Dollari u dobësua për të pestën javë radhazi, euroja më e forta në një vit

Në tregjet botërore, vlera e dollarit kundrejt valutave tjera ra edhe javën e kaluar, për të pestën herë radhazi, ku euro për herë të parë në një vit kaloi mbi 1.10 dollarë, transmeton Portalb.mk.

Indeksi i dollarit, i cili tregon lëvizjen e vlerës së Shteteve të Bashkuara kundrejt gjashtë monedhave të tjera kryesore botërore, ra 0.5 për qind javën e kaluar në 101.55 pikë. Në të njëjtën kohë, dollari u dobësua me 0.8 për qind ndaj monedhës evropiane, kështu që çmimi i euros në fund të javës ishte 1.0995 dollarë.

Kursi i dollarit u rrit 1.2 për qind kundrejt monedhës japoneze në 133.80 jen.

Indeksi i dollarit gjithashtu u dobësua javën e kaluar pasi investitorët besojnë se ciklit të rritjes së normës së bankës qendrore të SHBA-së po i vjen fundi.

Javën e kaluar, të dhënat treguan se rritja e çmimeve të konsumit në mars u ngadalësua më shumë se sa pritej, nga 6 për qind në 5 për qind nga viti në vit, ndërsa çmimet e prodhimit në të njëjtin muaj ranë me 0,5 për qind nga muaji në muaj.

Këto të dhëna tregojnë se shtrëngimi i politikës monetare të bankës qendrore amerikane po jep rezultate, se inflacioni po ulet dhe se tregu i punës, e me këtë edhe presioni mbi rritjen e konsumit dhe të pagave, po ftohet.

Dhe kjo do të thotë se FED së shpejti mund t’i japë fund ciklit të shtrëngimit të politikës monetare.

Për shkak të kësaj, në mesin e javës indeksi i dollarit ra në vetëm 100.78 pikë, që është niveli më i ulët që nga prilli i vitit të kaluar.

Megjithatë, ajo rifitoi disa nga humbjet e saj të premten pasi të dhënat e fundit makroekonomike mbështetën tezën se Fed do të rrisë përsëri normat bazë të interesit.

Kështu, tregu i parasë tani vlerëson se ka një shans 74 për qind që Fed të rrisë normat bazë të interesit me 0.25 pikë përqindje shtesë në sesionin e majit.

Shumë besojnë se Fed do të thyejë ciklin e rritjes së çmimeve të parasë në atë takim dhe ka gjithnjë e më shumë njerëz që presin uljen e normave të interesit në fund të këtij viti.

Javën e kaluar euro u forcua kundrejt dollarit për të shtatën javë radhazi dhe në një moment kursi i saj arriti në 1.1075 dollarë, niveli më i lartë në një vit. Por ajo ra nën 1.10 dollarë të premten.

Forcimi i euros është falë pritjeve se Banka Qendrore Evropiane do të vazhdojë të rrisë normat bazë të interesit për të shtypur inflacionin, duke ngushtuar kështu hendekun midis normave të interesit në SHBA dhe eurozonë.