Nuk është e vërtetë që ura Baltimor është shkatërruar me dinamit

Ekspertët e inxhinierisë së ndërtimit dhe sigurisë së urave i thanë Foreign Fact Checkers se pamjet nuk tregonin shpërthime apo dinamit, por dritat ndezëse në dhe pranë urës, si dhe shkëndija nga kabllot e energjisë që u këputën gjatë shembjes së urës. Nuk ka asnjë provë që sugjeron se ndonjë eksploziv ishte vendosur në urë ose se shembja ishte shkaktuar nga ndonjë gjë tjetër përveç se anija që goditi urën. Zyrtarët nga Departamenti i Sigurisë Kombëtare dhe FBI e kanë bërë të qartë se nuk ka prova që shembja e urës ishte e qëllimshme, shkruan Vërtetmatësi.

Ne po shqyrtojmë një postim në Facebook që pretendon se Ura e Francis Scott Key në Baltimore është hedhur në erë qëllimisht me dinamit.

Në postim thuhet:

Dhe ne SHBA lind pyetja pse ka…….???????

A është ky thjesht një shpërqendrim i orkestruar?

Pse ka një sërë ngarkesash shpërthyese nëpër urë?

Një video e marrë nga TikTok u shpërnda gjithashtu. Në video, një burrë që shqyrton lajmet dhe videot e shembjes së urës së Baltimores mund të shihet duke treguar me gish në disa vende, duke pretenduar se shpërthime u panë në shumë vende.

Kjo nuk është e vërtetë.

Ura e Francis Scott Key u shemb në lumë më 26 mars rreth orës 1:30 të mëngjesit pasi një anije mallrash që po dilte nga porti i Baltimores goditi një nga kalatat. Autoritetet e kanë bërë të qartë se nuk ka prova se ky ishte një sulm i qëllimshëm.

Ekspertët e inxhinierisë së ndërtimit dhe sigurisë së urave i thanë Foreign Fact Checkers se pamjet nuk tregojnë shpërthime apo dinamit, por dritat që ndezin mbi dhe pranë urës, si dhe shkëndija nga kabllot e energjisë që u këputën gjatë shembjes së urës.

Burri në video tregon dritat pas urës si shpërthime, tha për USA TODAY Ben Shaffer, një profesor i inxhinierisë civile dhe sistemeve në Universitetin Johns Hopkins.

Mendoj se ky pretendim është absolutisht qesharak, thotë Dan Frangopol, kryetar i inxhinierisë civile dhe arkitekturës në Universitetin Lehigh dhe themelues i Shoqatës Ndërkombëtare për Mirëmbajtjen dhe Sigurinë e Urave.

Ekspertët vënë në dukje disa të meta në pretendimin se ura është rrëzuar nga eksplozivët.

Nëse do të ishte përdorur dinamit për çelik, do të ishte kërkuar një sasi e madhe, por atëherë do të kishte thyer xhamat në të gjithë zonën. Shpërthimi i çdo eksplozivi do të kishte lënë një mbetje në ujë, por nuk kishte asnjë tregues se mbetje e tillë u gjetën, tha Kyle Perry, një ekspert eksplozivi dhe profesor i asociuar në departamentin e inxhinierisë së minierave dhe eksplozivëve në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë në Misuri.

Gjithashtu, një shpërthyes, sipas ekspertëve, do të kishte shkaktuar dukshëm më shumë tym dhe pluhur sesa ishte e dukshme në pamjet nga Baltimore.

Nuk ka asnjë provë të besueshme që sugjeron se ndonjë eksploziv është vendosur në urë ose se shembja është shkaktuar nga ndonjë shkak tjetër përveç se anija që goditi urën.

Zyrtarët nga Departamenti i Sigurisë Kombëtare dhe FBI e kanë bërë të qartë se nuk ka prova që shembja e urës ishte e qëllimshme.

Pas shembjes së urës, në rrjetet sociale u shfaqën teori të shumta konspirative.

Të gjitha këto pretendime janë krejtësisht të pabaza. Autoritetet që punojnë për hetimin e aksidentit theksuan qartë se nuk ka të dhëna se ishte një veprim i qëllimshëm.

Për shkak të fakteve të paraqitura, ne e vlerësojmë këtë postim si të rremë.