBA-Adriatik është krijuar më 2003 nga Shtetet e Bashkuara dhe ka për synim që të koordinojë aktivitetet mbështetëse për shtetet që aspirojnë të anëtarësohen në NATO.

Maqedonia e Veriut është pjesë e NATO-s dhe po ashtu ka hapur negociatat për anëtarësim në BE.