GERD lidhet me kancerin e mushkërive

Sipas rezultateve të një studimi të botuar së fundmi në revistën profesionale Cancer Medicine, sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) lidhet në mënyrë shkakore me rrezikun e kancerit të mushkërive, shkruan Panacea.

“Sipas ekspertëve, ky studim ka konfirmuar rastin e një lidhjeje gjenetike midis ndjeshmërisë ndaj GERD dhe kancerit të mushkërive. Duke pasur parasysh vdekshmërinë dhe sëmundshmërinë e lartë të lidhur me kancerin e mushkërive, është e rëndësishme të njihen dhe të kontrollohen faktorët e rrezikut të GERD për kancerin e mushkërive për të zvogëluar prevalencën e tij”.

Me 11.4% të të gjitha rasteve të diagnostikuara rishtazi me kancer dhe 18.0% të të gjitha vdekjeve të lidhura me kancerin në mbarë botën në vitin 2020, kanceri i mushkërive mbetet kanceri më vdekjeprurës dhe malinjiteti i dytë më i diagnostikuar më shpesh.

Duhet përmendur se gjithnjë e më shumë studime tregojnë se GERD mund të kontribuojë në zhvillimin, pushtimin dhe metastazën e kancerit të mushkërive. Përveç kësaj, disa studime vëzhguese shtojnë gjithashtu dëshminë se GERD mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button