Polonia hapi përkohësisht kufirin me Ukrainën

Polonia ka hapur përkohësisht një pikë kufitare me Ukrainën, tha Kievi më 28 mars, përderisa përfaqësuesit qeveritarë u takuan në Varshavë për të ulur tensionet të shkaktuara për shkak të importeve të drithërave ukrainase, raporton REL.

Shërbimi shtetëror i rojeve kufitare të Ukrainës tha përmes një deklarate se 120 kamionë pritet të kalojnë pikëkalimin Uhrjniv-Dolobiçuv për në Poloni. Ky shërbim tha se pikëkalimi do të mbetet i hapur deri më 2 prill.

Njoftimi u bë përderisa qeveritë e Polonisë dhe Ukrainës zhvilluan një takim mbi gjashtorësh në Varshavë për të diskutuar për çështjen e importeve të drithërave ukrainase, por duket se bisedimet nuk prodhuan një rezultat.

Pikëkalimet kufitare me Ukrainën janë bllokuar për javë të tëra, pasi fermerët në Poloni po kërkojnë rivendosjen e tarifave doganore ndaj importeve të bujqësore nga Ukraina, që u hoqën pas nisjes së pushtimit rus të Ukrainës më 2022.

Fermerët argumentojnë se Ukraina po dërgon në Evropë drithëra të lira, duke ua pamundësuar atyre që të shesin produktet vendore.

“Është e vështirë të pritet ndonjë rezultat pas këtyre bisedimeve, ndonjë marrëveshje specifike për shembull për çështjen e produkteve bujqësore”, tha Jan Grabiec, shefi i zyrës së kryeministrit. “Ne po vazhdojmë dialogun me të dyja palët”.

Ministri i Bujqësisë së Ukrainës, Mykola Solsky, shkroi në X, që më herët njihej si Twitter, se bisedimet me Poloninë ishin “të vështira, por të sinqerta”.

Sipas tij, zgjidhjet për çështjen e importeve bujqësore ukrainase janë diskutuar dhe do të bëhen publike së shpejti.