Pamjet e një arrestimi në Ukrainë paraqiten në mënyrë të rreme si mobilizim

Një klip në Facebook shoqërohet me një përshkrim të rremë kinse tregon një mobilizim në rrugët e Ukrainës dhe bëhet fjalë për kapjen e një grupi kriminal dhe klientëve të tij, të cilët paguanin transportin në kufirin moldav dhe ndihmën në kalimin e paligjshëm të tij për të shmangur mobilizimin. Kështu përshkruhet ngjarja jo vetëm nga mediat ukrainase, por edhe nga ato ruse si TASS dhe RIA Novosti. Si çdo viktimë e agresionit, Ukraina po mobilizohet, duke i ndaluar burrat e moshës 18 deri në 60 vjeç të largohen nga vendi, por gjithmonë ka individë që e shmangin atë, si dhe kriminelë që e shfrytëzojnë në këtë drejtim, gjë që çdo vend do ta ndalonte, shkruan Vërtetmatësi.

Një postim në rrjetin social Facebook tregon një klip të ndjekur nga këto fjalë:

Mobilizimi ukrainas në rrugë

Autori i postimit nuk ofron asnjë burim apo provë për pretendimin e tij dhe nuk ka vërejtur se në video nuk shfaqet shërbimi i saj i rekrutimit në TCK, por në kurrizin e personit të uniformuar, i cili qëndron në të majtë në fillim të klipi, ka një mbishkrim:

Shërbimi i Kufirit Shtetëror

POROV (Departamenti Operativ-Hetimor Kufitar) i Kodim

Në klip shohim edhe mbishkrimin “SPSU”, i cili është një shkurtim i “Shërbimit Shtetëror Kufitar të Ukrainës” të përmendur tashmë. Të them të drejtën, titrat në klip janë paksa të palexueshëm për shkak të cilësisë së dobët, por ka versione pak më të mira si ai në këtë link.

Nuk bëhet fjalë për mobilizim, por për kapjen e një grupi kriminal dhe klientëve të tij, të cilët i paguanin nga 5 deri në 10 mijë dollarë për transport në kufirin moldav dhe për ndihmë në kalimin e paligjshëm të tij, për të shmangur mobilizimin. Ngjarja ka ndodhur më 21 qershor 2024 rreth orës 14:00, midis fshatrave Obzhile në rajonin Odesa të Ukrainës dhe Plopi në rajonin Ribnitsky të Moldavisë, dhe afër është qyteti i përmendur tashmë i Kodimas. Transporti ishte me 4 mikrobusë, të ndjekur nga një makinë, por kriminelët dhe klientët e tyre u ndaluan dhe nuk ia arritën qëllimit. Numri i të arrestuarve në këtë aksion është rekord për raste të tilla: 7 kriminelë dhe 47 klientë të tyre.

Informacioni për ngjarjen është publikuar nga gazetari ukrainas dhe politikani vendas Vitaly Glagola dhe është raportuar nga mediat ukrainase: UNIANTSNKorotko pro24 channel5 channel, etj., si dhe media ruse: TASS, RIA Novosti, Rossiyskaya Gazeta si dhe Argumente dhe fakte.

Edhe media ruse, e famshme për lajmet e rreme, nuk shkoi aq larg sa ta përshkruante atë si “mobilizim në rrugët e Ukrainës”.

Në këtë rast nuk ka mobilizim të detyruar, sepse nuk ka qenë ky qëllimi i aksionit dhe as nuk është kryer nga KQV-ja dhe nuk mund të mobilizohen të gjithë të arrestuarit. Sipas ligjit, në QKT do të dorëzohen vetëm ata për të cilët ka urdhër për shkeljen e të dhënave ushtarake, për shembull nëse kanë shpërfillur një ftesë nga QKT, por disa prej tyre mund edhe të mos e kenë marrë. Nuk e dimë se cila është historia e secilit prej të arrestuarve.

Sa i përket mbledhjes së njerëzve nga rrugët dhe dërgimit të tyre në ushtri, kjo është e papranueshme, por Ukraina nuk është një vend aq i pastër në këtë drejtim, kështu që, për fat të keq, teprime të tilla nuk mungojnë. Presidenti i Ukrainës e ka dënuar dhe madje është objekt hetimesh dhe arrestimesh (shembull: këtu dhe këtu). Sipas ligjit, vetëm policia (me ndihmën e QTK) mund të kryejë rekrutim me forcë në QTK dhe vetëm nëse ka një urdhër për shtetasin për shkelje të të dhënave ushtarake. Por në rastin që po flasim tani, nuk bëhet fjalë fare për rrëmbimin e njerëzve në rrugë, por për diçka tjetër, që u shpjegua tashmë. Përndryshe, lejohet shpërndarja e ftesave në rrugë.

Këtu ka edhe një detaj, të cilin mediat e anashkalojnë, e ai është se kjo ka ndodhur afër kufirit me Republikën Pridnestroviane të panjohur ndërkombëtarisht. Është territor moldav, por de facto është i kontrolluar nga separatistët pro-rusë. Nëse shmangësit e mobilizimit zgjodhën me vetëdije atë destinacion, çështja merr peshë më të madhe dhe është në prag të tradhtisë, por ne nuk e dimë historinë e plotë. Ndoshta destinacioni është zgjedhur vetëm sepse është më e lehtë të kalosh kufirin atje. Megjithatë, ajo që dimë me siguri është se ky nuk ishte një aksion mobilizimi.

Nuk thuhet se si ishte planifikuar kalimi kufitar, por mediat përmendin raste të mëparshme të lëvizjes nëpër pyje e male apo nëpër lumenj me gomone, madje ka pasur edhe fshehje në një kamion me drithëra.

Duke marrë parasysh të gjitha faktet e deklaruara deri më tani, vlerësojmë se postimi që po shqyrtojmë është i gabuar ose i pavërtetë.