Rrezik kumulativ: Pse infeksionet e përsëritura të koronës janë të rrezikshme

Më herët gjatë pandemisë, supozohej se infeksioni ofronte një farë mase mbrojtjeje të qëndrueshme, ndoshta për disa muaj. Por se si koronavirusi ndryshon, nuk kuptohet më. Ndërsa çdo infeksion i ri mbart rrezikun jo vetëm të sëmundjes akute, por edhe të zhvillimit të simptomave afatgjata të Covid-it, transmeton Panacea.mk.

“Ai rrezik kumulativ nuk është i parëndësishëm. Është vërtet domethënëse”, tha Dr. Ziyad Al-Ali, epidemiolog klinik në Universitetin e Uashingtonit në St. Louis, Misuri.

Sipas një studimi të veteranëve amerikanë, autori kryesor i të cilit është ai, kontraktimi i koronavirusit dy ose më shumë herë “kontribuon në rreziqe shtesë të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, shtrimit në spital dhe rezultateve të pafavorshme shëndetësore” në organe të ndryshme dhe mund të përkeqësojë më tej rrezikun e diabetit, lodhjen dhe çrregullimet mendore.

Hulumtimet sugjerojnë se, krahasuar me ata që janë infektuar vetëm një herë, njerëzit që kontraktojnë koronavirusin për herë të dytë kanë dy herë e gjysmë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës ose mushkërive dhe mpiksje gjaku. Infeksionet shtesë shoqërohen gjithashtu me rrezik më të lartë të problemeve potencialisht serioze shëndetësore dhe vdekjes nga COVID-19.

“Është e mundur që njerëzit të jenë plotësisht mirë pas riinfektimit me koronavirus, gjë që ndodh në shumicën e rasteve. Por ju mund të jeni një nga ata të pafatët dhe të zhvilloni disa probleme vërtet serioze shëndetësore nga një infeksion, tha Dr. Al-Ali.

Drejtoresha Rajonale e Shëndetit Publik në Los Angeles, Barbara Ferrer kohët e fundit përmendi këtë hulumtim si një arsye për të vazhduar mbajtjen e maskave në hapësirat e mbyllura publike.

“Ata zbuluan gjithashtu se njerëzit me infeksione të përsëritura kishin rrezik më të lartë të çrregullimeve gastrointestinale, renale, mendore, muskuloskeletore dhe neurologjike dhe diabetit”, tha ajo.

“Përveç kësaj, rreziku i zhvillimit të problemeve shëndetësore afatgjata rritet më tej me çdo ri-infeksion. Rreziku i problemeve shëndetësore afatgjata është tre herë më i lartë tek të infektuarit sesa tek ata që nuk janë infektuar”, thotë Dr. Ferrer.

Disa viruse, si ato që shkaktojnë linë e dhenve, janë mjaft të qëndrueshme, që do të thotë se vaksinat janë shumë efektive dhe vaksinimi siguron imunitet të përjetshëm. Por ky nuk është rasti me koronavirusin, i cili ka pësuar shumë mutacione që nga fillimi i pandemisë, shtojnë ekspertët.

Një person i infektuar me variantin alfa, i cili ishte dominues në shumë pjesë të botës në fund të vitit 2020, mund të infektohej me variantin delta verën e ardhshme. Ndërsa ata që e kaluan deltën mund të infektohen me omicron brenda pak muajsh. Por probabiliteti i ri-infektimit po rritet gjithashtu për shkak të shfaqjes së nën-varianteve gjithnjë e më infektive të omicron. Ky i fundit, BA.5, është jashtëzakonisht infektiv dhe mund të infektojë edhe ata që kanë pasur infeksion të mëparshëm omikron vetëm disa javë më parë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button