Spanja arrestoi 14 të akuzuar për mashtrim të familjeve të emigrantëve të zhdukur

Garda Civile e Spanjës ka arrestuar 14 persona që dyshohet se kanë kërkuar të përfitojnë nga familjet e emigrantëve të zhdukur nga Afrika e Veriut, duke u premtuar atyre të gjejnë, dhe identifikojnë trupat e tyre në këmbim të parave, tha të mërkurën, raporton KlanKosova.

Rrjeti joshi viktimat duke postuar mesazhe që ofronin shërbimet e tyre në mediat sociale, tha policia. Grupi dyshohet se foli gjatë disa viteve me të afërm në Marok dhe Algjeri, anëtarët e familjes së të cilëve ishin zhdukur dhe kishin frikë se kishin vdekur në det ndërsa përpiqeshin të arrinin në bregdetin spanjoll me varka të vogla.

Garda Civile tha se ata ofruan të vepronin si ndërmjetës me autoritetet spanjolle në këmbim të parave, duke përdorur kontakte me zyrtarë publikë në shërbimet mjekësore për të marrë fotografi të trupave të emigrantëve në disa raste.

Familjeve iu kërkuan më pas të dhënat personale të personave të zhdukur me premisat e rreme të kryerjes së një sërë shërbimesh, duke përfshirë kërkimet, paraqitjen e ankesave, rregullimin e mostrave të ADN-së për organet e identifikimit si dhe përkthimet, tha Garda Civile.

Kreu i dyshuar i grupit ishte një burrë maroken, i cili përdorte kontakte në Afrikën e Veriut për të siguruar familjet që ndihma e tij ishte e vërtetë, tha policia.

Ata kontrolluan 13 shtëpi dhe sekuestruan rreth 70,000 euro, automjete dhe dokumente në provincat spanjolle të Murcias dhe Almeria-s jugore të Mesdheut, dhe në brendësi të Jaenit.

Personat e arrestuar mund të përballen me një sërë akuzash, duke përfshirë krime të zbulimit të sekreteve, shkelje të respektit për të vdekurit, mashtrim, falsifikim, ryshfet dhe përkatësi në një organizatë kriminale, shkruan Reuters.