RMV, edhe pse u premtua, gjatë gjithë vitit nuk filloi rindërtimi i konvikteve studentore

I paralajmëruar dhe më pas i shtyrë, por asnjëherë “duke parë dritën e diellit” – rikonstruksioni i konvikteve studentore në shtet mbetet një premtim i parealizuar i Qeverisë dhe Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH), si institucion kompetent për procesin. Përkundër faktit se për këtë vit janë paraparë mjete që të fillojë renovimi me konviktet e Shkupit, në terren nuk ka asnjë përpjekje për rindërtim dhe as njoftim zyrtar se kur do të fillojnë, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Ministria e Arsimit vazhdon të luajë me afatet e fillimit zyrtar të rikonstruksionit të konvikteve studentore.

Vitin e kaluar, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, përkatësisht Ministria e Arsimit, ka lidhur marrëveshje për sigurimin e mjeteve në vlerë prej 25 milionë euro për rindërtimin e të nëntë konvikteve shtetërore studentore – në Shkup, Prilep, Manastir, Shtip dhe Ohër.

Siç informoi atëherë MASh, 20 milionë euro janë kredi nga Banka për Zhvillim KFW, ndërsa 5 milionë euro grant përmes Programit Rajonal të Efikasitetit Energjetik në Ballkanin Perëndimor (REEP+) të BE-së.

Rikonstruksioni i paralajmëruar prej kohësh parasheh ndërrimin e të gjitha pozicioneve të konviketeve – instalimet elektrike dhe hidraulike, fasadat, sistemet e ngrohjes, dyert, dritaret, lyerja dhe arredimi, ndërsa aktivitetet do të zhvillohen në tri faza.

Në fazën e parë është planifikuar rikonstruksioni i plotë i konvikteve studentore “Steve Naumov” dhe “Kuzman Josifovski – Pitu” në Shkup, thanë nga MASh në pyetjen e Meta.mk në maj të këtij viti.

Në të njëjtin muaj, ministria publikoi një njoftim të ngjashëm në faqen e saj të internetit. Si për Metën, ashtu edhe në faqen e saj, MASh njoftoi se etapa e rikonstruksionit të konvikteve do të nisë në gjysmën e dytë të vitit.

Mirëpo, kjo nuk është hera e parë që Ministria jep afate se kur do të nisë rinovimi i konvikteve studentore.

Para takimit që më shumë se një vit më parë, më 17 nëntor 2022, ministri i Arsimit Jeton Shaqiri zhvilloi me studentët dhe deputetët dhe pas negociatave mes studentëve dhe institucioneve dhe protestave të shkurtra që i paraprinë, ministri tha se faza e parë për rinovimin e disa konvikteve duhet të nisë në “janar-shkurt”.

Deklarata e Shaqirit në atë kohë u raportua nga disa media, ndër të cilat “360 Gradë” dhe “Nezavisen.mk”.

“MASh tashmë ka marrë një projekt që duhet të nisë sa më shpejt. Pres që faza e parë të jetë në periudhën janar-shkurt kur është planifikuar rinovimi i disa konvikteve. Plani i veprimit parasheh që të gjitha konviktet e studentëve në vendin tonë të rinovohen për tre vjet”, tha ministri Jeton Shaqiri më 17 nëntor 2022.

Njoftim paraprak se renovimi i konvikteve studentore do të fillojë në muajt e parë të vitit 2023 ka dhënë edhe Ministria e Arsimit, nga ku për internet portalin Fakulteti.mk kanë thënë se punimet ndërtimore duhet të fillojnë në mars të këtij viti.

Meta.mk këtë vit tashmë i verifikoi këto premtime të Ministrisë së Arsimit, të cilat u vlerësuan si të paplotësuara.

“Punimet e ndërtimit pritet të nisin në mars të vitit 2023. Rikonstruksioni i konvikteve studentore pritet të zgjasë 30 muaj nga fillimi i punimeve”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit më 28 tetor 2022, dhënë dhe publikuar nga Fakulteti.mk.

Në të njëjtën kohë nga Ministria e Arsimit na thanë se punimet në konviktet e studentëve “Steve” dhe “Kuzman” duhet të nisin në gjysmën e dytë të vitit.

“Nisja e punës për konviktet e studentëve të planifikuar për t’u zbatuar në fazën e parë pritet në gjysmën e dytë të vitit 2023 dhe pritet të zgjasë 18 muaj”, tha Ministria e Arsimit në përgjigjen e Meta.mk në maj të këtij viti.

Njëkohësisht, MASh tha se për dy konvikte studentore nga faza e dytë (“Vëllezërit Miladinovci” – Shtip dhe “Heroi Kombëtar Orde Çopela” – Prilep), është përgatitur dokumentacioni i projektit dhe është pranuar një revizion pozitiv, ndërsa për konviktin e Ohrit “Nikola Karev”” dhe “Tome Stefanovski-Seniq” të Shkupit, dokumentacioni është paraparë të jetë gati deri më 1 korrik të këtij viti.

Ministria e Arsimit shtoi se fillimi i punës në dy fazat e mbetura duhet të fillojë në gjysmën e parë të vitit 2024, ndërsa afati i performancës pritet të jetë gjithashtu pas 18 muajsh.

Megjithatë, deri në këtë moment, në fund të vitit kalendarik 2023, nuk kanë nisur as punimet e ndërtimit të konvikteve që janë pjesë e fazës së parë. Në “Kuzman” dhe “Steve” nuk shihet asnjë punëtor në terren, deri më tani nga MASh nuk u është përgjigjur pyetjeve tona se pse u vonua rikonstruksioni dhe kur do të nisë.

Kuvendi studentor universitar i Universitetit “Shën Cirili dhe Metodi”, pas takimit me Shaqirin në fund të nëntorit, bënë të ditur se një nga kërkesat e tyre drejtuar Ministrisë së Arsimit ishte pikërisht rindërtimi urgjent i konvikteve studentore “Steve Naumov” dhe “Kuzman Josifovski – Pitu”. Në postim thuhet se për “Steve”, rikonstruksioni do të fillojë më së voni në janar (2024), ndërsa për “Kuzman” pritet përgjigje zyrtare ndaj kërkesës së KSU UKM.

Sipas kësaj, duke marrë parasysh situatën aktuale në konviktet shtetërore të studentëve ku nuk janë vërejtur punime ndërtimore dhe heshtjen e Ministrisë së Arsimit për pyetjet gazetareske, mund të vlerësojmë se paralajmërimi se do të fillojë rikonstruksioni i konviktev në gjysmën e dytë të vitit 2023, nuk është përmbushur.