Limfocitet, qeliza të bardha të gjakut që ndihmojnë sistemin imunitar të luftojë kancerin

Limfocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut. Ato ndihmojnë sistemin imunitar të trupit tuaj të luftojë kancerin, viruset dhe bakteret. Numri juaj i limfociteve mund të merret gjatë një testi rutinë gjaku. Nivelet e limfociteve ndryshojnë në varësi të moshës, racës, gjinisë, lartësisë dhe mënyrës së jetesës, shkruan Panacea.

Çfarë janë limfocitet?

Limfocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut. Ato luajnë një rol të rëndësishëm në sistemin tuaj imunitar, i cili ndihmon trupin tuaj të luftojë sëmundjet dhe infeksionet. Sistemi juaj imunitar përbëhet nga një rrjet kompleks i qelizave imune, nyjeve limfatike, indeve limfatike dhe organeve limfatike. Limfocitet janë një lloj qelize imune. Ekzistojnë dy lloje kryesore të limfociteve:

Limfocitet T (qelizat T): Qelizat T kontrollojnë përgjigjen e sistemit imunitar të trupit tuaj dhe sulmojnë drejtpërdrejt dhe vrasin qelizat e infektuara dhe qelizat e tumorit.

Limfocitet B (qelizat B): qelizat B prodhojnë antitrupa. Antitrupat janë proteina që synojnë viruset, bakteret dhe pushtuesit e tjerë të huaj.

Çfarë bëjnë limfocitet?

Limfocitet ndihmojnë sistemin imunitar në trupin tuaj të luftojë kancerin dhe viruset dhe bakteret e huaja (antigjenet). Limfocitet ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të kujtojë çdo antigjen me të cilin bie në kontakt. Pas takimit, disa limfocite kthehen në qeliza kujtese. Kur qelizat e kujtesës ndeshen përsëri me një antigjen, ato e njohin atë dhe reagojnë shpejt. Kjo është arsyeja pse ju nuk merrni infeksione si lija e dhenve ose variçella më shumë se një herë. Kjo është edhe arsyeja pse vaksinimi mund të parandalojë disa sëmundje.

Si funksionojnë qelizat T dhe qelizat B?

Qelizat tuaja -T dhe qelizat B punojnë së bashku. Secili ka një rol të ndryshëm në sistemin tuaj imunitar.

Qelizat tuaja -T ndihmojnë në vrasjen e qelizave të infektuara dhe kontrollojnë përgjigjen imune të trupit tuaj ndaj substancave të huaja. Shumë qeliza tuaja T kanë nevojë për ndihmë nga një qelizë tjetër imune për t’u aktivizuar. Pasi qelizat tuaja T janë aktivizuar, ato shumohen dhe specializohen në lloje të ndryshme të qelizave T. Këto lloje përfshijnë:

Qelizat -T citotoksike (vrasëse): Qelizat T citotoksike ngjiten me antigjenet në qelizat e infektuara ose anormale. Më pas ata vrasin qelizat e infektuara duke bërë vrima në membranat e tyre qelizore dhe duke futur enzima në qeliza.

Qelizat -T ndihmëse: Qelizat T ndihmëse ndihmojnë qelizat e tjera imune. Disa qeliza T ndihmëse ndihmojnë qelizat B të prodhojnë antitrupa kundër pushtuesve të huaj. Të tjera ndihmojnë në aktivizimin e qelizave T citotoksike.

Qelizat- T rregullatore (supresore): Qelizat T rregullatore prodhojnë substanca që ndihmojnë në përfundimin e përgjigjes së sistemit tuaj imunitar ndaj një sulmi. Ndonjëherë, ato parandalojnë shfaqjen e reaksioneve të dëmshme.

Qelizat -B kanë receptorë në sipërfaqet e tyre ku ngjiten antigjenet. Qelizat B mësojnë të njohin antigjenet e ndryshëm dhe prodhojnë antitrupa specifikë për të sulmuar secilin. Qelizat B i përgjigjen antigjeneve në dy mënyra:

Përgjigja primare imune: Kur një antigjen ngjitet në një receptor, qelizat tuaja B stimulohen. Disa qeliza B shndërrohen në qeliza kujtese. Qelizat e tjera B shndërrohen në qeliza plazmatike. Qelizat plazmatike krijojnë një antitrup specifik për antigjenin specifik që e stimuloi atë. Mund të duhen disa ditë për të prodhuar mjaftueshëm nga ai antitrup specifik.

Përgjigja imune dytësore: Nëse qelizat tuaja B ndeshen përsëri me atë antigjen, qelizat e kujtesës e kujtojnë atë dhe shumohen. Ato shndërrohen në qeliza plazmatike dhe prodhojnë shpejt antitrupat e duhur.

