RMV, prej të hënën Fondi Shëndetësor në grevë, do të punohen vetëm për rastet urgjente

Organizata sindikale e Sindikatës së SPAGj-it pranë Fondit të Sigurimeve Shëndetësore (FSSh) njofton se do të kryhen vetëm punët e nevojshme si regjistrimi i të miturve si anëtar në sigurime, rregullimi i sigurimit të personit të shtruar në spital dhe trajtimi jashtë vendit për raste urgjente, transmeton Portalb.mk.

Për pranimin e dokumenteve, siç bëjnë me dije nga Sindikata, në njësitë rajonale do të jetë vetëm një punonjës.

“Njëkohësisht, duam të falënderojmë qytetarët dhe mjekët e shëndetësisë publike dhe private për mbështetjen dhe mirëkuptimin e deritanishëm, të cilët mbështesin punonjësit në kërkesat e tyre dhe janë në krah të punonjësve të FSSh-së dhe e kuptojnë problemin e tyre të pagave” , thuhet në njoftimin e Sindikatës pranë FSSh-së.

Të hënën, punonjësit e FSSh-së u mblodhën para ambienteve të Fondit, duke shprehur pakënaqësinë e tyre për uljen e mundshme të pagave.

“Nga 9 janari, me rekomandim të Qeverisë, siç është paraparë, kërkohet ulje prej 21 për qind. Edhe pse Qeveria e rekomandon si përshtatje sipas buxhetit të miratuar, sipas përllogaritjeve të shërbimeve të ekspertëve, kjo do të thotë që të gjithë punëtorëve t’u ulen pagat për 21 për qind”, tha atëherë kryetari i Organizatës Sindikale të FSSh-së. Branko Axhigogov.

Sipas sindikatës, vendimi do të prekë 831 punonjës të FSSh-së dhe nëse do të ketë ulje të pagave, 25 për qind do të marrin paga nën pagën minimale dhe 25 për qind do të marrin pagën minimale.

Një ditë më pas Ministria e Financave sqaroi se nuk bëhet fjalë për ulje të pagave të punonjësve të FSSh-së, por po tentohet të rriten sërish, gjë që do të ketë implikime fiskale në buxhetin e Fondit.

Pagat në FSSh-së gjatë vitit 2023, siç bëjnë me dije nga Ministria e Financave, janë rritur disa herë, përkatësisht 2100 denarë ose rreth shtatë për qind në mars 2023 me respektimin e pagës minimale, rritje prej 2,5 për qind në janar 2023 dhe 3,5 për qind në gusht 2023.

“Sipas Kontratës së Përgjithshme Kolektive, parashikohet një rritje prej 10 për qind, si dhe për të gjithë punonjësit në sektorin publik. Përkatësiht, rritja kumulative e pagave gjatë vitit 2023 në FSSh-së është rreth 25 për qind. Përveç kësaj, gjatë vitit 2023 punëtorët e FSSh-së kanë ushtruar të drejtën e rekursit në shumën neto prej 10.000 denarë. Për shkak të implikimeve fiskale në Buxhetin e Fondit, Qeveria e Republikës së Moldavisë i rekomandoi Bordit të Drejtorëve të FSSh që Vendimi i miratuar për rritjen e vlerës së pikës duhet të ketë një efekt të vonuar në vitin 2025, për shkak të faktit se nuk parashikohen mjete për rritjen e pagave në buxhetin e FSSh-së për vitin 2024. Sigurimi i mjeteve do të ishte i mundur vetëm me konvertim nga artikujt e tjerë të shpenzimeve, dhe kjo do të nënkuptonte se për rritjen e pagave të punonjësve do të duhej të shkurtoheshin fondet për barna dhe shërbime shëndetësore për qytetarët,” theksoi Ministria e Financave.