I dyshuari për spiun rus besohet se kishte qasje në të dhënat e inteligjencës polake

Tomasz L., i cili u arrestua në pranverë, ishte anëtar i komisionit për likuidimin e Shërbimeve të Informacionit Ushtarak në 2006, i cili mbikëqyrej nga zëvendësministri i atëhershëm i Mbrojtjes Kombëtare Antoni Macierewicz – një nga njerëzit më me ndikim në Partinë e Ligjit dhe Drejtësisë, zbuluan gazetarët e TVN24, transmeton Reuters.

L., i akuzuar për spiunazh, u arrestua dhe u akuzua për spiunazh për Rusinë menjëherë pasi filloi pushtimi i Ukrainës nga Rusia. Kur Partia e Ligjit dhe Drejtësisë sundoi Poloninë midis 2005 dhe 2007, ai ishte gjithashtu pjesë e komitetit të likuidimit të organizatës së inteligjencës ushtarake, Shërbimet e Informacionit Ushtarak, dhe supozohej se kishte qasje në të gjitha të dhënat e tyre.

Likuidimi i WSI ndodhi si rezultat i reformave që po ndodhin në vend dhe aranzhimeve të koalicionit të qeverisë së atëhershme. Organizata u zëvendësua nga dy shërbime të veçanta ushtarake të inteligjencës dhe kundërzbulimit.

Sipas informacionit të dhënë nga shërbimet polake në mars 2022, Tomasz L. thuhet se ka kopjuar dhe transferuar të dhëna të vlefshme operative në Shërbimin e Inteligjencës së Jashtme të Federatës Ruse. Ai kishte qasje në koleksionet e Arkivit të Zyrës së Gjendjes Civile dhe koleksionet e Arkivit Qendror të Regjistrimeve Historike dhe Arkivit Shtetëror të Qytetit të Varshavës.

Autori i raportit të TVN24, Piotr Świerczek, zbuloi se dokumentet me rëndësi të jashtëzakonshme, të destinuara vetëm për sytë e oficerëve polakë, mund të kishin rënë në duart e spiunit.

Megjithatë, nuk dihet nëse L. ishte tashmë një spiun në vitin 2006. “Tomasz L. kishte qasje në gjithçka që Shërbimi i Informacionit Ushtarak kishte grumbulluar në burimet e tij,” tha Świerczek.

Siç konfirmoi Onet.pl, Tomasz L. u arrestua nga policia sepse u takua me një nga diplomatët rusë, me shumë gjasa të vëzhguar nga shërbimet e kundërzbulimit polak.

Situata u trajtua nga vetë Antoni Macierewicz, i cili postoi një hyrje në Twitter: “Ju informoj se po ndërmarr veprime ligjore në lidhje me publikimin në Gazetën Wyborcza të një shpifjeje të bazuar në informacione të rreme që Tomasz L. dyshohet se ka spiunuar për Rusinë se ishte anëtare e Komisionit të Verifikimit të WSI.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button