Kundërspin: VMRO-DPMNE nuk ka arsye të festojë për shkak të “listës së zezë” për Janevën, ajo ishte edhe propozimi dhe zgjedhja e tyre

VMRO-DPMNE nuk ka arsye për spin dhe të festojë që amerikanët i futën në “listën e zezë” Katica Janevën dhe Stevçe Jakimovskin. Sidomos për Janevën, e cila për ata që kanë harruar është zgjedhur me vendim të përbashkët të LSDM-së dhe VMRO DPMNE-së, me propozim të VMRO-DPMNE-së. Nëse tashmë janë të lumtur për Jakimovskin, duhet të kenë të njëjtat standarde dhe sinqerisht të pranojnë se në “listën e zezë” janë edhe ajka e partisë deri para disa vitesh, Gruevski dhe Mijalkov, shkruan Vërtetmatësi.

Shkruan: Teofil Blazhevski

VMRO-DPMNE opozitare doli me një qëndrim në të cilin mund të zbulohet spin:

SpinKatica Janeva dhe PSP filluan me sloganin “Nuk ka drejtësi, nuk ka paqe” dhe tani përfunduan në “listën e zezë” të partnerit tonë më të madh strategjik, SHBA-së, për shkak të përfshirjes në krim dhe korrupsion. Janeva, e cila mori mbështetjen më të madhe nga koalicioni LSDM dhe BDI, nga i ashtuquajturi luftëtar për drejtësi u bë një person i padëshirueshëm për Shtetet e Bashkuara. Të gjitha rastet gjyqësore për Katica Janevën dhe PSP-në për reketim, keqpërdorim të pozitës zyrtare dhe keqpërdorim të prokurorisë publike të çuar te njerëzit e parë në pushtet të LSDM-së dhe BDI-së, janë me qëllim të përballjes me disidentët politikë dhe kjo tashmë është vërtetuar nga partnerët tanë strategjikë”.

I dyti në “listën e zezë” ishte kukulla e LSDM-së dhe Kovaçevskit, kryetari i komunës së Karposhit, Stevço Jakimovski. Jakimovski, i cili është në një koalicion joformal me LSDM-në dhe punon që Qeveria të ndajë votat e opozitës, është në këtë listë të Shteteve të Bashkuara për krime të nivelit të lartë. LSDM dhe BDI e shpëtuan Stevço Jakimovskin nga të gjitha proceset gjyqësore në Maqedoni…

[Burimi: VMRO-DPMNE– Njoftim/webdata: 20.03.2024]

Kundërspin: Partia më e madhe parlamentare VMRO-DPMNE ka dalë me qëndrim me të cilin komunikon me opinionin se vendimi amerikan për futjen në “listën e zezë” të Katica Janevës dhe Stevçe Jakimovskit është dëshmi se korrupsioni është te LSDM dhe te BDI dhe se në raport me Janevën, është dëshmi se rastet e hapura dhe të udhëhequra nga PSP janë inskenuar me qëllim të shkatërrimit të VMRO-DPMNE-së, e për më tepër këtë e kanë konfirmuar “partnerët tanë strategjikë”.

Një qëndrim i tillë përmban një sasi të madhe spinimi në vetvete, sepse ka elementë të heshtur të së vërtetës, por edhe pjesë të pavërteta.

Janeva, sipas Vanhoytit, është propozimi i Gruevskit

Fillimisht për Janevën. Kur VMRO-DPMNE flet për këtë ish-prokurore, e cila u dënua për korrupsion dhe keqpërdorime nga sistemi i drejtësisë maqedonase në kohën e LSDM-së dhe BDI-së, nuk duhet harruar se zgjedhja e saj ishte me propozim dhe me pëlqimin e VMRO-DPMNE-së. Domethënë, Janeva ishte zgjedhja e përbashkët e ish-kryeministrave Zoran Zaev dhe Nikolla Gruevski, të cilët gjatë një bisede gjysmë ore ballë për ballë në shtator të vitit 2015, me buzëqeshje i shpallën opinionit se kishin arritur marrëveshje për zgjedhjen e personi që do të drejtojë ish-PSP-në. Këtë fillimisht e ka zbuluar për “Vërtetmatësin” ndërmjetësi i atëhershëm belg Peter Vanhoite, i cili më vonë e ka konfirmuar lajmin për mediat tjera maqedonase (IRL). Përveç kësaj, Fokus ka shkruar edhe për detaje të tjera, pra se Janeva ishte propozim i ish-kryeprokurorit të ndjerë Marko Zvrlevski dhe se prokurorët e partisë dhe liderët në parti ishin të kënaqur me zgjedhjen e saj.

Që do të thotë, kur VMRO-DPMNE flet për Janevën dhe komunikon me publikun për këtë person, nuk duhet ta harrojë këtë fakt, sepse kjo trashëgimi e partisë nuk është diçka e së kaluarës së largët.

Së dyti, aktgjykimi përfundimtar i Janevës për zhvatje në rastin me të njëjtin emër, e ish-prokurores për krim të organizuar Vilma Ruskovska, nuk do të thotë fare se njëzet rastet e zhvilluara nga PSP ishin të inskenuara dhe kishin një qëllim – të shkatërronin partinë.

