RMV, administrata gjyqësore kërkon rritje të pagave, paralajmëron grevë të përgjithshme nga 1 shtatori

Me pankarta me mbishkrimet “Paga evropiane për ne dhe për ju”, Sindikata e Pavarur e Administratës Shtetërore (SPASh) dhe Sindikata e Pavarur e Shërbimit Gjyqësor, që funksionon si pjesë e saj, kanë dalë sot për të protestuar para Gjykata Themelore Penale në Shkup të shprehë pakënaqësinë për shkak të pagave të ulëta dhe mosmarrjes së shtesave në paga, transmeton Portalb.mk.

Jasmina Veliçkova, kryetare e Sindikatës së Pavarur të Administratës Gjyqësore, tha se sot janë mbledhur sërish në protestë në shenjë revolte ndaj vendimit të djeshëm të ministrit të Financave për të mos nënshkruar vendimin e Këshillit Buxhetor Gjyqësor për pagesën e shtesave dhe pakënaqësi nga Ministria e Financave për kërkesat e tyre për rritje pagash 30 për qind. Nëse kërkesa e tyre nuk merret parasysh, Sindikata ka paralajmëruar grevë të përgjithshme nga 1 shtatori, duke bllokuar rrugët.

“Nuk pajtohemi me rritjen e pagave prej 10 për qind për të cilën është marrë vesh Qeveria dhe Sindikata. Gjithashtu nuk pajtohemi me K-15 në vlerë prej 10 mijë denarë. Është shumë revoltuese që nga fondet tona, pra 15 për qind e pagës së ndarë nga Këshilli Gjyqësor, dje ministri i Financave i refuzoi. Në periudhën prej 1.1.2023 e deri më sot, paushall janë ngarkuar 13 milionë denarë, për 12 muaj do të ishte shuma prej 39 milionë denarë nga një paushall. Inkasimi për vërtetime në kurriz të buxhetit për mosdënim dhe ndalim të veprimtarisë në periudhën prej 1.1.2023 deri më sot janë mbledhur 9.420.000 denarë, për vitin 2022 në shpenzim të buxhetit të certifikatave janë mbledhur 16.232.000 denarë.Me vendime të formës së prerë në vitin 2022 në buxhetin e Gjykatës Penale për gjoba janë ndarë 82.597.000 denarë”, tha Veliçkova.

Ajo thekson se janë futur në një situatë ku të emëruarit dhe të zgjedhurit kanë pasur rritje të pagave prej 78 për qind, punonjësve të shërbimit gjyqësor po u hiqen të gjitha shtesat dhe tani, siç tha ai, ka një hendek të madh në paga me gjyqësorin.

“Zyrtar me gjyqtar raporti një me pesë dhe gjyqtari me bashkëpunëtor profesional një me tre. Si kurrë më parë dhe askund në botën e zhvilluar”, tha ajo.

Sipas Renata Georgievska, nënkryetare e Shoqatës së Administratës Gjyqësore, reformat në autoritetin gjyqësor duhet të fillojnë nga shërbimi gjyqësor. Ajo apeloi dhe kërkoi mbështetjen e Këshillit Buxhetor Gjyqësor dhe Shoqatës së Gjyqtarëve për të arritur miratimin e ligjit të ri për Buxhetin Gjyqësor, me të cilin, siç tha ajo, gjyqësori do të ketë një buxhet të pavarur dhe miratimin e një ligji të ri. Ligji për shërbimin gjyqësor, me të cilin statusi i shërbimit gjyqësor do të rregullohet në mënyrë që t’i përgjigjet punës, detyrës, të drejtave dhe përgjegjësive të tij.