Fotografitë e “Putinit të rrëzuar në dysheme” janë krijuar nga inteligjenca artificiale

Pretendimi i disa përdoruesve të rrjetit social Facebook se Putini u rrëzua në Moskë është i rremë, gjë që mbështetet nga dy fotografi të tij të shtrirë në dysheme. Hulumtimi konfirmoi se një ngjarje e tillë nuk ka ndodhur, dhe fotografitë janë krijuar nga një aplikacion me ndihmën e inteligjencës artificiale, ku njihet edhe autori Misha Petrov, shkruan Vërtetëmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

“Sot në Moskë”.

Më pas shpërndahen dy fotografi të ndryshme nga këndvështrime të ndryshme që tregojnë Presidentin e Rusisë Vladimir Putin, në të cilën ai dyshohet se është i rrëzuar përtokë, pra ka rënë.

Në foton e parë, Putini shfaqet teksa dyshohet se ka rënë në krahun e tij, në një tapet të kuq në të verdhë dhe pas tij duken disa persona që qëndrojnë pranë. Në foton e dytë, Putin është gjithashtu në një pozicion të shtrirë, në një dysheme me një tapet krejtësisht të ndryshëm, vetëm me ngjyrë të kuqe, dhe sfondi i dyshemesë është gjithashtu i ndryshëm në të dyja fotot. Fotografia në rrjetet sociale në mbarë botën u shpërndanë në një sërë kontekstesh të ndryshme, por më e zakonshme ishte se “Vladimir Putin pësoi një atak në zemër në Moskë”.

Në fakt, këto janë foto të krijuara nga kompjuteri me inteligjencë artificiale (AI) dhe ngjarja dhe rëzimi i Putinit në dysheme nuk ka ndodhur. Mediat serioze dhe kryesore në mbarë botën nuk raportuan për humbjen e pretenduar të ekuilibrit të Putinit, por fotot u shpërndanë vetëm në rrjetet sociale. Nëse presidentit rus do t’i kishte ndodhur një gjendje më e rëndë shëndetësore, do të ishte pjesë e faqeve të para të mediave kryesore botërore, gjë që nuk ndodhi.

Kontrolluesit e fakteve të India Today thonë se fotot e shpërndara në postimin që po shqyrtojmë janë krijuar artificialisht dhe nuk janë reale.

Fotot janë të Misha Petrov dhe janë publikuar në Twitter

Fotografitë “Vërtetmatësi” i ka gjetur të shpërndara në postimin që po rishikojmë, të publikuara të plota në llogarinë e Misha Petrov në Twitter. Fotografitë janë të njëjta nga postimi që po shqyrtojmë dhe e shfaqin Putinin në dysheme, por edhe në këmbë, ndërsa autori Misha Petrov në komente sqaron se bëhet fjalë për fotografi të krijuara nga inteligjenca artificiale.

 

Mediat e vendeve të tjera u abuzuan gjithashtu në Twitter, pasi faqet e tyre të para u fotoshopuan, pra u ndryshuan në mënyrë digjitale, për të treguar në mënyrë të rreme se fotot e “Putinit të rrëzuar” ishin në faqen e parë. I tillë është rasti me median The Moscow Times, artikulli i supozuar i së cilës qarkulloi në rrjetet sociale me foton e Putinit në të.

Megjithatë, edhe ky artikull i The Moscow Times është i rremë dhe është e lehtë të verifikohet se mban datën 12 maj 2023 dhe në faqen zyrtare të medias nuk ka fare një “lajm” të tillë që “Putinit i pësoi një sulm në zemër”.

Siç ka sqaruar autori i fotografive, Misha Petrov, ato janë krijuar me gjeneratorin Midjourney dhe me ndihmën e aplikacionit ka krijuar edhe fotografi të ngjashme se si “është arrestuar Putini”.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Fotografitë u krijuan nga inteligjenca artificiale dhe Putin nuk u rrëzua.