Qeveria e RMV-së miratoi 854 milionë denarë për ilaçin Trikafta në dy vitet e ardhshme

Qeveria e Maqedonisë së Veriut shqyrtoi dhe miratoi Informatat nga Ministria e Shëndetësisë për dhënien e pëlqimit për ndërmarrjen e obligimeve, për pagesën e të cilave kërkohet përdorimi i mjeteve buxhetore për blerjen e terapisë së kombinuar me ilaçin Kaftrio dhe barin Kalydeco për pacientët me fibrozë cistike në vend, transmeton Portalb.mk.

Qeveria ka dhënë pëlqimin për ndërmarrjen e detyrimeve në programet e mbuluara nga pjesa e zhvillimit të buxhetit, pagesa e të cilave kërkon përdorimin e fondeve buxhetore në vitet 2024 dhe 2025 të Ministrisë së Shëndetësisë, për blerjen e një terapie të tillë të kombinuar, në një vlera e përgjithshme prej 854.549.942,40 denarë .

“Është një medikament i miratuar nga Agjencia Mjekësore Evropiane dhe efekti i terapisë, sipas informacioneve të Ministrisë së Shëndetësisë, është i shpejtë, domethënës dhe i qëndrueshëm dhe përdoret si terapi standarde për trajtimin e të sëmurëve me fibrozë cistike mbi 6 vjeç. Ministria e Shëndetësisë është e detyruar të paraqesë në Qeveri një Propozim Programi për ofrimin e terapisë për pacientët me fibrozë cistike, për vitin 2024”,  njoftojnë nga Qeveria.

Me propozim të Ministrisë së Transportit dhe Lidhjeve, Qeveria miratoi Vendim për dhënien e pëlqimit për zgjerimin e fondit evropian të solidaritetit vullnetar të ATM-ve për mbështetjen e Ukrainës dhe Moldavisë për vitin 2024 dhe për pjesëmarrjen e mëtejshme të Republikës së Maqedonisë së Veriut në këtë fond.

“Republika e Maqedonisë së Veriut, sipas këtij vendimi, do të vazhdojë të marrë pjesë në Fondin Evropian të Solidaritetit Vullnetar të ATM-ve për të mbështetur Ukrainën dhe Moldavinë, për të siguruar fonde për kostot për funksionimin e qëndrueshëm të ofruesve të tyre të shërbimeve të navigimit për vitin 2024. Fondi Evropian i Solidaritetit Vullnetar i ATM-ve për Mbështetjen e Ukrainës dhe Moldavisë u krijua në përputhje me Direktivën e Komitetit të Përhershëm të EUROCONTROL nr. 22/111 të datës 24 nëntor 2022, për themelimin e të cilit ka dhënë pëlqimin Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, me Vendimin për dhënien e pëlqimit për caktimin e detyrës së re EUROCONTROL-it për themelimin e fondeve vullnetare të solidaritetit për mbështetjen e një ose më shumë vende anëtare në situata krize në trafikun ajror, si dhe themelimi i Fondit Evropian të Solidaritetit Vullnetar të ATM dhe Fondit Vullnetar të Solidaritetit të Përkohshëm të EUROCONTROL dhe për pjesëmarrjen e Republikës së Maqedonisë së Veriut në këto fonde”, thuhet në njoftimin e Qeverisë.

Qeveria e shqyrtoi dhe miratoi informacionin e Ministrisë së Mbrojtjes për hyrjen dhe qëndrimin e forcave të armatosura të huaja në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut me qëllim të pjesëmarrjes në stërvitjen “Partner trim-23” dhe mori këtë vendim.

