Këmbët rriten gjatë shtatzënisë, hulumtimet zbuluan arsyen se pse

Shtatzënia në disa situata me të drejtë quhet gjendje tjetër. Një grua përjeton ndryshime të shumta fizike gjatë shtatzënisë, por edhe pas lindjes. Përveç shtimit në peshë, gjinjtë e çdo gruaje shtatzënë rriten, shfaqen strija, shikimi mund të përkeqësohet ose përmirësohet dhe flokët gjithashtu ndryshojnë. Shumica e grave shtatzëna thonë se flokët e tyre kurrë nuk kanë qenë aq të trasha dhe me shkëlqim sa gjatë shtatzënisë. Pas lindjes, shumica e grave shtatzëna duan të rifitojnë peshën e tyre të vjetër, por ekziston një pjesë e trupit që nuk do të kthehet kurrë në gjendjen e saj origjinale, shkruan Panacea.

Bëhet fjalë për këmbët që mund të rriten me një numër të plotë gjatë shtatzënisë. Siç tregon hulumtimi, ky është një ndryshim i përhershëm. Studiuesit testuan ndryshimet në këmbët e një numri të madh grash shtatzëna, gjatë shtatzënisë, pas lindjes, madje edhe një vit pas lindjes.

Mjekët besojnë se gjatë shtatzënisë harku i këmbës rrafshohet, ndoshta për shkak të peshës së tepërt dhe rritjes së sasisë së ajrit në kyçet e lidhura me shtatzëninë. Në një studim të ri, rezultatet e të cilit u publikuan në Gazetën Amerikane të Mjekësisë Fizike dhe Rehabilitimit, ekspertët arrijnë në përfundimin se rritja e këmbëve ka të ngjarë të jetë një ndryshim i përhershëm.

“Kam dëgjuar shumë gra që thonë se këmbët e tyre bëhen më të mëdha gjatë shtatzënisë, por nuk kam gjetur asgjë për këtë në revista dhe libra profesional,” thotë Nil Segal, profesor i ortopedisë dhe rehabilitimit në Universitetin e Ajovas.

“Për të studiuar shkencërisht këtë fenomen, ne kemi matur këmbët e grave që në fillim të shtatzënisë dhe pesë muaj pas lindjes. “Ne zbuluam se shtatzënia çon në ndryshime të përhershme në këmbë”, kështu shprehet profesori Segal.

49 gra shtatzëna morën pjesë në studim dhe u morën matje statike dhe dinamike, dhe 60-70% e grave në studim kishin këmbë më të gjata për gati 1 cm, këmbët e tyre ishin më të gjera dhe kishin një hark më të ulët.

Është interesante se ndryshimet më të mëdha në trupin e femrës ndodhin në shtatzëninë e parë, ndërsa në shtatzëninë e dytë, të tretë dhe të gjitha të mëvonshme nuk ka ndryshime aq të mëdha, siç është rritja e këmbëve.