Mbi 2 milionë muslimanë fillojnë pelegrinazhin vjetor të Haxhit

Mbi 2 milionë besimtarë muslimanë nga e gjithë bota sot kanë filluar pelegrinazhin vjetor të Haxhit në Arabinë Saudite, transmeton Anadolu.

Derisa haxhinjtë bëjnë rrugën drejt Xhamisë së Madhe, ata pritet të arrijnë në Mina, duke shënuar fillimin e ritualeve të Haxhit dhe duke ndjekur gjurmët e profetit Muhamed.

E vendosur 7 kilometra në verilindje të Xhamisë së Madhe, Mina mban një pozicion vendimtar midis Mekës dhe Muzdelifes. Kjo luginë, e rrethuar me male në veri dhe në jug, është e populluar vetëm gjatë periudhës së Haxhit dhe shtrihet brenda kufijve të Haramit ose Xhamisë së Madhe.

Agjencia saudite e lajmeve raportoi se Arabia Saudite ka bërë përgatitje të gjera për të mirëpritur haxhinjtë në fazat fillestare të ritualeve, duke përfshirë ngritjen e katër spitaleve të gatshëm për t’u marrë me çdo rast, si dhe departamente për të luftuar stresin e nxehtësisë dhe goditjen nga dielli.

Gjithashtu janë ndërtuar kulla rezidenciale shumëkatëshe në Mina për të strehuar mbi 30 mijë haxhinj, duke shfaqur dizajne moderne të frymëzuara nga identiteti urban i vendeve të shenjta.

Më herët, mediat lokale raportuan se Arabia Saudite njoftoi planet për të pritur 1 mijë anëtarë të tjerë të familjeve të palestinezëve të vrarë ose të plagosur në Gaza për pelegrinazhin e Haxhit.

Iniciativa organizohet nga Ministria e Çështjeve Islame e Arabisë Saudite nën një direktivë të mbretit Salman bin Abdulaziz Al Saud në kuadër të programit të Kujdestarit të Mysafirëve të Dy Xhamive të Shenjta.

Direktiva e mbretit ndjek një të ngjashme të lëshuar në muajin maj, duke e çuar numrin e përgjithshëm të organizuar nga Palestina për Haxhin e këtij viti në 2 mijë.

Haxhi është shtylla e pestë e besimit islam, një ritual që duhet të kryhet nga të gjithë muslimanët, nëse janë financiarisht të mundshëm, të paktën një herë në jetën e tyre.

Haxhi përfshin disa rituale që synojnë të simbolizojnë konceptet thelbësore të besimit islam dhe të përkujtojnë sprovat e profetit Ibrahim dhe familjes së tij.