Ku ndodhen limfocitet?

Limfocitet zhvillohen në palcën e eshtrave. Më pas, ato piqen dhe lëshohen në qarkullimin tuaj të gjakut. Limfocitet e pjekur gjenden në gjakun tuaj dhe në të gjitha pjesët e sistemit tuaj limfatik. Disa limfocite udhëtojnë në gjëndrën e timusit. Këto limfocite bëhen qeliza T. Limfocitet e tjera udhëtojnë në nyjet dhe organet tuaja limfatike. Këto limfocite bëhen qeliza B.

Si duken limfocitet?

Limfocitet janë më të mëdha se qelizat e kuqe të gjakut, por edhe më tej janë mikroskopike. Çdo limfocit i vogël ka një bërthamë të madhe në qendër. Bërthama është ngjyrë vjollcë e errët. Lëngu rrethues është e ngjashme si xhelatinë (citoplazma) dhe është ngjyrë vjollcë.

Cilat janë vlerat normale të limfociteve?

Nivelet e limfociteve ndryshojnë në varësi të moshës, racës, gjinisë, lartësisë dhe mënyrës së jetesës.

Tek të rriturit, vlera normale e limfociteve është midis 1000 dhe 4800 limfocite për çdo 1 mikrolitër gjak. Tek fëmijët, diapazoni normal i limfociteve është midis 3000 dhe 9500 limfocite për çdo 1 mikrolitër gjak. Rreth 20% deri në 40% e qelizave të bardha të gjakut janë limfocite.

Çfarë do të thotë niveli i ulët i limfociteve?

Nivelet e ulëta të limfociteve në gjakun tuaj quhen limfocitopeni (ose limfopeni). Gripi ose infeksione të tjera të lehta mund të shkaktojnë limfocitopeni, por ato gjithashtu mund të shkaktohen nga një sëmundje ose gjendje më serioze, duke përfshirë:

 • HIV ose SIDA.
 • Tuberkulozi ose ethet tifoide.
 • Hepatiti viral.
 • Çrregullime të gjakut si sëmundja e Hodgkin
 • Sëmundjet autoimune si lupusi.

Kushtet e rralla të trashëguara si imunodefiçenca e kombinuar e rëndë (SCID), ataksi-telangjiektazia, sindroma Di Gjeorgj dhe sindroma Wiskott-Aldrich.

Cilat janë testet e zakonshme për të kontrolluar shëndetin e limfociteve të mia?

Ekzistojnë disa teste gjaku që mund t’ju tregojnë numrin e limfociteve në gjakun tuaj. Këto teste përfshijnë:

Numri absolut i limfociteve: Numri absolut i limfociteve është pjesë e numërimit të plotë të gjakut (CBC). Numri absolut i limfociteve ju tregon numrin e qelizave si numër absolut dhe jo si përqindje. Shumëzoni numrin total të qelizave të bardha të gjakut me përqindjen e qelizave të bardha të gjakut që janë limfocite për të marrë numrin tuaj absolut të limfociteve.

Citometria e rrjedhës: Me citometrinë e rrjedhës, gjaku juaj përpunohet në një laborator të veçantë. Një teknik pezullon gjakun tuaj në një lëng dhe e dërgon atë përmes një instrumenti lazer të quajtur citometër rrjedhës. Drita nga lazeri shpërndan qelizat tuaja të gjakut në modele që i bëjnë llojet e ndryshme të qelizave të lehta për t’u parë dhe numëruar.

Cilat janë simptomat e zakonshme të gjendjeve limfocitare?

Limfocitoza dhe limfocitopenia në vetvete zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Por nëse një çrregullim gjaku ose kancer shkakton një numër të lartë të limfociteve, mund të keni simptoma që lidhen me sëmundjen. Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • Nyjet limfatike të fryra.
 • Djersitje natën.
 • Ethe.
 • Dhimbje stomaku.
 • Humbja e oreksit.
 • Frymëmarrje e shkurtër.

Limfocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut. Janë pjesë e sistemit tuaj imunitar, i cili ndihmon trupin të luftojë sëmundjet dhe infeksionet. Numri i limfociteve mund të merret gjatë një testi rutinë gjaku. Nëse numri juaj i limfociteve është më i lartë ose më i ulët se mesatarja, do të shqetësoheni për atë se çfarë do t;u thotë mjeku. Shpesh herë, numri i lartë ose i ulët i limfociteve do të thotë se trupi juaj po ju ndihmon të luftoni një infeksion. Nëse jeni të shqetësuar, kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në mënyrë që ata të përcaktojnë shkakun themelor dhe t’ju kthejnë në normalitet.