Nuk është e vërtetë se në tregun e RMV-së janë importuar domate të pasigurta nga Shqipëria

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, organ i autorizuar shtetëror i ngarkuar me kontrollin e ushqimeve të importuara në pikat kufitare, përfshirë pemët dhe perimet, pohon se qytetarët duhet të jenë të qetë, sepse të ashtuquajturat importe nuk janë të mundshme dhe nuk janë kryer. Përveç kësaj, Vërtetmatësi ka kontrolluar edhe në një institucion shëndetësor ku kemi marrë konfirmim se nuk është raportuar asnjë rast i helmimit me domate, shkruan Vërtetëmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, ku thuhet se mbi 10 kamionë me domate të pasigurta nga Shqipëria dyshohet se janë importuar në vend. Postimi pretendon se “një incident ka ndodhur së fundmi në të cilin mbi 10 kamionë me domate mbërritën në Shkup nga Shqipëria edhe pse ato u refuzuan në kufijtë e Malit të Zi dhe Bosnjës për shkak të niveleve të tyre alarmante të metaleve të rënda dhe pesticideve”. Postimi vazhdoi me pretendimin se “e gjithë popullata jonë do të ekspozohet ndaj një rreziku të madh nga nesër duke konsumuar këto domate të rrezikshme”.

Kjo ngre një pyetje serioze: Kush i lejoi këta kamionë të hyjnë në Maqedoni? Kërkojmë përgjigje nga autoritetet përgjegjëse që na rrezikuan jetën nga neglizhenca e tyre. Kërkojmë urgjentisht nga autoritetet që të marrin masa të menjëhershme dhe intensive për zgjidhjen e këtij problemi dhe të kryejnë kontrolle të rrepta në të gjitha importet e ushqimeve, veçanërisht ato nga Shqipëria dhe vendet e tjera. Ka ardhur koha për të mbrojtur veten dhe për të marrë përgjegjësinë për konsumin tonë të ushqimit. Për të gjithë konsumatorët, nuk mund ta theksoj sa duhet, rëndësinë e të qenit të kujdesshëm në vendimet tuaja të blerjes. Kujdes çfarë konsumoni! Është shumë më e zgjuar të investosh në 1 kg domate të pakontaminuara të prodhuara në vend nga Maqedonia sesa të luani kumar me shëndetin tuaj duke blerë 1.5 kg domate shqiptare të ngopura me kimikate helmuese, pesticide vdekjeprurëse dhe metale të rënda të dëmshme. Ju lutem, ju lutem, jini jashtëzakonisht të kujdesshëm!

Më tej në njoftim thuhet se “shëndeti dhe mirëqenia e familjeve të tyre varet nga vigjilenca e qytetarëve dhe se ata duhet të veprojnë për të mbrojtur veten dhe ata që duan nga kërcënimi që po depërton në ushqimin tonë”. Statusi kërkohet të shpërndahet në rrjetin social Facebook.

Nëse keni pyetje, mos ngurroni të shkruani në këtë email. Ne jemi një grup prodhuesish dhe gjatë importit të radhës pa kontroll fitosanitar dhe kthim të kamionëve me ushqime toksike do t’ju blejmë domatet dhe kastravecat dhe t’i sjellim në Ministrinë e Ekonomisë që t’i hani para gazetarëve. Ne do të bëjmë edhe analiza në vend të inspektoreve tuaj QË ANKOHEN SE JANË NËN PRESION PËR TË LËSHUAR PRODUKTET E HELMUARA NGA SHEFAT SEPSE NGA SHQIPËRIA QENKA INTERES STRATEGJIK TË MOS NDALEN IMPORTET?!?! Pra nuk hane shqiptaret ne Maqedoni nga te njejtat markete??? Pra nuk bëhet fjalë për strategji apo politikë, por për Mafijën!!!, pohon postimi.

