Gjykata i konfiskoi pasaportën Ixhet Memetit, ai tha se do të tregojë se nuk ka bërë asgjë të kundërligjshme

Nënkryetari i Këshillit të Prokurorëve Publikë, Ixhet Memeti, ka mbetur pa pasaportë, pasi gjyqtari në procedurë paraprake ka pranuar propozimin e Prokurorisë Themelore Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (PThP NKOK) dhe ka vendosur masë sigurie ndaj të dyshuarit të dytë në rastin e marrjes së ryshfetit që rezultoi në paraburgim nga gjyqtari i Gjykatës Supreme, Nake Georgiev, transmeton Portalb.mk.

Përveç konfiskimit të dokumentit të udhëtimit, Memeti do të duhet të paraqitet herë pas here te ndonjë zyrtar në Gjykatë.

Ish-Avokati i Popullit dhe anëtar dhe nënkryetar aktual i Këshillit të Prokurorëve Publikë sot është paraqitur në Gjykatën Themelore Penale Shkup, ku, siç informojnë nga Gjykata, në prani të avokatit mbrojtës ka vendosur për kërkesën për përcaktimin e masave paraprake.

“Pas dënimit të sotëm të të dyshuarit në prani të avokatit të tij, si dhe vlerësimit të fakteve dhe provave në mbështetje të PNKOK, Gjykata ka marrë vendim duke respektuar propozimin. Ndaj të dyshuarit shqiptohen masa paraprake nga neni 146 paragrafi 1 pika 2 dhe 3, gjegjësisht detyrimi i të dyshuarit që herë pas here të paraqitet te zyrtari i caktuar në gjykatë dhe konfiskimi i dokumenteve të udhëtimit dhe të tjera për dalje nga kufiri shtetëror si dhe ndalimi për nxjerrjen e një të reje”, thuhet në deklaratën e Gjykatës Penale.

Nga aty shtojnë se masat e përcaktuara vlejnë deri në përfundimin e procedurës, ndërsa kundër vendimit të Gjykatës palët në procedurë kanë të drejtë ankese para Këshillit Penal të Gjykatës Penale të Shkupit.

Pas përfundimit të seancës, Memeti në një deklaratë për media ka konfirmuar se Gjykata ka marrë vendim për masën e sigurisë, duke shtuar se është në interesin e të gjithëve që organet të përfundojnë punën për këtë rast sa më shpejt.

“Nuk do të doja të flisja për asgjë tjetër dhe mendoj se nuk është gjë e mirë sepse është në interesin tim dhe të publikut që autoritetet ta përfundojnë të gjithën sa më shpejt që të jetë e mundur”, tha Memeti.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve se për dy mandate ka qenë Avokati i Popullit dhe tani është i dyshuar në një rast në Gjykatën Penale, ai tha se si person sigurisht që e prek atë, duke shtuar se në fund do të dalë se nuk ka bërë asgjë të paligjshme.

“Shikoni, kjo sigurisht që më prek mua si person, por dje kam pasur edhe një deklaratë, nuk është mirë të flas para mediave për një çështje që është duke u zhvilluar nga gjykata. Por ju siguroj se do të përfundojë shumë shpejt dhe në fund do të dalë se nuk kam bërë asgjë kundërligjore”, tha nënkryetari i dyshuar i Këshillit të Prokurorëve Publikë.

I pyetur për raportet me të dyshuarin e parë në këtë rast, gjyqtarin Nake Georgiev, ai është përgjigjur.

“I njoh të gjithë, edhe prokurorë edhe gjyqtarë dhe miqësohem, flasim, pimë kafe me njëri-tjetrin”, tha Memeti.

Kur u pyet më tej nëse kishin diskutuar për lëndë, ai u përgjigj shkurt: “Jo”.

Nga aty shtojnë se masat e përcaktuara vlejnë deri në përfundimin e procedurës, ndërsa kundër vendimit të Gjykatës palët në procedurë kanë të drejtë ankese para Këshillit Penal të Gjykatës Penale të Shkupit.

Pas përfundimit të seancës, Memeti në një deklaratë për media ka konfirmuar se Gjykata ka marrë vendim për masën e sigurisë, duke shtuar se është në interesin e të gjithëve që organet të përfundojnë punën për këtë rast sa më shpejt.

“Nuk do të doja të flisja për asgjë tjetër dhe mendoj se nuk është gjë e mirë sepse është në interesin tim dhe të publikut që autoritetet ta përfundojnë të gjithën sa më shpejt që të jetë e mundur”, tha Memeti.

Gjyqtari Nake Georgiev dhe nënkryetari i Këshillit të Prokurorëve Publikë, siç njoftoi Prokuroria Publike të martën, dyshohen për veprën penale të marrjes së shpërblimit për ndikim të kundërligjshëm nga neni 359 i Kodit Penal (KP) dhe ka nisur hetimi kundër tyre.

PNKOK heton përfshirjen e Ixhet Memetit në rastin e gjyqtarit suprem Nake Georgiev

Veprimi dhe hapja e hetimeve, sipas PNKOK, pasoi pasi djali i të pandehurit në një rast të cilin e trajton kjo Prokurori, ka raportuar se i dyshuari i parë në këtë rast, gjegjësisht gjyqtari suprem Nake Georgiev, i ka premtuar lehtësira babait të tij dhe në mënyrë të rrejshme përfaqësonte me të dyshuarin e dytë se do të ushtronin ndikim.

Sipas informacioneve të mediave, rastin e ka raportuar djali i ish-kryetarit të Novosellës, Boro Stojçev, i cili në mars të këtij viti dyshohej për tregti të paligjshme të marihuanës me një grup më të madh, kur edhe ishte urdhëruar ndalimi.

Me propozim të Prokurorisë, Gjykata Penale dje i caktoi Georgievit masën e paraburgimit prej 30 ditësh, për shkak të rrezikut se mund të “pengojë procedurën penale duke ndikuar te dëshmitarët dhe rrethanat që tregojnë se do ta kryejë apo përsërisë veprën penale”.

Gjyqtarit suprem Nake Georgiev i është caktuar paraburgimi prej 30 ditësh – gjykata konsideron se ai mund ta kryejë apo përsërisë krimin.

Avokati i tij, Aleksandar Tumanovski, dje në një deklaratë për media konfirmoi se kundër vendimit të paraburgimit do të ankohen në Këshillin Penal.

Ndryshe, para se t’i caktohet paraburgimi, Këshilli Gjyqësor në një seancë urgjente të mbajtur në mesnatën e së hënës dhe të martës, ia hoqi imunitetin Georgievit, miratoi kërkesën për paraburgim dhe vendosi largimin e tij nga vendi i punës deri në vlefshmërinë e procedurës kundër tij. Kryetarja e Gjykatës Supreme, Besa Ademi, pardje në një seancë i ka njoftuar kolegët për procedurën penale kundër gjyqtarit Georgiev.