Ciceroni kulturor: Në Manastir shfaqen filma shqiptarë, në Shkup “Java e Alfabetit” dhe “Skupi Kamerfest”, në Tetovë “Java e Flamurit”

Portalb.mk si gjithnjë, mundohet t’ua sjellë agjendën kulturore të ngjarjeve në Maqedoninë e Veriut përmes ”Ciceronit kulturor”. Fare lehtë, nëse nuk e gjeni ngjarjen tuaj të shënuar këtu, mund të na shkruani në rrjetet tona sociale ose në faqen tonë dhe përfundimisht do ta vendosni ngjarjen tuaj aty ku duhet dhe ku më lehtë arrin te lexuesi.

Java e Flamurit sjell aktivitete të shumta kulturore, artistike dhe sportive. Duke filluar nga data 22 nëntor, për një javë rresht me aktivitete të ndryshme shënojmë festat e nëntorit në institucione të ndryshme.

MANASTIR

Shoqata Joqeveritare 22 Nëntori vendosi për muajin e festave të Nëntorit të sjellë filmat e vjetër shqiptar të restauruar në repertorin e kinemasë “Kino Manaki”

20 nëntor , ora 13 

Beni ecën vet

21 nëntor , ora 13

Përrallë nga e kaluara

22 Nëntor, ora 13 

Yonja nga qyteti

23 nëntor , ora 13 

Gjeneral gramofoni

24 nëntor , ora 13

Shoku ynë Tili

SHKUP

 Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – “DITËT E ALFABETIT”

20 nëntor,

Në ITSHKSH – Shkup, do të prezantohet Akademia e Shkencave e Shqipërisë nga Tirana, me tre projektet madhore në albanologji (Historia e shqiptarëve, Fjalori i madh i shqipes dhe Enciklopedia shqiptare).

21 nëntor,

Në Ministrinë për Sistem Politik dhe Marrëdhënie Ndërmjet Bashkësive, do të prezantohet Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shtetit Shqiptar nga Tirana, me përurimin e katër botimeve të reja arkivale dhe ekspozitën ‘Gjuha shqipe – nga alfabeti në drejtshkrim’.

 22 Nëntor

Dita e Alfebetit të Gjuhës Shqipe si festë zyrtare në Maqedoninë e Veriut, do të zhvillohen disa aktivitete:

 ora 10:00

Në ITSHKSH do të shënohet përvjetori i Kongresit të Manastirit dhe i themelimit të Institutit, si dhe do të përurohet pulla postare me figurat e Motrave Qiriazi (në bashkëpunim me Filatelinë e Postës së Maqedonisë së Veriut).

Ora 14:00,

Në Filarmoninë e Maqedonisë së Veriut në Shkup, do të mbahet manifestimi qendror me Akademinë solemne.

Ora 18:00

Në Muzeun e Alfabetit të Gjuhës Shqipe do të hapet ekspozita me dokumente dhe fotografi “Qiriazët- themeltarët e arsimit kombëtar” (në bashkëpunim me Kolegjin Universitar “Qiriazi” – Tiranë), si dhe do të bëhet përurimi i Departamentit “Qiriazët” në kuadër të ITSHKSH-së në Manastir.

ora 19:00,

Në Shtëpinë e Kulturës në Manastir, do të jepet koncerti festiv nga Ansambli Shtetëror i Këngëve dhe Valleve Shqiptare në Maqedoninë e Veriut.

  • Festivali Ndërkombëtar i muzikës kamertale “Skupi Kamerfest” – edicioni i VI

20 nëntor , 19.30

“Hungarian Evening Concert”

Artistic Director – Blerim Grubi

MUZA

Alexandra Balog – Piano

Dolfin Balázs – Cello

Vendi: Muzeu i Luftës Maqedonase

21 nëntor , 19.30

“Tingujt dhe Shkronjat”

SIPARANTUM Choir

Dirigjent: Memli Kelmendi

National Philharmonic – chamber hall

TETOVË

‘’JAVA E FLAMURIT ‘’- Komuna e Tetovës

22 Nëntor

Ora 12 , Hotel Merkur

Debat: Roli i Kongresit të Manastirit në konsolidimin e gjuhës shqipe, kulturës dhe identitetit kombëtar

0ra 18, Pallati i Kulturës

Shoqata e Pedagogëve shqiptarë

23 nëntor

Ora 11, Sheshi “Iliria”

Lidhja sportive, shkollore, komunale. Atletika e improvizuar – Lojëra pa kufij

Ora 18- Konaku i Halim Beut

Ekspozitë: Kthimi i Mehmet Pashë Derallës

Autor Arsim Sinani

24 nëntor

Ora 14, Salla e Këshillit Komunal

Promovimi i figurës dhe krijimtarisë së Shaban Muratit

25 nëntor

Ora 19 – Qendra Rinore , Ish-Radio Tetova

Ekspozitë: “Përjetësisht”, Shoqata e artistëve për artistët

“Rreth flamurit dhe alfabetit të përbashkuar” nga Niko Kotherja

26 nëntor

Ora 19, Pallati i Kulturës

Koncert homazh për nderë të Skenderbeut dhe Mehmet Pashë Derallës

Sh.k.a Xheladin Zeqiri

Ansambi Karshiaka

Sh.k.a Dibra e Madhe

Ciceroni kulturor 20-26 nëntor
Ciceroni kulturor 20-26 nëntor