Paralajmërime nga Konferenca e tranzicionit energjetik: Do të ketë stuhi, erëra dhe përmbytje që do të jetë vështirë për t’u kontrolluar

Ministri gjerman i Mbrojtjes së Klimës, Robert Habeck, paralajmëroi për dinamikën e pakontrolluar të ngrohjes globale me një mesazh të ashpër, njoftoi agjencia gjermane e lajmeve DPA.

“Ne mund të jemi në prag të ngrohjes globale, në këtë rast ngrohjes së oqeaneve, të cilët në fakt janë duke dalë jashtë kontrollit”, tha politikani i të Gjelbërve dje në Berlin në Konferencën Ndërkombëtare të Tranzicionit të Energjisë.

Temperatura në oqeanet botërore është në nivele rekord prej rreth një viti.

“Do të ketë stuhi, erëra dhe përmbytje uragani që do të kemi vështirësi t’i kontrollojmë,” paralajmëroi Habek.

“Më shqetëson thellë”, shtoi ai.

Habek tha se përveç përballjes me krizat aktuale, politikanët duhet të marrin edhe kundërmasa strategjike kundër ngrohjes globale.

“Detyra e gjeneratës sonë politike është të gjejë zgjidhje dhe t’i zbatojë ato.

Ai bëri thirrje që kalimi në energjinë e rinovueshme të ecë përpara në mbarë botën, duke përfshirë tregtinë.

Në një raport të publikuar në periferi të konferencës, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (IRENA) paralajmëroi se objektivi i rënë dakord në konferencën e vitit të kaluar për klimën në Dubai për të trefishuar kapacitetin e energjisë së rinovueshme deri në vitin 2030 mund të përmbushet vetëm me përpjekje të konsiderueshme shtesë.

Mesatarisht, gati 1,100 gigavat kapacitet shtesë do të duhet të instalohen çdo vit deri atëherë – më shumë se dyfishi i 473 GW të shtuar në vitin rekord të 2023.

Sipas raportit, burimet e rinovueshme janë rritur kryesisht në Kinë, BE dhe SHBA, të cilat së bashku përbëjnë 83% të rritjes globale. Vendet në zhvillim janë veçanërisht të prapambetura.

Në Konferencën Botërore të Klimës 2015 në Paris, vendet ranë dakord të kufizojnë ngrohjen globale – dhe rrjedhimisht pasojat e saj potencialisht katastrofike për njerëzimin – në 1.5 gradë Celsius në krahasim me kohërat para-industriale.

Shumë ekspertë besojnë se kjo tani është vështirë e mundur, por çdo kufi më i ulët për rritjen e temperaturës është ende i vlefshëm.

“Ne të gjithë e dimë se nuk jemi në rrugën e duhur për 1.5 gradë, kështu që duhet të bëjmë më shumë dhe ta bëjmë më shpejt,” paralajmëroi Habeck.

Sipas të dhënave paraprake të publikuara nga agjencia gjermane e mjedisit të premten, emetimet e gazeve serrë në Gjermani ranë me më shumë se 10% vitin e kaluar, megjithëse kjo ishte edhe për shkak të situatës së keqe ekonomike.

Birol përmendi devijimin e sektorit të energjisë nga lëndët djegëse fosile dhe rënien e prodhimit industrial si arsye. Megjithatë, ky ishte një problem i trashëguar, rezultat i dekadave të varësisë nga një furnizues kryesor që kishte dhënë prej kohësh me çmim të ulët, tha Birol në një referencë të dukshme ndaj furnizuesit kryesor prej kohësh të gazit të Gjermanisë, Rusisë.

“Ishte një gabim historik strategjik,” tha ai.