Në periudhën e shkurtër prej 18 muajsh që kishin në bazë të ligjit për të përgatitur akuzat – periudhë që u propozua me magji edhe nga Gruevski dhe Zaev e pranoi – PSP-ja në të cilën punuan një duzinë prokurorë të tjerë të aftë dhe të ndershëm që janë edhe sot me atë ka ngritur 17 kallëzime kundër 94 personave fizikë dhe shtatë personave juridikë.

Katër vite më vonë, në analizën e Prisma-s, thuhet se nga njëzet akuza, vetëm 6 kanë vendim të formës së prerë, ndërsa të tjerat janë në fazën e gjykimit.

Paraqitja grafike “Prism” e subjekteve PSP
Paraqitja grafike “Prizm” e subjekteve PSP

 

Vetëm gjashtë nga gjithsej 22 raste për të cilat janë ngritur akuza janë përfunduar ligjërisht. Gjashtë janë ende në procedurë ankimore në gjykatën e shkallës së dytë, përfshirë rastin e përgjimit masiv “Target-Fortesa”. Rreth katërmbëdhjetë raste të PSP-së janë duke u gjykuar në mënyrë aktive. Nga ana tjetër, dy lëndë janë në pritje të fillimit, gjegjësisht seanca e parë, “Parcelat në Vodno” dhe “Banka Postare”. Janë edhe dy hetime të mbyllura: “Regjistrimi” dhe “Rentgen”. Për ta nuk do të ketë asnjë ndjekje penale – shkruan Prisma.

VMRO-DPMNE dhe LSDM “lindën” PSP-në e “varrosur”.

Lopata e fundit në varr me gjërat nga PSP e cila në 2021 është marrë nga prokuroria e rregullt, është hequr vitin e kaluar më 6 shtator 2023, kur në Kuvend u propozuan shprehimisht ndryshimet në Kodin Penal, kaluan në një komision parlamentar dhe më pas u votuan në seancë plenare, me të cilën shumica e veprave të Kodit Penal që ishin ende në proces, do të trajtoheen si të vjetruara. Është e vërtetë se këto amendamente të ligjit më së shumti nuk janë votuar nga deputetët e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit të tyre, por me prezencën e tyre si në komision ashtu edhe në seancë plenare, praktikisht ka bërë të mundur sjelljen e tyre, prandaj nuk mund të amnistohen nga bashkëfajësia në këtë akt.

Me ndryshimet, subjekti kyç i PSP-së “Target-Fortesa” si dhe “Talir”, që duhej të ndriçonin se kush dhe pse përgjonte rreth 25 mijë persona në kohën e Gruevskit, si dhe nga cilat para VMRO-DPMNE u financua, u vjetërua. Mirëpo, rasti “I fuqishmi”, në të cilin Antonijo Milososki dhe babai i tij akuzoheshin për keqpërdorim të pronës publike dhe dëmtim të komunës së Plasnicës, ka dalë jashtë përdorimit dhe vetëm dy-tri ditë para hyrjes në fuqi të ndryshimeve të ligjit ish rasti i PSP “Dizajn” me të cilin Igor Janushev nga VMRO-DPMNE u dënua me dy vjet me kusht. Pak muaj më vonë, Apeli e anuloi aktgjykimin për lëshime dhe parashkrim dhe Janushev deklaroi se pas shtatë vitesh është qytetar i lirë.

Konkluzioni nga të gjitha faktet më sipër është se një pjesë e madhe e rasteve të mëparshme të PSP-së nëpër gjykata janë vjetëruar, nuk do të thotë se realisht nuk ka pasur keqpërdorime dhe krime, ku përfshiheshin një pjesë e madhe e zyrtarëve aktualë të VMRO-DPMNE-së. Për shkak se parashkrimi është shkaktuar artificialisht, me ndryshimin e ligjit dhe të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut do ta paguajnë dëmin nga procedurat e gjata apo paraburgimet.

Një e pavërtetë në qëndrimin komunikues të VMRO-DPMNE-së është se rasti Janeva ka konfirmuar se partia dhe njerëzit në të kanë qenë viktima të persekutimit dhe se “këtë e kanë konfirmuar edhe partnerët tanë strategjikë”. Publiku nuk ka dijeni për një konfirmim të tillë. Përveç nëse e keni parasysh SHBA-në dhe vetë faktin që Janeva u fut në “listën e zezë”, papritur më vonë pas përfundimit të aktgjykimit të saj në gjykatat vendore.

Dhe së fundi, nëse e përmendin Jakimovskin në kontekstin e LSDM-së, nuk duhet të harrojnë se në “listat e zeza” të SHBA-së janë futur edhe persona që deri vonë kanë qenë “ajka” dhe legjendat e VMRO-DPMNE-së. Para Jakimovskit.

Për shkak të argumenteve të lartpërmendura, mund të vlerësohet se qëndrimi i VMRO-DPMNE-së në lidhje me “listat e zeza” të SHBA-së dhe emërimin e Janevës dhe Jakimovskit në to, është spin.