SHBA-ja zgjati emergjencën kombëtare për Ballkanin Perëndimor: Ende ka kërcënim të sigurisë dhe stabilitetit

Emergjenca kombëtare e shpallur në Urdhrin Ekzekutiv i ShBA-së për Ballkanin Perëndimor, përfshirë Maqedoninë e Veriut, do të vazhdojë të jetë në fuqi edhe pas datës 26 qershor 2024, njoftoi dje Shtëpia e Bardhë. “Veprimet e personave që kërcënojnë paqen dhe përpjekjet ndërkombëtare të stabilizimit në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë aktet e dhunës ekstremiste dhe aktivitetin pengues, dhe situatën në Ballkanin Perëndimor, e cila pengon përparimin drejt qeverisjes efektive dhe demokratike dhe integrimit të plotë në institucionet transatlantike, vazhdojnë të paraqesin një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara”, thuhet në arsyetimin e vazhdimit të kësaj emergjence, raporton Portalb.mk

“Në përputhje me neni 202(d) i Aktit Kombëtar të Emergjencave (50 U.S.C. 1622(d)), po vazhdoj për 1 vit urgjencën kombëtare të shpallur në Urdhrin Ekzekutiv 13219 në lidhje me Ballkanin Perëndimor”, thuhet në njoftimin e Shtëpisë së Bardhë.

Ky njoftim do të botohet në Regjistrin Federal dhe do t’i transmetohet Kongresit.

Në vitin 2021, presidenti Joe Biden, shpalli Urdhrin ekzekutiv për ngrirjen e pasurive dhe ndalimin e hyrjes në ShBA përfshirë ata që punojnë kundër Marrëveshjes së Prespës dhe asaj Kornizë të Ohrit.

Vazhdimi i kësaj emergjence, ka ardhur pas rritjes së tensioneve midis dy vendeve, Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë, pas betimit të presidentes Gordana Siljanovska Davkova, e cila gjatë betimit, nuk e përmendi emrin kushtetues të vendit. Kjo situat ka shtuar dyshimet, nëse Qeveria e ardhshme do t’i përmbahet Marrëveshjes së Prespës.

Më 26 qershor 2001, me Urdhrin Ekzekutiv 13219, Presidenti shpalli emergjencë kombëtare në lidhje me Ballkanin Perëndimor në përputhje me Aktin Ndërkombëtar të Fuqive Ekonomike Emergjente për t’u marrë me kërcënimin e pazakontë dhe të jashtëzakonshëm ndaj sigurisë nacionale dhe politikës së jashtme të Shteteve të Bashkuara, e përbërë nga veprimet e personave të përfshirë në, ose që ndihmojnë, sponsorizojnë ose mbështesin, (i) dhunën ekstremiste në ish-Republikën e Maqedonisë (ajo që tani është Republika e Maqedonisë së Veriut) dhe gjetkë në Rajoni i Ballkanit Perëndimor, ose (ii) veprime që pengojnë zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit në Bosnje ose Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të datës 10 qershor 1999, në Kosovë. Presidenti më pas e ndryshoi atë urdhër në Urdhrin Ekzekutiv 13304 të 28 majit 2003, për të ndërmarrë hapa shtesë në lidhje me disa veprime që pengojnë zbatimin, ndër të tjera, të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit të vitit 2001 në lidhje me Maqedoninë (ajo që tani është Republika e Maqedonia e Veriut).

“Më 8 qershor 2021, nënshkrova Urdhrin Ekzekutiv 14033, i cili zgjeroi fushën e emergjencës kombëtare të shpallur në Urdhrin Ekzekutiv 13219, të ndryshuar, duke konstatuar se situata në territorin e ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë dhe Republikës së Shqipërisë ( Ballkani Perëndimor), gjatë dy dekadave të fundit, duke përfshirë minimin e marrëveshjeve dhe institucioneve të pasluftës pas shpërbërjes së ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, si dhe korrupsionit të përhapur brenda qeverive dhe institucioneve të ndryshme në Ballkanin Perëndimor, pengon përparimin drejt qeverisjes efektive dhe demokratike dhe integrimit të plotë në institucionet transatlantike, dhe në këtë mënyrë përbën një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara”, thuhet në njoftimin e Shtëpisë së Bardhë.