U shkatërrua banda e shqiptarëve në Spanjë, pastruan 65.5 milionë euro për një vit

Gjithsej 27 persona janë arrestuar për trafik droge dhe pastrim parash gjatë një operacioni të përbashkët të policisë spanjolle dhe Europol të shtrirë në qytetet e Barcelonës, Madridit, Malagas, Seviljas, Valencias dhe Alicantes, raporton EN. Mediat spanjolle shkruajnë se organizata kriminale drejtohej nga disa persona me kombësi shqiptare.

Gjatë kontrolleve janë sekuestruar 615,000 euro para cash, si dhe ora dhe bizhuteri me vlerë më shumë se 400,000 euro.

Organizata, e drejtuar nga shtetasit shqiptarë, kryente pastrimin e parave të organizatave të tjera kriminale, kryesisht kineze. Ku vetëm gjatë periudhës së hetuar midis majit 2020 dhe marsit 2021 drejt organizatës kriminale shqiptare janë kaluar 65.5 milionë euro me qëllim pastrimin e tyre.

“Hetimi filloi pas raporteve të inteligjencës kriminale të dërguara nga Europol . Kjo bëri të mundur identifikimin e një organizate të përbërë nga persona me kombësi shqiptare të përkushtuar ndaj trafikut të drogës, kryesisht kultivimit të marijuanës shtëpiake dhe që së bashku me shtetas me origjinë kineze kishin krijuar një skemë për pastrimin e parave.

Për shtetasit me origjinë shqiptare të organizatës, ata vepronin sikur të ishin subjekt bankar , kryenin transferimin dhe fshehjen e shumave të mëdha të parave nga shitja e lëndëve narkotike dhe merrnin rifinancimin e operacioneve të reja.  Njëri vepronte si drejtues dhe tjetri si toger dhe kontabilist.

Të paktën që nga viti 2018, ata kishin dy koordinatorë me origjinë kineze, të cilët dyshohet se menaxhonin një “portofol” të madh me institucione të shumta aziatike të shtrira në të gjithë territorin kombëtar, me të cilat shërbenin kërkesat në para të organizatave kriminale të dedikuara për trafikun e drogës kurdo dhe kudo. kishin nevojë. Bizneset vepruan në të njëjtën mënyrë pavarësisht vendndodhjes së tyre, duke grumbulluar shuma të mëdha parash që u dërgoheshin trafikantëve të drogës në këmbim të kompensimit financiar, duke përdorur si masë sigurie një “Token”, që zakonisht përkonte me numërimin e dyqane, një faturë me vlerë të ulët nominale”, shkruajnë mediat spanjolle.