Megjithatë, një pretendim i tillë është i pavërtetë. Në tregun maqedonas nuk janë importuar domate të pasigurta nga Shqipëria. Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë për postimin e mësipërm pretendon se bëhet fjalë për një të pavërtetë të egër të postuar në mënyrë anonime përmes rrjeteve sociale dhe tentativë për përhapjen e dezinformatave te qytetarët se shëndeti i tyre është në rrezik për shkak të pretendimit të importimit të paligjshëm të 10 kamionëve me domate të pasigurta nga Shqipëria fqinje.

Sipas autorit anonim të mesazhit, dyshohet se bëhet fjalë për domate të cilat janë të pasigurta për shkak të pranisë së lartë të metaleve të rënda dhe pesticideve dhe që janë kthyer nga importet nga Bosnja dhe Hercegovina ose Republika e Malit të Zi. Si institucion përgjegjës për sigurinë ushqimore, ne pohojmë me më shumë përgjegjësi se të ashtuquajturat importe nuk janë të mundshme, sepse dërgesat e ushqimeve, përfshirë domatet që janë kthyer si të pasigurta nga importi në vendet e tjera, përveç tranzitit, nuk mund të importohen në vend, thonë Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.

Nga aty shtojnë se që nga fillimi i vitit, nga gjithsej 1.819.306 kilogramë domate të importuara me origjinë nga Republika e Shqipërisë, asnjë ngarkesë nuk është kthyer si e pasigurt.

Të dielën, më 14 maj 2023, përmes pikës së inspektimit në vendkalimin kufitar Tabanovcë, e cila funksionon gjatë fundjavës, inspektori i ushqimit i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë ka kryer kontroll dhe ka lejuar importin e 12 dërgesave të llojeve të ndryshme të perimeve, nga të cilat 148.757 kilogramë domate. Importi është kryer nga 11 operatorë ushqimorë të regjistruar në Agjencinë e Ushqimit dhe Veterinarisë, të cilët kanë të gjithë dokumentacionin e nevojshëm për importin. Importi i pretenduar i 10 kamionëve me domate të pasigurta nga Shqipëria, për të cilin postimi anonim në FB pretendon se ka ndodhur këto ditë, nuk është regjistruar si i tillë nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, pra deri më tani, përfshirë këtë fundjavë, nuk është kthyer asnjë ngarkesë e pasigurt me origjinë nga Shqipëria fqinje. U bëjmë thirrje qytetarëve që të jenë të qetë dhe të mos bien në dezinformata, sidomos në postimet në rrjetet sociale, pas të cilave fshihen interesat e individëve, të cilët për arsye të njohura vetëm për ta, në emër të kujdesit për shëndetin e qytetarët, tregtojnë të pavërteta dhe i vënë në konfuzion konsumatorët. I bëjmë apel publikuesit anonim, nëse ka prova të vërteta, të lajmërojë rastin në organet kompetente shtetërore, shton Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë..

Shërbimet inspektuese të Agjencisë së Ushqimit dhe Mjekësisë Veterinare kryejnë kontrolle në tregun vendas të fruta-perimeve, si dhe në ngarkesat e importuara në vend. Kontrollet mbulojnë magazinat e magazinimit të frutave dhe perimeve, qendrat e shpërndarjes dhe objektet e përpunimit të frutave dhe perimeve. Gjithashtu, tregtia e fruta-perimeve kontrollohet edhe në kuadër të kontrolleve të dyqaneve mikse që përfshijnë tregtimin e fruta-perimeve dhe përpunimin e tyre.

Në fakt, komunikata është dërguar pasi Meta ka dërguar një pyetje në për pretendimin në postim, pas së cilës është publikuar në Meta dhe më pas në media të tjera.

Askush nuk është ankuar për helmim me domate

Vërtetmatësi iu drejtua edhe Klinikës së Toksikologjisë në Qendrën Klinike “Nënë Tereza” në Shkup, nga ku morëm përgjigje se në muajin e kaluar asnjë pacient nuk është ankuar apo kërkuar ndihmë për shkak të helmimit me domate.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.