“Anëtarësimi i plotë në NATO kërkon gjithashtu pjesëmarrje aktive në aktivitetet e përbashkëta të stërvitjes, gjë që rrit aftësitë mbrojtëse dhe parandaluese të Aleancës. Në atë drejtim, stërvitja “Brave Partner – 23”, siç njofton Ministria e Mbrojtjes, është organizuar plotësisht nga Ushtria Amerikane për Evropë. Njësitet e Regjimentit të Dytë të Kalorësisë së Forcave të Armatosura të SHBA-së, në terrenin ushtarak Krivolak, janë planifikuar të marrin pjesë në stërvitje, e cila konfirmon pozicionin kyç gjeostrategjik të Republikës së Maqedonisë së Veriut”, thonë nga Qeveria.

Në seancën e sotme, Qeveria miratoi një ndryshim në Vendimin për vendosjen e masave kufizuese në lidhje me aktivitetet e Federatës Ruse, me të cilat kufizohet hyrja e avionëve të Federatës Ruse, dhe në përputhje me Rregulloren e Këshillit të BE-së nga Politika e Përbashkët e Jashtme dhe e Sigurisë e Unionit, me të cilën Republika e Maqedonisë së Veriut është plotësisht në përputhje, pra 100 për qind.

Përmes kësaj shtese, Ministritë kompetente të Punëve të Jashtme dhe të Mbrojtjes do të mund të vendosin në mënyrë shtesë për dhënien e lejes për fluturimin dhe uljen e avionit rus gjatë takimit të tridhjetë ministror të OSBE-së në Shkup, në periudhën nga 29 nëntori deri më 1 dhjetor 2023.

“Plotësimi është në përputhje me rregulloren e BE-së dhe dispozitat në vetë masat kufizuese, të cilat për konferencat ndërkombëtare siç është Samiti i OSBE-së në Shkup, parashikojnë përjashtime nga kufizimet në fjalë”, thuhet në njoftim.

Ilaçi “Trikafta” mbërriti në vend në fillim të muajit mars dhe menjëherë e morën 12 pacientë. Pacientët me fibrozë cistike e kërkojnë këtë ilaç që prej vitit 2020, prej muajsh kanë apeluar dhe protestuar, duke kërkuar nga shteti që t’u sigurojë ilaçin “trikafta”, i cili përmirëson ndjeshëm shëndetin e tyre.

Më 17 mars, deputetët miratuan Ligjin për ndryshimin e Ligjit për barnat dhe pajisjet mjekësore, mundësoi blerjen e drejtpërdrejtë të ilaçit përmes marrëveshjeve speciale ndërmjet shtetit dhe prodhuesit të një ilaçi inovativ që e ka patentuar dhe që nuk ka konkurrencës në treg. Kjo do të mundësojë akses më të shpejtë dhe më të lirë në barna, kryesisht ato për sëmundje të rralla, si dhe për sëmundje specifike dhe të rënda. Ndryshimi i ligjit ka nisur me qëllim blerjen e ilaçit “Trikafta” për pacientët me fibrozë cistike, por do të zbatohet edhe për barnat e tjera që kanë një prodhues të vetëm.

Revolta në opinion u shtua pas vdekjes së njërit prej pacientëve me fibrozë cistike, Bllagojçe Ilijevskit nga Manastiri, më 8 shkurt. Kujtojmë se ministri i mëparshëm i Shëndetësisë, Bekim Sali, më 9 shkurt tha se për ilaçin “Trikafta” janë siguruar 140 milionë denarë për 8 pacientë me fibrozë cistike. Fjala është për mjetet buxhetore të dedikuara për Klinikën për sëmundje të fëmijëve, ku shuma prej 563.504.040 denarë rritet në 703.504.040 denarë, përkatësisht për 140 milionë denarë shtesë, tha Sali. Në të njëjtën ditë, anëtarët e Shoqatës së Fibrozës Cistike i dhanë lamtumirën e fundit para Qeverisë me një minutë heshtje, qirinj dhe lule Bllagojçe Ilijevskit nga Manastiri, një nga anëtarët më aktivë të tyre, i cili vdiq më 8 shkurt.

Ministria e Mbrojtjes (MM)Ministria e Punëve të Jashtme (MPJ)Ministria e Shëndetësisë (MSH)Qeveria e Maqedonisë së VeriutSëmundje të rralla