RMV, klinika të mbushura me të sëmurë nga lija e dhenve dhe kolla e madhe

Klinikat në Maqedoninë e Veriut vazhdojnë të jenë të mbushura me pacientë që vuajnë nga lija e dhenve, enterokoliti dhe pertusis. Këto janë tre sëmundjet akute infektive më të shpeshta të raportuara në muajin shkurt, kur janë regjistruar 661 raste me linë e dhenve, pasuar nga enterokoliti – 207 raste dhe 120 raste me kollë të mirë, raporton DW, transmeton Portalb.mk.

Në ndryshim nga muaji janar, kur u regjistruan 903 raste, numri i të infektuarve me linë e dhenve është në rënie, por numri i fëmijëve të infektuar me këtë sëmundje virale tepër ngjitëse është ende i lartë. Në raportin e fundit të Institutit të Shëndetit Publik, thuhet se në raport me muajin paraardhës – janar, është shënuar rënie e numrit të rasteve të raportuara me linë e dhenve me 26,8 përqind, ndërsa në raport me muajin shkurt 2023, u regjistrua rënie prej 5 .6 përqind.

Sëmundje ngjitëse që përhapet shpejt

Lija e dhenve është një sëmundje infektive, përhapet shpejt dhe fëmijët zakonisht e marrin lehtë, me skuqje dhe temperaturë trupi pak të ngritur që zgjat disa ditë. Infeksioni është ngjitës dy ditë para shfaqjes së fruthit.

Është një sëmundje shumë ngjitëse e fëmijërisë e shkaktuar nga virusi varicella zoster nga familja e viruseve herpes. Të porsalindurit dhe të rriturit që nuk kanë vuajtur nga kjo sëmundje si fëmijë mund të vuajnë nga ajo. Pasqyra klinike tek të rriturit është e vështirë dhe te ata jnë më të shpeshta ndërlikimet nga sëmundja, si pneumonia, encefaliti, miokarditi e të tjera.

Rrezik nga fruthi

Përveç lisë së dhenve, ekziston rreziku i përhapjes së lisë (fruthit). Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri thirrje së fundmi për vaksinimin e fëmijëve që nuk ishin vaksinuar kundër lisë gjatë pandemisë Covid-19. Vitin e kaluar, sëmundja u shfaq në më shumë se 50 vende.

Fruthi është një sëmundje virale shumë ngjitëse që shkakton simptoma të ngjashme me gripin dhe skuqje. Ndonjëherë mund të jetë fatale, por mund të parandalohet me dy doza të vaksinës. Për shkak të pandemisë “Covid-19”, pothuajse 60 milionë fëmijë në mbarë botën nuk u vaksinuan.

Për imunitetin popullatës, kur virusi nuk përhapet lehtë, mbulimi i vaksinimit duhet të jetë 95 përqind. Deri në vitin 2022, vetëm 70,7% e fëmijëve janë vaksinuar kundër fruthit në Maqedoni. Hera e fundit që u shpall epidemi fruthi në vend ishte në dhjetor 2018. Më pas ishin 74,8% të vaksinuar. Në Maqedoni për 50 vjet, nga viti 1973 e deri më sot, janë regjistruar 25 vdekje nga fruthi.

Me vaksinë kundër sëmundjeve infektive

Përqindja e madhe e fëmijëve të pavaksinuar risjell rrezikun e përhapjes së këtyre sëmundjeve infektive. Kështu, në shkurt në krahasim me muajin paraardhës është shënuar rritje e numrit të të prekurve nga enterokoliti me 27 përqind, ndërsa krahasuar me muajin shkurt 2023 ka një rritje prej 88,2 përqind.

Janë regjistruar 120 raste me kollë të mirë. Rastet e raportuara janë nga Shkupi, Tetova, Kumanova dhe nga një rast nga Strumica, Manastiri, Kriva Palanka, Gostivari, Dibra dhe Struga. Numri më i madh i të infektuarve është nga mosha 10 deri në 14 vjeç.

Sa i përket statusit të vaksinimit të të sëmurëve, 60 persona janë të pavaksinuar ose pjesërisht të vaksinuar. Nga të gjitha rastet e raportuara, 23 persona janë shtruar në spital.