Zvicra nënshkroi Memorandum Mirëkuptimi me MASh-in e Maqedonisë së Veriut për të vazhduar mbështetjen për arsimin profesional dhe trajnimin dual

Një Memorandum Mirëkuptimi (MM) u nënshkrua sot nga Ambasadorja zvicerane Véronique Hulmann dhe Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri për të konfirmuar vazhdimin e bashkëpunimit në mbështetje të sistemit të arsimit profesional dhe trajnimit dual të Maqedonisë së Veriut gjatë katër viteve të ardhshme, transmeton Portalb.mk.

Bashkëpunimi filloi në vitin 2018 dhe që atëherë dha rezultate të rëndësishme për të rinjtë dhe sektorin privat në Maqedoninë e Veriut. Si pjesë e Memorandumit të Mirëkuptimit, Zvicra do të dedikojë 5,9 milionë franga zvicerane shtesë, duke rritur mbështetjen totale zvicerane për reformën e sistemit të zhvillimit të aftësive profesionale në Maqedoninë e Veriut në 12 milionë franga zvicerane, rreth 0,7 miliardë denarë. Reforma synon modernizimin dhe përmirësimin e sistemit të arsimit profesional duke rritur rëndësinë e tij për nevojat e tregut të punës përmes partneritetit me sektorin privat për zhvillimin e aftësive me cilësi të lartë.

This slideshow requires JavaScript.

Cilësia e sistemit të arsimit profesional dual zviceran, si dhe qëndrueshmëria dhe kapaciteti i ekonomisë së vendit për inovacion i janë atribuar bashkëpunimit të fortë të sektorit privat me sistemin arsimor. Shkëmbimi i mbështetjes dhe njohurive zvicerane mbështet drejtpërdrejt sistemin dual profesional dhe arsimor të Maqedonisë së Veriut për të lidhur sektorin privat me arsimin, me qëllim që të mundësojë sektorin privat të ketë qasje në fuqinë punëtore të kualifikuar dhe të kontribuojë në mundësitë e punësimit të denjë për të rinjtë në vend.

Për të rinjtë nga Maqedonia e Veriut, arsimi profesional dhe trajnimi dual paraqet një mundësi tërheqëse dhe premtuese për të fituar aftësi drejtpërdrejt në kompani dhe për të qenë në gjendje të gjejnë një punë të denjë pas përfundimit të shkollës së mesme. Në vitin 2022, tashmë më shumë se 450 kompani po ofronin trajnime praktike për studentët në ambientet e tyre si rezultat i punës së përbashkët dhe më shumë se 4 800 studentë në Maqedoninë e Veriut hynë në sistem në 3 vitet e fundit.

Zvicra është partner i ngushtë i Maqedonisë së Veriut që nga viti 1992 dhe mbështet reformat dhe zhvillimin e vendit në fushat e zhvillimit të qëndrueshëm ekonomik, qeverisjes demokratike dhe mbrojtjes së mjedisit dhe ujit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button