PSP hapi lëndë të re edhe për furnizimin e 202 autobusëve dykatësh, dëm nga buxheti prej 5.000.000 eurove

Me urdhër për zbatimin e procedurës hetimore në rastin “Dizajn”, që e hapi sonte Prokuroria Speciale e Maqedonisë janë përfshirë katër persona zyrtarë për shkak të ekzistimit të dyshimit për vepër të kryer penale Keqpërdorimin e pozitës zyrtare dhe autorizimit prej nenit 353 paragrafi 5 lidhur me paragrafin 1 lidhur me nenin 22 të Kodit Penal të RM-së, transmeton MIA.

Ekziston dyshimi se në periudhën prej vitit 2009 dhe vitit 2010, i dyshuari Mile Janakieski si ministër i Transportit dhe Lidhjeve, e dyshuara Snezhana Filipovska Pavleska si kryetare e Komisionit për zbatimin e furnizimeve publike, ndërsa të dyshuarit Igor Janushev dhe Julia Jankullovska Atanasova, si anëtarë të komisionit për zbatimin e furnizimeve publike, të autobusëve dykatësh për Qytetin e Shkupit, të formuar prej ministrisë, i kanë shfrytëzuar pozitat e tyre zyrtare dhe autorizimet dhe për operatorin ekonomik Jutong nga Kina kanë bërë autorizim të paligjshëm – favorizim në procedurë dhe kontraktimin e marrëveshjes për furnizimin e 202 autobusëve dykatësh, duke i shkaktuar dëm buxhetit të RM-së, në shumë prej 5.000.000 euro.

Nga dëshmitë del se i dyshuari i parë Mile Janakieski si ministër, pas dy procedurave të cilat janë shfuqizuar paraprakisht për furnizimin publik të autobusëve kontestues, në të cilat ka konkuruar operatori ekonomik Jutong nga Kina, pa i plotësuar kushtet e tenderit, me qëllim që ta favorizojë operatorin ekonomik Jutong, përsëri ka sjellë vendim për furnizimin e 202 autobusëve në të cilin, në kundërshtim me nenin 161 të Ligjit për furnizimet publike, në kriterin oferta më e favorshme ekonomike, krahas elementit të çmimit dhe karakteristikeve funksionale teknike e ka shtuar edhe elementin dizajn, element i cili ndryshe nuk është paraparë në Ligj dhe për të njëjtin në shpallje është potencuar se i sjell 20 pikë.

Në thirrje janë paraqitur dy operatorë ekonomik, Jutong nga Kina dhe King Long nga Bullgaria, me ç’rast të dyshuarit (kryetari dhe anëtarët e komisionit), gjatë shqyrtimit të ofertave e kanë favorizuar, operatorin ekonomik Jutong, edhe pse i njëjti nuk ka dorëzuar certifikatë për cilësi  ISO 9001:2000, por ka dorëzuar certifikatë ISO/TS 16949:2002, ndërsa garancinë bankare të cilën e ka dorëzuar është lëshuar nga Ohridska banka SHA Shkup, e cila nuk ka poseduar rejting kreditor “B” (që ka qenë kusht në dokumentet e tenderit).

Si komision për zbatimin e furnizimit publik në vend se ta hedhin poshtë këtë ofertë, ata kanë vazhduar me vlerësimin e dy ofertave të dorëzuara.

Oferta e operatorit ekonomik King Long është ranguar e dyta, me çka e njëjta nuk i ka fituar pikët e nevojshme për kriterin për elementin dizajn, edhe pse e njëjta ka qenë më e lirë për 5.000.000  euro se oferta e Jutong.

Ministri Janakieski, në këtë rast ka qenë i obliguar që ta shfuqizojë procedurën për furnizim publik për shkak të lëshimeve të rëndësishme në të njëjtën, megjithatë ai nuk e ka bërë një gjë të tillë, me çka ka vepruar në kundërshtim me nenin 169 të Ligjit për furnizime publike dhe më datë 14.04.2010 ka kontraktuar marrëveshje për shitblerjen e autobusëve nga Jutongu kinez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP