Numri i vdekjeve në fushat e betejës është rritur në nivelin më të lartë në 30 vitet e fundit, tregon një studim i ri

Sipas një raporti të ri nga Instituti i Kërkimeve të Paqes në Oslo – PRIO. Vdekjet e shkaktuara nga konfliktet ushtarake në mbarë botën në tre vitet e fundit janë rritur në nivelin më të lartë në tre dekada. Kjo rritje e vdekjeve në fushëbetejë gjatë tre viteve të fundit është nxitur nga lufta civile në rajonin Tigray të Etiopisë, pushtimi rus i Ukrainës dhe bombardimi i Gazës nga Izraeli, transmeton Portalb.mk

Sipas raportit, megjithëse numri i vdekjeve në fushën e betejës është ulur në krahasim me dy vitet e mëparshme, që nga viti 2021 numri i përgjithshëm i vdekjeve të lidhura me konfliktin, përfshirë civilët, është rritur në nivelin më të lartë të 30 viteve.

Kjo rritje e vdekjeve në fushën e betejës gjatë tre viteve të fundit është nxitur nga lufta civile në rajonin Tigray të Etiopisë, pushtimi rus i Ukrainës dhe bombardimi i Izraelit në Gaza, raporton Guardian.

Megjithëse numri i vdekjeve nga konflikti ra vitin e kaluar, gjë që raporti ia atribuoi armëpushimit në Tigray, ka ende 122,000 vdekje të lidhura me konfliktin në vitin 2023, me më shumë se 71,000 njerëz të vrarë në Ukrainë dhe rreth 23,000 të vrarë në Gaza për më pak se tre muaj në fund të vitit 2023.

Anketa tregon gjithashtu se shkalla e konflikteve globale është rritur ndjeshëm, me 59 zona të ndryshme konflikti të regjistruara në 34 vende, që do të thotë se disa shtete po merren me konflikte të shumta në të njëjtën kohë.

“Dhuna në botë është në nivelin më të lartë. Shifrat sugjerojnë se peizazhi i konfliktit po bëhet gjithnjë e më kompleks”, thotë Siri Aas Rustad, autore e raportit dhe profesor i kërkimit në PRIO.

Sipas Rustad, kjo është pjesërisht për shkak të Shtetit Islamik dhe grupeve të tjera të armatosura islamike që veprojnë në disa vende në Lindjen e Mesme, Afrikë dhe Azi.

“Ky zhvillim e bën të vështirë për grupet humanitare dhe organizatat e shoqërisë civile që të merren me konfliktet dhe të përmirësojnë jetën e njerëzve të zakonshëm,” shtoi ai.

Afrika mbetet rajoni me numrin më të madh të konflikteve shtetërore, me 28 zona të veçanta konflikti. Raporti thotë se numri i konflikteve në Afrikë është pothuajse dyfishuar në dekadën e fundit dhe se kontinenti do të ketë më shumë se 330,000 vdekje në fushën e betejës nga viti 2021 e tutje.