Eklips total diellor në SHBA, Kanada dhe Meksikë

Miliona njerëz në të gjithë Meksikën, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë do të udhëtojnë për të parë eklipsin e plotë diellor, i cili fillon sot pasdite, raporton Guardian.

Eklipsi fillimisht do të jetë i dukshëm në bregun perëndimor të Meksikës, më pas do të “lëvizë” në verilindje nëpër Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, duke ndjekur të ashtuquajturat “rruga e tërësisë”. Rruga e hijes së hënës nga perëndimi në lindje do të zgjasë rreth një orë. Rreth 31 milionë njerëz jetojnë në rrugën e tërësisë së eklipsit.

Një eklips total nuk do të jetë i dukshëm në Amerikën e Veriut për 21 vjet të tjera dhe do të jetë i dukshëm vetëm në tre shtete në SHBA, në krahasim me eklipsin aktual që do të jetë i dukshëm në 13 shtete.

Ata që tani po planifikojnë rrugën për në një nga vendet ku mund të shihet eklipsi, ndoshta nuk do të gjejnë strehim pasi në shumë qytete pothuajse 100 përqind e apartamenteve janë tashmë të rezervuara. Të apasionuarit pas eklipsit tregojnë se si rezervuan akomodimin më shumë se një vit më parë për të parë ngjarjen astronomike.

The Guardian raportoi gjithashtu për historinë e Michael Seiler, i cili bën hartat e eklipsit diellor. Zeiler ka ndryshuar shpesh vendndodhjen e saj në minutën e fundit për të gjetur kushte më të mira atmosferike për të vëzhguar eklipsin.

“Ne jemi krejtësisht e kundërta e ndjekësve të tornadove – ne jemi gjithmonë në kërkim të qiellit të pastër,” thotë Seiler.

Eklipsi i plotë diellor nuk do të jetë i dukshëm nga Maqedonia apo ndonjë vend tjetër ballkanik.